Şilili Öğrenciler ve Feministler Eğitimde Cinsiyetçiliğe Karşı Birleşiyor

16 Mayısta öğrenciler ve feministler, cinsel tacize karşı etkili bir inceleme protokolü talebiyle Şili’nin başkenti Santiago da dahil 4 şehirde yürüyüşe başladı. 

Telesur haberine göre, Şili’de mayıs ayının başında üniversiteleri işgal etmeye ve yürüyüşler düzenlemeye başlayan öğrenciler ve feministler, eğitimdeki cinsiyetçiliği protesto ediyor. Protestolar, Şili Austral Üniversitesi ve Şili Üniversitesi’nde fakülte üyeleri tarafından cinsel tacize uğrama haberlerinden sonra organize edilmeye başlandı.

Diğer işgallerden farklı olarak Şili Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki işgal her cinsiyet kimliğine açık olarak gerçekleşiyor. 21 yaşındaki Emilia Schneider, işgalin sözcülerinden biri ve okuldan atıldığından beri her sene kampüs öğrenciler tarafından işgal ediliyor. Spesifik bir neden çok bir şeylerin cinsiyet temelli şiddeti çözmek üzere değişmesi üzerinden toplanmaların olduğunu söylüyor. “Feminist halk eğitimi ikincil ya da yan bir mesele değil, bu eğitimde radikal değişime nasıl yaklaştığımıza öncüllük eden bir mesele.”

Başta işgaller Şile Üniversitesi’nin hukuk fakültesi ve diğer kampüsleriyle sınırlıyken şimdi şehir merkezine 2 bin km uzaktaki bir okula kadar yayıldığı söyleniyor.

Santiago La Alameda’da radikal feministlerin okul işgalini destekleyen yürüyüşleri sırasında yazılan pek çok graffitiden biri. “Patriyarkayı yak”

“Bedenim sen tüket diye yok. Birine tecavüz edersen hepimize edersin.”

”Cinsiyetçi medyaya son”

“Cinsiyetçilik varsa eğitimde değişim yok.”

 

*Fotoğraflar TeleSur ve 48hills sitesinden alınmıştır.