Munzur’da Rafting Heyecanı

Bir zamanlar şiddet ve çatışma ortamı ile anılan Dersim şimdilerde adını doğal güzellikleri ve sporla anılıyor. Baraj ve HES projeleriyle gündemde olan Munzur Çayı bugünlerde rafting yarışlarına ev sahipliği yapıyor.

23-27 Mayıs tarihlerinde Munzur Çayı’nda Türkiye Rafting

Şampiyonası yapıldı. Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu (GOSBF) tarafından düzenlenen, Tunceli Valiliği ve Tunceli Belediyesi tarafından desteklenen şampiyonaya 300 sporcu, 30 hakem ve İtalya’dan gelen 2 nehir eğitim başkanı katıldı.

Türkiye’nin en uzun rafting parkuru olan Munzur Vadisi’ndeki Munzur Çayı’nın, bu organizasyon ile tanıtım atağı yapılarak raftingde marka olması hedefleniyor. Munzur Vadisi Milli Parkı içinden geçen Munzur Çayı, doğal güzelliklerinin yanı sıra son yıllarda rafting sporuyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye’nin en uzun rafting parkuruna sahip olan Munzur Çayı, Venk Köprüsü mevkisinden başlayarak kent merkezinde biten yaklaşık 33 kilometrelik parkuru ile 6 saati aşkın süre kesintisiz rafting imkanı sunuyor.

7 YIL ÖNCE BAŞLADI

Munzur Çayı üzerinde ilk rafting girişimi, 7 yıl önce kurulan Munzur Adrenalin Doğa Sporları Kulübü (MADOSK) öncülüğünde başladı. Tunceli Valiliği de bu girişime destek oldu. Munzur Adrenalin Doğa Sporları Kulübü (MADOSK) Başkanı Nazım Arslan, Munzur Çayı’nın sporda, yurtta ve dünyada adından söz ettirmesi ve marka olmasını hedeflediklerini söyledi. 2008 yılında rafting çalışmalarını başlattıklarını ve 2011 yılında kulüplerini kurduklarını söyleyen Arslan, “Kulüp olarak birçok şampiyonaya katılarak kenti başarıyla temsil ettik” dedi.

“HEDEFİMİZ MUNZUR’DA DÜNYA RAFTİNG ŞAMPİYONASI”

Dersim’in Dünya Rafting Şampiyonası hak ettiğini dile getiren Tunceli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Arslan şunları söyledi: “Biz kulüp olarak yıllardır bu şehrin bir Türkiye Şampiyonası’nı hak ettiğini defalarca

söyledik. Munzur Çayı, rafting için bölgenin en önemli akarsularından biridir. Burada Türkiye Şampiyonası yapılması ilimiz için son derece önemlidir. Bu şehir Dünya Şampiyonası’nı hak ediyor ve altyapısı buna uygundur. Bu organizasyon geç kalınmış olmasına rağmen ilimiz için hayaldi ve gerçekleşiyor. Bu organizasyona destek sunan başta Tunceli Valisi ve Belediye

Başkan Vekili Tuncay Sonel olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.

VALİ SONEL: ŞAMPİYONA ŞEHRİN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SUNACAK

Rafting şampiyonası hakkında gazetecilere açıklama yapan Tunceli Valisi Tuncay Sonel, şampiyonanın rafting sporunun gelişmesi ve bölge turizmine katkı sağlaması açısından önem arz ettiğini söyledi. Vali Sonel, “İlimizin rafting ve diğer doğa sporlarına oldukça uygun parkurları var. Bu avantajın değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda Türkiye Rafting Şampiyonasının ilimizde yapılması bizi heyecanlandırıyor. Farklı illerden gelen

sporcuların, misafirlerin ilimizi görüp tanımaları, Munzur Nehri’nin güzelliklerini görmeleri Tunceli’nin turizm potansiyelini arttıracaktır” dedi.

Sonel Türkiye Rafting Şampiyonası’nın Tunceli’de yapılmasının kent için çok önemli olduğunu ifade ederek, “Bugün Tunceli için heyecanlı ve önemli bir gün. Çünkü Tunceli tarihinde ilk kez Türkiye Rafting Şampiyonası yapılıyor. Bu hem Tunceli hem bölge için çok önemli bir gelişmedir. Biz artık Tunceli’yi Türkiye’ye bir huzur şehri olarak tanıtmak istiyoruz, bütün çabamız ve gayretimiz de bu yönde. Munzur hem ilimizin hem ülkemizin hem de dünyanın önemli bir değeri. Bugün Munzur’da Türkiye Rafting Şampiyonası’nın

yapılması çok çok önemli. Hem ilimizin turizmi hem gelişimi açısından büyük bir adımdır bu nedenle Gençlik ve Spor Bakanlığı’mıza, Rafting Federasyonu Başkanlığı’na ve destek veren herkese Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“MUNZUR ULUSLARARASI RAFTİNG PARKURU OLDU”

Şampiyona nedeniyle kente gelen Türkiye Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Rafting Asbaşkanı ve Dünya Rafting Federasyonu 2. Başkanı Fikret Yardımcı, Tunceli Valisi Tuncay Sonel’i makamında ziyaret etti. Burada şampiyona hakkında açıklamalarda bulunan Yardımcı ilk olarak 2013 yılında geldiği Dersim’de Munzur Çayı’nda teknik heyetle inceleme yapıp bu çayı Türkiye parkuru ilan ettiklerini söyledi.

