Avrupa Birliği Mülteciler Konusunda Uzlaşıya Vardı

Avrupa Birliği'nin liderler zirvesinde ortak mülteci merkezlerinin kurulması ile birlikte birlik içinde mültecilerinin hareket alanının kısıtlanmasına karar verildi.

Brüksel’de dün göç gündemi ile toplanan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinden üye ülkeler mülteciler konusunda yaklaşık 10 saat süren tartışmalardan sonra uzlaşıya vardı.

İtalya’nın ülkesinde göçmen merkezi açıp açmama konusundaki kararsızlığı nedeniyle imza engeline takılan iki günlük zirvede devlet liderleri “gönüllülük esası” üzerinde uzlaştı.

Bu ön anlaşmaya göre AB ülkelerinden isteyen gelen göçmenler için kendi ülkelsinde göçmen merkezi açacak ve bu merkezler üye ülkelerce gönüllü olarak kurulacak.

Türkiye’ye 3 milyar Euro daha

Öte yandan liderler zirvesinde göçmenler için Türkiye’ye tahahüt edilen toplam 6 milyar Euro’luk yardım paketinin ikinci 3 milyarlık kısmı da zirvede onaylandı.

Ancak, ilk 3 milyarlık kısmında olduğu gibi bu para da Türkiye’ye tek seferde verilmeyecek ve ilgili projeler çerçevesinde peyder pey verilecek.

Yardım fonları, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanacak.

Türkiye’ye yardım paketi nasıl işledi?

AB’den Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk ilk yardım paketi, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesinde oluşturulmuş ve 2017 sonuna kadar Türkiye’ye aktarılması taahhüt edilmişti.

Bir sonraki bir zirvede bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar Euro’luk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı.

Aralık 2017’de 3 milyar Euro’luk paranın tamamı toplam 72 projeye ayrıldı.

Haziran 2018’e kadar bu paranın 1 milyar 940 milyon Euro’su Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına aktarılarak kullanıldı.

Bildirge İtalya engeline takıldı

Öte yandan, zirve toplantısında hazırlanan sonuç bildirgesi İtalya engeline takıldı.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, katıldığı ilk AB zirvesinde, göçmen krizinin çözümüne ilişkin güvence isteyerek, bu güvence verilmeden ortak sonuç bildirgesine imza atmayacağını söyledi.

Conte, AB’nin ortak bir pozisyon göstermeye çalıştığı çeşitli konuları ele alan ortak sonuç bildirgesini ‘somut bir dayanışma ve somut adımlar atılmadan’ kabul etmeyeceklerini belirterek, zirvede karar alınmasına ‘geçici olarak’ engel oldu.

Avrupa Konseyi’nden yapılan kısa açıklamada, “Bir üye ülke ortak sonuç bildirgesinde yer alan tüm sonuçlara karşı pozisyonunu korumuş, bu nedenle şu aşamada hiçbir sonuç alınamamıştır” denildi.

Konsey toplantısında uzlaşma sağlanamaması nedeniyle Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in basın toplantısı da iptal edildi. Toplantı zirvenin bitimine ertelendi.

Göçmen krizinin çözümüne ilişkin güvenceler talep etmiş olan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte son olarak İtalya’nın ülkede göçmen merkezleri açıp açmamaya daha sonra karar vereceğini açıkladı.

Kaynak: Bianet