HAKİM: Taksim Meydanı’nda Öldürülen Kınalı’nın Katilini Koruyorlar

Darbe girişiminin ardından Taksim Meydanı'nda kurban edilen Kınalı adlı koyun için hayvan hakları savunucularının mücadelesi devam ediyor ancak yetkililer işlem yapmamak için direniyor.

2016’dan bu yana Taksim Meydanı’nda Kınalı adlı koyunu kesen L.K.’nin kim olduğunu tespit edemediğini savunan Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü, hayvan hakları savunucularının L.K.’nin sosyal medya hesaplarını ve işyerini bildirmesi üzerine, “suç ve suç unsuruna rastlanılması halinde gerekli yasal işlem yapılacağını” ifade etti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 22 Temmuz 2016’da gerçekleşen demokrasi nöbetinde, L.K. adlı kişi 5 yıldır beslediği Kınalı adlı koyunu öldürmüş, haber medyada “Kınalı Kuzusunu Cumhurbaşkanı İçin Kurban Etti” başlığıyla geniş yer bulmuştu. Haberlerde L.K.’nin ismi ve fotoğrafı da açık bir şekilde yazılmıştı. Hayvan Hakları İzleme Merkezi ve Komitesi (HAKİM) olayın mevzuatlara aykırı olduğunu belirterek L.K.’den şikayetçi olmuştu.

L.K. hakkında yaptırım uygulamaya yetkili idare olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şahsın tespiti konusunda sadece Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yetkili olduğunu, idarenin şahsın tespiti konusunda herhangi bir görev ve yetkisi olmadığı da HAKİM’e bildirilmişti.

Daha sonra HAKİM, BİMER üzerinden Emniyet’e başvurmuş, Emniyet ise şahsın tespiti konusunda çalışmaların devam ettiğini söylemişti.

Bunun üzerine HAKİM, L.K.’nin sosyal medya hesabının adresini Emniyet’e bildirdi ve ilgili profil incelendiğinde, şahsın Çamlıca Camii inşaatında çalıştığı kanaati oluştuğunu belirtti.

Emniyet bunun üzerine dün yazdığı cevapta “İlgili birimlerle gerekli yazışmalar yapılmış, suç ve suç unsuruna rastlanılması halinde gerekli yasal işlem yapılmaktadır” dedi.

“Sayısız başvuru yaptık, milletvekilleri önerge verdi”

bianet’e konuşan HAKİM Koordinatörü Burak Özgüner şunları söyledi:

“Kınalı’nın katili olan L.K’nin tespit edilerek cezalandırılması için bugüne kadar sayısız başvuru yaptık. Son başvurumuza şahsın yine bulunamadığına dair gelen cevap üzerine, şahsın, Facebook profili aracılığıyla tespit edilmesini talep etmiştik.

“Facebook profilini incelediğimizde, L.K’nin Çamlıca Camisi inşaatında çalıştığı yönünde kuvvetli bir kanaatimiz oluşmuştu. Bunu da Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirmiştik. Dün gelen cevapta ‘suç ve suç unsuruna rastlanılması halinde gerekli yasal işlem yapılmaktadır‘ yazıyordu.

“Kınalı’nın Taksim Meydanı’nda öldürülmesinin üzerinden 1 yıl 11 ay geçti. Çağrımız üzerine bizimle birlikte 50’ye yakın duyarlı insan da şahsın tespit edilerek cezalandırılmasını talep etti.

“Kınalı’nın katilinin neden bulunamadığını, eski Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın soru önergesinin ardından İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da sordu. Bu kadar başvuruya rağmen, adamın adresi dahi tespit edilemiyor.

“Yapılması gereken, şahsın tespit edilmesi ve şahsa ilgili mevzuat gereği yaklaşık 10 bin TL’lik idarî para cezası uygulanması idi.

“Devletten bir lütuf beklemiyoruz, gerekli olan para cezasının kesilerek Hazine’ye aktarılmasını talep ediyoruz. Bu bile yapılmıyor ve şahıs, devlet tarafından korunuyor. Çünkü L.K, Kınalı’yı Cumhurbaşkanı için kurban etmişti. Kınalı’nın katilinin cezasız kalması, Yeni Türkiye’nin bir özeti bence. Yandaş isen cezasızlık, muhalif isen anında ceza.”

Yasalara göre 10 bin liraya kadar cezası var

Özgüner, yasalara göre hayvanların sadece bilirkişi tarafından ve belirlenen alanlarda kesilebileceğini hatırlattı.

Özgüner, L.K.’nin Hayvanları Koruma Kanunu’na muhalefet ettiği için 2 bin liraya yakın; hayvan refahı ve kesimi ile ilgili mevzuata muhalefet ettiği için de 8 bin liraya yakın olmak üzere toplam 10 bin liraya kadar idari para cezasına çarptırılabileceğini belirtti.

L.K.: Dava açmışlar, sevsinler sizi

İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadığı L.K. ise Facebook’tan hakkındaki haberleri “sevgi dolu hissediyor” durum bilgisiyle paylaşmış.

Hayvanı kesmesine tepki gösterenlere “satanistler”, “hayvan dölleri”, “şerefsizler” olarak hitap eden L.K., HAKİM’in hakkındaki şikayete ilişkin de “Neymiş kinaliyi niçin kesmişim diye 10 bin TL’ hayvan hakları hakında dava açmışlar sevsinler sizi” yorumu yapmış.

Google’dan basit bir aramayla, seyyar satıcılık yapan L.K.’nin 2013’ten beri Kınalı’yı İstiklal Caddesi’nde gezdirdiğine dair birçok habere de ulaşılabiliyor.

Kaynak: Bianet