Seçimlerin Vazgeçilmez Vaadi: “Cemevlerine Yasal Statü”

Alevilerin ibadet yeri olan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve çeşitli yeril mahkemeler tarafından da ‘Yasal Statüye’ kavuşturulması yönünde kararlar alınan ‘Cem Evleri’ ile ilgili söylemler, her seçim öncesinde olduğu gibi bu  seçimlerde de ‘Vaat’ olarak dile geldi.

Daha önce 1 Kasım’da dile getirilen vaatlerle ilgili söylemler ve sonucuna bir bakalım.

1 Kasım Seçimi

1 Kasım seçimi öncesinde seçim beyannamesini açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aleviler ilgili söz verilen düzenlemelerin hükümetin 3 aylık acil eylem planına alınması için talimat verdiğini söylemiş ve hazırlanan pakette cemevlerine statü verilmesinden talibi olan dedelere maaş ödenmesine kadar birçok düzenleme yer aldığını belirtmişti. Bu düzenlemeler; cemevlerine statü, talep formülü, cemevlerine ödenek, olarak yer almıştı.

1 Kasım Seçimi Sonrası ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na başvuran CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, İzmir Millletvekili Musa Çam ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, cemevleri ve diğer ibadethanelerin giderlerinin Diyanet tarafından karşılanması için önerge sundular. Ancak bu talep AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Gerekçe ise şöyle oldu: “Cemevleri ve diğer ibadethanelerin tamir ve tadilat giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinden karşılanabilmesini teminen Maliye Bakanlığı Bütçesinin yedek ödenek tertibinden aktarma yapılması öngörülmektedir ”.

24 Haziran Seçimleri

Seçim beyannamesini açıklayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında “24 Haziran seçimlerinden sonra demokrasimizi geliştirmeye devam edeceğiz, demokrasiyi bir üst lige çıkaracağız. Cemevlerine hukuki statü sağlayacağız. Yasaklara ve yasakçı zihniyetle mücadelemizi artırarak devam ettireceğiz.”ifadelerini kullandı.

Gelen tepkiler

HDP İstanbul 3. Bölge milletvekili adayı Ali Kenanoğlu, seçime dönük bu politikayı Alevilerin asla kabul etmeyeceklerini, Alevilerin söze değil pratiğe bakacağını belirtti. Cemevlerinin ibadethane olduğu yönündeki yerel mahkeme ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının AK Parti tarafından tanınmadığını ifade etti. Can TV Genel Yayın Yönetmeni Zeynel Gül ise sosyal medyadan yayınladığı yazıda tepkilerini dile getirdi. Gül; “AİHM’in Cemevleri İbadethane’dir kararına karşı, AİHM kararları bizi bağlamaz’ diyen ben miydim? Daha neler duyacağız?”

Etiketler