UNICEF’ten Yemen Çağrısı: Barışa Şans Tanıyın

Yemen’in Hodeida kenti civarında en az 300 bin, ülkede de yardıma muhtaç 11 milyon çocuğun yaşadığını açıklayan UNICEF Genel Direktörü Fore, bu kent bombalanırsa insani yardımın ülkeye giremeyeceğini ifade etti.

UNICEF Genel Direktörü Henrietta H. Fore, Yemen’in liman kenti Hodeida ve tüm ülkedeki çocukların korunmasına yönelik çağrı yaptı.

Suudi Arabistan 26 Mart 2015’te Yemen’e karşı savaş başlattı, ülkeyi birçok kez bombaladı. Yemen’de büyük oranda gıda ve temiz su sıkıntısı çekiliyor, kolera salgınından binlerce kişi etkilendi.

UNICEF geçen yıl da yüzbinlerce Yemenli çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle ölümle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.

Kuruluşun bugünkü açıklamasında da, tahminlerine göre en az 300 bin çocuğun Hodeida kenti civarında yaşadığı ifade edildi.

“Gıda ulaşmazsa beslenme krizi kötüleşecek”

Henrietta H. Fore, “Hodeida saldırı tehdidi altındayken böyle bir durumun bu liman kentindeki ve ötesindeki çocuklar üzerinde yaratacağı etkiler beni derin kaygılara düşürüyor” açıklamasını yaptı.

“Bu çocuklar uzun süredir pek çok acıya katlanıyor.

“Yemen’de daha milyonlarca çocuk da her gün bu limana ulaşan insani yardım ve diğer malzemelere muhtaç durumda.

“Ülkeye gıda maddeleri ulaşmazsa dünyadaki en büyük beslenme krizlerinden biri daha da kötüleşecek.

“Ülkeye yakıt gelmezse su pompaları da çalışmayacak ve insanların içme suyu bulmaları daha da güçleşecek.

“Bu da küçük çocuklar için ölümcül olabilen sulu ishal ve kolera gibi hastalıkların yaygınlaşması anlamına gelecek.

“Savaşın büyük zarar verdiği bu ülkede insani yardımlara muhtaç 11 milyon çocuk vardır. Bu yaşam damarının kesilmesi her biri için yıkıcı sonuçlara yol açacak.”

“Yardım malzemelerinin dağıtımı engelsiz yürümeli”

UNICEF ekiplerinin iki gün önce Hodeida’daki yerel ortaklarına antibiyotik, şırınga, damardan verilen sıvı, kullanıma hazır tedavi amaçlı gıda ve hijyen takımları teslim ettiğini belirten Fore, bunların ancak belli bir süre yeteceğini anlattı:

“Güvenlik durumunun daha da kötüleşmesi halinde yardımları ulaştırma kapasitemiz de bundan büyük zarar görecektir. Çatışmanın tüm taraflarına ve onların üzerinde etkisi olanlara, çocukların korunmasını başka her tür düşüncenin önüne koymaları çağrısında bulunuyoruz.”

“Sağlık, koruma, su, sanitasyon, beslenme ve eğitim”

UNICEF, şu çağrıyı yaptı:

* Çocukların güvenliğinin, büyük ihtiyaç duydukları sağlık, koruma, su, sanitasyon, beslenme ve eğitim hizmetlerinin sağlanması için her tür çabanın gösterilmesi gerekmekir.

* Yardım malzemelerinin dağıtımı engelsiz yürümeli, güvenli yörelere gitmek isteyen sivillere bu imkân tanınmalı.

* Yemenli çocukların hak ettiği barışa bir şans tanınmalı.

Kaynak: Bianet

Etiketler