İHD: Çocuk İstismarına Ve Cinayetlerine Dur De!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi  çocuğun cinsel istismarına ve çocuk cinayetlerine dur demek için Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

“İDAM VE HADIM ÇÖZÜM DEĞİL”

Çocuklara yönelik konularda devletin üzerine düşen görevleri yerine getirmediğine dikkat çeken İstanbul İHD Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri şiddetin, istismarın önlenmesinin idam ve hadımla çözüm olmayacağını söyledi. Basın açıklamasında son yıllarda kayıp çocuk sayılarının arttığını belirten  Yoleri şöyle devam etti:”Artan kayıp çocuklar,çocuk istismarı ve çocuk cinayetleri gerçeği ile yüz yüzeyiz.Çocukların korumasız bırakıldığının açık göstergesi olan bu gerçekler,ülkeyi yönetenlerin ve toplumun,.çocukları koruma konusunda üzerlerine düşeni yapmadığının da kanıtı. Adalet Bakanlığı verilerine baktığımızda çocuk istismarı ile ilgili dava sayısı son 10 yolda yaklaşık 3 kat arttı.Yılda ortalama 17 bin çocuk istismarı davası açılıyor,bu davaların yüzde 45’i mahkumiyetle sonuçlanıyor.Çocuğun cinsel istismarında dünya listesinde üçüncü sıradayız.”

“DEVLETİ ACİL ÖNLEMLER ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

“Tarafı olduğumuz BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, uluslar arası hukuk ve iç hukukta anayasa ve yasalar devlete,çocukların korunması ve sağlıklı gelişmelerini sağlama yükümlülüğü getirmektedir.” diye belirten Yoleri şunları söyledi: “Diyoruz ki, bir yandan  11 yaşındaki çocuğun rızasını tartışırken öte yandan çocuğa yönelik taciz ve tecavüzü engelleyemezsiniz.Çocuklara yönelik suçlarda bir iki faili hadım ya da idam ederek sorunu çözemezsiniz.Acil olarak,çocuğun Uluslar arası sözleşmeler,Anayasa ve yasalardan kaynaklı haklarını kullanabilmesini güvence altına alın.Bağımsız bir Çocuk Bakanlığı kurun.Çocukları ailede,okulda,sokakta olumsuzluklardan koruyacak önlemleri alın ve uygulayın.İstismar suçu işlemiş derneklerin,kurumların,yurtların ve ailelerin hukuktan kaçmasının önüne geçin. Bizler insan hakları savunucuları olarak bir kez daha;çocukları koruma yükümlülüğü bulunan devleti acil önlemler almaya ve toplumun çocukları koruması için göreve çağırıyoruz.”