Yardımcı, 3 ay önce yeniden çayda teknik heyet ile incelemeler yapıldığını anlatarak, “Munzur parkurunun gerekli belgesini de aldım ve Tunceli Valisi Tuncay Sonel’e teslim ettim. Artık Munzur parkuru uluslararası rafting parkuru olmuştur, burası Türkiye’de uluslararası rafting parkuru olan 3’üncü parkurdur. Rize’deki Fırtına Deresi, Erzurum’daki Uzundere ve Tunceli’deki Munzur Çayı uluslararası rafting parkuru olarak ilan edilmiştir” diye konuştu. “Ülkemizdeki rafting tutkunlarının Munzur Çayını iyi tanıdığını biliyoruz. Ancak uluslararası akreditasyon işlemleri yapılmadığından çok fazla bilmeyen var. Bu nedenle Munzur çayının uluslararası akreditasyon işlemlerinin yapılmasını sağlayacağız. Tunceli’deki Munzur Çayı Rafting parkuru dünyaca tanınan Rafting parkuru olacak” diyen Yardımcı, dünyaca ünlü Rafting Parkurları arasındaki yerini alması için gerekli ölçümleri ve incelemeleri yaptıklarını, Munzur’un sporseverlerin yeni parkuru olacağını kaydetti.

Türkiye Rafting As Başkanı Fikret Yardımcı, “Burada çok güzel çalışmalar var, biz de Federasyon olarak dedik ki bu güzel çalışmalara ne katkıda bulunabiliriz. Sayın Valimizin daveti ve Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Osman Aşkın Bak’ın bilgileri doğrultusunda buradayız. Her zaman bu coğrafya için diyorum ki, bu bölgenin Antalya’sıdır. Munzur inanılmaz bir değerdir. Bildiğiniz gibi ben iki ay önce Dünya Rafting Federasyonu ikinci başkanı seçildim. Artık Dünyada da Raftingi biz yönetiyoruz. Bu çok önemli bir durum bizim için. Biz hemen Tunceli Munzur Vadisindeki Rafting alanlarının harita ve krokisini çıkaracağız. 4 Ağustosta Dalaman’da Dünya Rafting Federasyonun toplantısı var, Toplantıda

buraya dünya Rafting parkuru imajını koyduktan sonra artık koruma altına girecek ve bu çok önemli. Biz bunu tüm uluslararası sitelerde yayınlayacağız. Artık Tunceli’deki bu parkur dünyaca tanınan Rafting parkuru olur. Konaklamasıyla, tesisiyle, alanıyla bunu da federasyonda yayınlayacağız.” dedi.

“TUNCELİ RAFTİNG ŞEHİRLERİ ARASINDA”

Yardımcı, bu şampiyonanın önemine işaret ederek, “Tunceli’nin de çok başarılı bir rafting takımı var. Bir önceki şampiyonada Tunceli takımı şampiyon olmuştu. Bu şampiyonanın ayrı bir özelliği var. Bu yarıştan derece alanlar Slovenya’da yapılacak Dünya Şampiyonası’na gidecekler” dedi. Yardımcı, çok kısa süre içinde tüm illerde rafting nehir rehberliği ve kursları açacaklarını belirtti.

 “MUNZUR’DA BARAJ DEĞİL RAFTİNG YAPILSIN”

20 yıldır bölgede gazetecilik yapan Kadir Merkit, Türkiye Rafting Şampiyonası’nın Munzur’da yapılmasını tarihi bir şans olarak görüyor.

“Yıllardır çatışma ve şiddet ortamı nedeniyle insanlar Dersim’e karşı önyargılıydı. Ancak son 3-5 yıldır artık bu önyargılar kırılıyor. Dersim doğa olarak çok güzel bir şehir. Munzur Çayı bu şehre hayat veriyor. Munzur Çayı ve Munzur Vadisi doğal güzellikleriyle insanı büyülüyor. Buraya gelip görenler hayran kalıyor” diyen Merkit, rafting şampiyonasının Munzur’da yapılmasını anlamlı buluyor. Munzur üzerinde yapılması planlanan baraj ve HES projelerinin Munzur’a zarar vereceğini belirten Merkit şunları söyledi:

“Munzur barajlarla yok edilmesin, Munzur’da rafting yapılsın. Dersim’in turizm açısından iyi bir potansiyele sahip. Bölgeye barajlar yerine turizmi canlandıracak yatırımlar yapılmalı. Dersim doğa ve inanç turizmi açısından önemli bir yer. Burada Aleviliğin önemli inanç merkezleri var. İnsanlar burada baraj ve HES istemiyor, devlet bunu dikkate almalı. Dersim’in

doğası turizm için iyi bir potansiyele sahip. Rafting bunun en güzel örneklerinden biri. Devlet burada turizmi desteklemeli.”