Adalar İskelesi Önünde “Faytona Binme” Diyecekler

Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, tüm hak savunucularını atlara karşı zulme karşı çıkmak için yarın Kadıköy’e çağırıyor. Faytonların kaldırılmasını, atların yaşam hakkının da güvence altına alınmasını istiyorlar.

Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi, tüm hak savunucularını atlara karşı zulme karşı çıkmak için yarın Kadıköy’e çağırıyor.

Eylem, Kadıköy’deki Adalar Vapur İskelesi önünde gerçekleşecek.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) raporuna göre, Adalar genelinde 272 fayton bulunuyor ve 1540 at bu faytonlarda çalıştırılıyor.

Resmi verilere göre, yılda 400 at fayton kazalarında ve/veya bakımsızlıktan ölüyor.

 Atların Ömrü 20 Yıl, Faytonda Çalıştırılanların 2 Yıl

“Faytonlar kaldırılsın, atların yaşam hakkı güvenceye alınsın”

Faytona Binme Atlar Ölüyor İnisiyatifi’nin çağrı metni şöyle:

“Faytonculuk adı altında sürdürülen, atlar için zulüm ve ölüm olan sisteme karşı eylem yaparak atların sesini duyurmaya devam ediyoruz. Talebimiz İstanbul Adalar’da ve Türkiye’nin fayton kullanılan her yerinde faytonların kaldırılması ve fayton atlarının yaşam haklarının güvence altına alınarak yaşatılmalarıdır.

“İstanbul Adalar’da sadece 1 yılda 400 at fayton kazalarında yaşamını yitiriyorken ve bir o kadarı da kışın ormana terkedilerek, bakımsızlık gibi sebeplerle ölüyorken faytonculuk adı altında sürdürülen zulüm ve sömürü sistemine karşı eylem yaparak Atların sesini duyurmaya devam ediyoruz.”

Atların ömrü 20 yıl, fayton atlarınınki ise birkaç yıl

“Faytona Binme Atlar Ölüyor” İnisiyatifi’nin kamuoyuyla paylaştığı bilgilere göre;

* Atların ortalama ömrü 20 yıl. Faytonda çalıştırılan atlar ise çalıştırılmaya başladıktan sonra en fazla iki yıl yaşıyor.

* Adalar’ın çok dik yokuşları var. Asfalt yolda ve dik yokuşlarda koşmak atların doğasına aykırı. Özetle Adalar’da faytonda çalıştırılmak atların doğasına aykırı.

* Asfaltlar parçalandığında, atların ayağı takılıyor ve yaralanıyorlar. Yaralandıklarında da artık koşamayacakları için ölüme terkediliyorlar.

* Atlarda ‘çatlama’ diye bir durum var. Eğer yemek yiyip, su içip üzerine koşarlarsa çatlama yaşayabilirler. Bu nedenle aç ve susuz koşturuluyorlar.

* Adalar’da atlara yönelik bir tedavi merkezi bulunmuyor. Faytonlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ve fiyat tarifeleri belirleniyor ama sağlıklarına dair bir çalışma yok.

 Avukatlardan Faytonların Kaldırılması İçin BİMER Kampanyası

Kaynak: Bianet