AB’den Plastik Atağı: Tek Kullanımlık Ürünler Yasaklanıyor

Avrupa Komisyonu, karbon emisyonları ve atıklarla mücadele kapsamında önemli bir adım attı.

Plastik tabak, çatal, bıçak ve pipet, ambalaj gibi tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklamayı öneren plan taslağı açıklandı.

İklim Haber’de yer alan habere göre komisyon önerisiyle, üye ülkeler 2025 yılına kadar tek kullanımlık plastik içecek şişelerinin %90’ını toplamak zorunda kalacak.

Yine taslak plana göre, üreticilerden ayrıca atık yönetiminin maliyetini azaltmaları ve atıkların nasıl bertaraf edileceğini belirtmeleri istenecek.

2025 yılından itibaren tüketicilerin yılda 6,5 ​​milyar euro tasarruf etmesi planlanan taslağa göre 3,4 milyon ton karbon emisyonun önüne geçilecek.

Yine plana göre, 2030 yılına kadar 22 milyar euroya denk gelecek çevre zararının önlenmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, plastiklerin daha sorumlu bir şekilde kullanılması gerektiğine işaret ederek, “Bugünün önerileri, iş dünyasının ve tüketicilerin sürdürülebilir alternatiflere doğru hareket etmesine yardımcı olacak” dedi.

Yapılan araştırmalara göre, çevre dostu, sürdürülebilir ürünler yaklaşık 2,9 trilyon dolarlık bir pazar potansiyeline sahip.

Taslakta yasaklanması planlanan tek kullanımlık plastikler arasında plastik çatal, bıçak, kulak çubukları, pipetler dahil pek çok plastik ürün türleri bulunuyor.

Taslağın kabul edilmesi için ilk etapta 28 üye ülke tarafından onaylanması gerekiyor.

Ardından tasarının Avrupa Parlamentosu’na sunularak kabul edilmesi gerekiyor.

“Yılda yaklaşık 280 milyon ton plastik üretiliyor”

Bugün tüm dünyada, yılda yaklaşık 280 milyon ton plastik üretiliyor ve bu miktar her geçen yıl daha da artıyor.

Üretilen plastiğin üçte biri polietilenden oluşuyor.

İçeriğinde büyük oranda organik zararlı maddeler bulunduran polietilen, denizlerdeki plastik atıklarda en çok rastlanan madde.

Kaynak: Yeşilhaber

Etiketler