Macaristan’da “Mülteci Karşıtı Önlemler” Anayasaya Girdi: Yardım Edene Ceza

Mülteci karşıtı önlemler Macaristan’da anayasaya girdi. Macar parlamentosu, hükümetin değişiklik taslağı doğrultusunda Anayasada önemli değişiklikler yaptı.

Anayasa değişikliği için gerekli olan üçte iki çoğunluğa sahip olan iktidar partisi FİDESZ ve Hristiyan Demokratlar ittifakına, radikal sağcı JOBBİK partisi de destek verdi. Böylece değişiklikler ezici bir çoğunlukla onaylandı.

Macaristan’daki anayasa değişikliği, “Soros’u Durdur” olarak anılan mülteci karşıtı yasanın onaylanmasıyla aynı gün ve aynı oturumda gerçekleşti.

20 Haziranda sol ve liberal muhalefet partilerinin hayır oyuna rağmen Macar parlamentosunda kabul edilen yeni anayasa maddeleri, Macaristan açısından önemli değişiklikler içeriyor.

Anayasada yapılan değişikliklerin çoğunluğu göçmenlerle ilgili düzenlemeleri, göçmen ve mülteci haklarının sınırlandırılmasını içeriyor.

Anayasadaki yeni göçmen karşıtı hükümler

Yeni Macar anayasasına göre:

  • Macaristan’a yabancılar yerleştirilemez.
  • Macaristan’a “mülteciler için güvenlikli sayılan ülkeler” üzerinden gelen ve o ülkelerde tehdit altında olmayan bir mülteci Macaristan’dan sığınma hakkı alamaz.
  • Yasa dışı göçmen akımına karşı düzenin korunması kolluk kuvvetlerinin asli görevleri arasındadır.
  • Göçmenlerle ilgili her düzenleme ancak parlamentonun üçte iki çoğunluğuyla yasalaşabilir.

Kaynak: AB-ilan

Etiketler