Birleşik Krallık’ta Binlerce Kişi Kadınların Oy Hakkı Kazanmasının Yüzüncü Yıldönümünü Kutlamak İçin Yürüyor

Kalabalıklar Londra, Cardiff, Belfast ve Edinburgh sokaklarında ‘renklerden bir nehir’ oluşturdu.

İngiliz kadınlarının ilk defa oy hakkı kazanmasının 100. yıldönümünü kutlamak için binlerce insan, süfrajet renkleri olan yeşil, beyaz ve mor giyinerek İngiltere’nin büyük şehirlerinin caddelerini doldurdu.

Ülkenin dört bir yanından kadın grupları yürüyüşe katıldı, pek çoğu eşleri ve çocuklarıyla geldiler.

Organizatörler Londra’da, Cardiff’te, Belfast’ta ve Edinburgh’ta renkli şallar dağıttılar ve kalabalığın “renklerden bir nehir” gibi gözükmesi için göstericileri şeritler halinde organize ettiler.

Gösteriyi 14-18 Now (insanları Birinci Dünya Savaşı ile birbirine bağlayan bir sanat programı) ve halka açık alanlarda büyük çaplı sanat etkinlikleri sahneleyen Artichoke koordine etti.

Niyetlerinin “21. yüzyıl kadınlarının canlı bir portresini oluşturmak ve eşitlik, güç ve kültürel temsilin görsel bir ifadesini” ortaya koymak olduğunu belirttiler.

Gösterinin “kadınlara oy hakkı için verilen mücadeleyi kutladığını ve günümüzde kadın olmanın ne anlama geldiğini ifade ettiğini” de eklediler.

Londra’da binlerce kadın ve kız, Hyde Park’tan Trafalgar Meydanı’na ve oradan Parlamento Evleri’ne doğru bir rota izledi.

Bir akıl sağlığı araştırmacısı olan 26 yaşındaki gösterici Yazmin Azmadzadeh, The Independent’a şunları söyledi: “Güçlü kadınlar ve onların cesaret verici sloganları sayesinde bugünkü gösterilerde çok keyif aldık. Güç ve coşkuyla dolduğumu hissediyorum.”

Üzerinde “Tüm kadınlara özgürlük” yazılı çok renkli büyük bir pankart taşıyordu. Hemen yanında duran arkadaşı Phoebe Boulton Jaggi ise şöyle konuştu: “Pankart hazırlamak zordu – süfrajetlere ve süfrajistlere saygımız daha da arttı.”

Bir grup üniformalı asker de yürüyüşe katıldı.

Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi’nden Yarbay Debs Taylor, “Bugün buraya geldik, çünkü eğer zihniyet değişmiş olmasaydı bugün bulunduğumuz yere elbette gelemezdik.” şeklinde konuştu.

Londra’da yaşayan bir grup Yeni Zelandalı, Maori şarkıları söyledi ve geleneksel kıyafetleriyle yürüyüşe katıldı.

Yeni Zelandalı kadınların oy hakkını İngilizlerden 25 yıl önce kazandıklarına dikkat çektiler, dolayısıyla kadın özgürlüğünün 125. yıldönümünü kutluyorlardı.

1918’de, kadın grupları tarafından onlarca yıldır yapılan kampanyaların ve Birinci Dünya Savaşı’nın neticesinde, Birleşik Krallık parlamentosu Halkın Temsili Yasası’nı geçirdi.

Ancak popüler inanışın aksine, bu yalnızca sınırlı bir grup kadına oy hakkı vermekteydi: 30 yaşın üstündeki mülk sahipleri, kocası mülk sahibi olan kadınlar, üniversite mezunları veya yılda 5£ üzerinde kirası olan bir mülkte yaşıyor olanlar.

Oy hakkı 1928’de genişletilerek 21 yaşın üzerindeki bütün kadınlara tanındı, böylece kadınlar erkeklerle eşit şartlara ulaştılar.

Kaynak: İndependent