62 Ülkeden 420 Karikatürist Çocuk Yaşta Evliliklere Karşı Çizdi

04 Haziran 2018
Kız çocuklarının evlendirilmesine karşı 62 ülkeden yaklaşık 420 karikatüristin katıldığı 11.Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği ile Don Quichotte E-Mizah Dergisi tarafından kız çocuklarının evlendirilmesine karşı düzenlenen 11.Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu.

Tamamı karikatürist kadınlardan oluşan jüri üyeleri 62 ülkeden yaklaşık 420 karikatüristin katıldığı 832 eser içerisinde ödül almaya hak kazananları seçti.

Yarışmanın birincisi Meksikalı Karikatür Sanatçısı Angel Boligan oldu.

Endonezya’dan Jitet Kustana ve Yunanistan’dan Konstantinos Tsanakas ikincilik ödülünü paylaşırken, üçüncülük ödülünü İspanya’dan Anne Derenne aldı.

Türkiye’den Hilal Özcan Özel Ödül, Muhammed Bakır, Kürşat Zaman, Halit Kurtulmuş ve Eray Özbek de mansiyon ödüllerine layık bulundu.

“Karikatür evrensel”

İstanbul’da MAJİ Luxury Event Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan ödül töreninde konuşan Don Quichotte E-Mizah Dergisi Yöneticisi, Karikatürist Erdoğan Karayel, “Karikatür denilince güldürmenin akla geldiğini belirtti.

“Karikatür sadece güldüren bir sanat değil, evrensel bir sanat. Yarışmamıza katılan eserlerin hiçbirinde yazı yok. Sergimize gelen herhangi bir yabancı, mizahsever bütün karikatürlerin dilini anlayabilir. Dünya genelinde yaygın olarak konuşulan 2500 dilin hepsini konuşabiliyor karikatür. Yarışmamıza katılan 62 ülkeden çocuk gelin sorununu yaşayan, yaşamayan toplumlardan karikatüristlerimiz, bu trajik sorunu kendi ülke ve toplum anlayışıyla değerlendirip bu sorunu kağıda yansıttılar.”

İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği Başkanı Gaye Donay, “Biz farkındalık, duyarlılık yaratmaya çalışıyoruz. Kadına ve çocuğa sahip çıkıyoruz. Çünkü kültürün, değerlerden yoksun eğitimin artık bize bu gelişmiş çağda, bu yüzde daha farklı nefesler, farklı sesler vermesini arzu ediyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri bir defaya mahsus olmamalı” dedi.

Birincilik Ödülü: Angel Boligan (Meksika)

İkincilik Ödülü: Jitet Kostana(Endonezya)

Konstantinos Tsanakas(Yunanistan)

Üçüncülük Ödülü: Anne Derenne (İspanya)

Kaynak: Bianet