ABD’de İlk: Bir Eyalet İklim Değişikliğinden Büyük Petrol Şirketlerini Sorumlu Tutuyor

ABD eyaletlerinden Rhode Island, aralarında Exxon Mobil Corp ve BP’nin de bulunduğu bir dizi büyük petrol firmasına geçtiğimiz Pazartesi dünü dava açtı. Eyalet, firmaları eyaletteki altyapıya ve kıyı topluluklarına zarar veren iklim değişikliğine katkı yapmak ile suçluyor.

ABD eyaleti Rhode Island, eyaletin altyapısına ve kıyı topluluklarına zarar veren iklim değişikliğine katkı yapmakla suçladığı, aralarında Exxon Mobil Corp ve BP’nin de yer aldığı bir grup petrol firmasına geçtiğimiz Pazartesi günü dava açtı.

Rhode Island Başsavcısı Peter Kilmartin tarafından açıklanan dava ile ilk kez ABD’deki bir eyalet, petrol şirketlerini iklim değişikliği ile ilgili maliyetlerden sorumlu tutmuş oldu.

Dava, çeşitli petrol şirketlerinin eyalette kamu zararına neden olduğunu ve müşterilerini, tüketicileri ve düzenleyicileri, ürünlerinin ortaya çıkardığı riskler konusunda yeterli düzeyde uyarmadıklarını iddia ediyor.

Providence Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde açılan davada Exxon, BP, Royal Dutch Shell ve Chevron Corp gibi firmalar davalı pozisyonunda bulunuyor.

Shell konuyla ilgili yaptığı açıklamada davayı “iklim eylemi maskesi altında, anlamlı değişim için gereken işbirliğini engellemek” ile itham etti. Diğer şirketler ise konu ile ilgili bir açıklama yapmamayı tercih etti.

Demokrat Başsavcı tarafından açılan dava, ABD’nin şehirleri ve yerel yönetimleri tarafından açılan benzer davaları izlerken, fosil yakıtların üretiminin; kıyı şeridini, yolları ve iyileştirme gerektiren diğer malları zedeleyen yükselen gelgitlere yol açtığını savunuyor.

Dava, şirketlerin seragazı kirliliğinin nasıl iklim değişikliğine yol açtığına dair bilimsel bulguları çürütmeye çalıştıklarını ve fosil yakıt tüketiminden kaynaklanacak zararı önleyemediklerini ileri sürüyor.

Davada, şirketlerin Rhode Island’daki doğal kaynakları kirleterek ve yok ederek eyaletin Çevresel Haklar Yasası’nı da ihlal ettikleri vurgulanıyor.

Kilmartin, şirketlerin iklim değişikliğiyle ilgili zararlar için ödeme yapması gerektiğini belirtirken, vergi mükelleflerinin yol ve köprüleri tamir etmek ve kıyı yapılarını yeniden inşa etmek zorunda kaldıklarını öne sürüyor.

Kaynak: İklimhaber