Türkiye’de Yaşayan Mülteci Girişimci Adayları için Build Your Future Başvuruları Başladı

Türkiye’de yaşayan mültecilerin kendi girişimlerini kurmalarına yardımcı olmak için başlatılan BYF programının ilk aşaması olarak 21 Haziran’da İstanbul, 23 Haziran’da da Gaziantep’te iki ideathon (fikir maratonu) düzenleniyor. Ideathonlardan sonra Temmuz ayında Istanbul’da bootcamp gerçekleşecek.

Türkiye’de girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve gençlere girişimcilik ilhamı vermek üzere kurulan Türkiye Girişimcilik Vakfı, Build Your Future (BYF: Geleceğini Kur) program için başvuruları almaya başladı. BYF programı Türkiye’de yaşayan mültecilerin kendi girişimlerini kurmaları için gereken becerileri kazandırmayı amaçlıyor. Türkiye Girişimcilik Vakfı tarafından hayata geçirilen proje GIZ tarafından fonlanıyor ve program içerikleri Impact Hub Istanbul tarafından geliştiriliyor.

Program çerçevesinde 21 Haziran tarihinde İstanbul’da ve 23 Haziran tarihinde Gaziantep’te iki ideathon düzenlenecek. Katılımcılara, süreç ve faydaların anlatılacağı bilgilendirme oturumunun ardından ideathon (fikir maratonu) başlayacak. Ideathon sırasında katılımcılar fikirlerini sunacak, geri bildirim alacak ve fikirlerini işe dönüştürmek için ne gibi araçlar kullanabileceklerini öğrenecekler. Ideathonlarda fikir üreten katılımcılar 27-31 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleşecek Bootcamp’te iş fikirlerini iş modellerine dönüştürmeyi öğrenecekler. Eğitim kampı ise İstanbul’da yapılacak.

BYF programına katılan mülteciler kendi ekiplerini kurma, fikirlerini geliştirerek somut işlere dönüştürme, girişimcilik becerileri edinme ve paydaş ekosistemi ile bir araya gelme fırsatı bulacaklar.

BYF programı ile mülteci gençlerin geleceklerini kurabilmelerine yardımcı olan Girişimcilik Vakfı, gençlerin girişimcilik dünyasına erkenden atılmalarını sağlamak amacıyla 2014 yılının Nisan ayında Türkiye’nin önde gelen girişimcileriyle birlikte kuruldu. Türkiye’de girişimcilik kültürünü geliştirmek için 17-24 yaşları arasındaki gençlerle birlikte çalışan vakıf; girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı, üniversite gençlerine ilham vermeyi ve gençlerin kendi yollarından giderek iz bırakmalarını sağlamayı hedefliyor. Türkiye Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül BYF ile ilgili, “Vakıf olarak BYF Programı’mıza çok önem veriyoruz. Bu program aracılığıyla ülkemizdeki mültecileri doğru ilham ve networkle buluşturup potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için onlara fırsat sağlamaya çalışıyoruz. Gençlerin girişimciliği bir kariyer yolu olarak benimseyebilmelerini istiyoruz. Öte yandan girişimciliğin ülkelerin ekonomileri için de ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bu amacımızı gerçekleştirme yolunda uluslararası işbirliklerimizi artırmaya devam ediyoruz” dedi.

BYF’nin odağında mültecilere istihdam olanağı sağlamak var 
Build Your Future, Türkiye’de yaşayan mültecilere adım adım ilerleyen bir metodoloji ile yol göstererek girişimcilik becerileri verecek ve sistematik bir şekilde kendi işlerini kurmalarına yardımcı olacak. Programın hedefi mültecilerin küçük ve orta ölçekli firmalara dönüşebilecek olan iş fikirlerini gerçekleştirebilmeleri için onlara gereken araçları sağlamak.

Program; katılımcıların,

  • Fikirlerin altında yatan temel varsayımları tespit etmelerini,
  • Tasarlayacakları deneylerle bu temel fikirlerin müşteri keşifleri yoluyla geçerli kılınmasını,
  • Temel iletişim becerileri kazanmalarını,
  • Mali ve stratejik plan oluşturmanın temellerini anlamalarını,
  • Dünya standartlarında mentorlarla tanışıp fikir alışverişinde bulunmalarını ve
  • Hikayelerini potansiyel iş ortakları ve yatırımcılara anlatabilmeleri için gereken etkili yöntemlerini öğrenmelerini sağlıyor.

BYF katılımcıları, sistematik olarak bir işin nasıl kurulduğunu ve pazar araştırması yapmak için ne gibi metodolojiler izlenmesi gerektiğini öğrenecek, mesajlarını iletme becerileri kazanacak ve 6 aylık bir faaliyet planı hazırlayacaklar.

Programa katılma koşulları 
BYF Programı’na katılmak isteyenlerin, 10 Haziran’a kadar https://buildyourfuture.co/  adresindeki başvuru formunu doldurup Girişimcilik Vakfı’na göndermeleri gerekiyor.

Kaynak: Sivilalan