İrlanda’da Referandum Sonucu: Kürtaj Yasağı Yumuşatılıyor

İrlanda'da yapılan kürtaj referandumunda, halkın yüzde 66.4'ü yasağın yumuşatılmasına "Evet" dedi. İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, sonucu geçmiş 10 ile 20 yıl içinde İrlanda'daki "sessiz bir devrim" olarak niteledi.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasındaki en katı kürtaj yasasına sahip ülkelerden İrlanda’da yapılan kürtaj referandumunu, kürtaj yasağının yumuşatılması için “Evet” oyu verenler kazandı.

Dün akşam saatlerinde açıklanan ilk resmi sonuçlara göre İrlanda halkının yüzde 66,4’ü kürtaj yasağının yumuşatılması için gerekli anayasa değişikliğinin yapılmasından yana oy kullandı. “Hayır” oyu kullananların oranının yüzde 33,6’da kaldığı bildirildi.

Gebeliğin 12. haftasına kadar yapılabilecek

Referandumun ardından parlamentonun kürtaj için yeni düzenlemeler yapabilmesinin önü açıldı. Yeni düzenlemeye göre kürtajın gebeliğin 12’inci haftasına kadar yapılabilmesi planlanıyor. 12 ile 14 hafta arasında ise sağlık problemi olup olmadığına bakılacak.

Varadkar: İrlanda halkı modern bir anayasa istiyor

Kürtaj yasağının yumuşatılmasına “Evet” yönünde görüş bildiren İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, sonuçların ardından yaptığı ilk açıklamada oylama için “sessiz bir devrim” tanımlaması yaptı.

Varadkar aynı zamanda İrlanda halkının “modern bir ülke için modern bir anayasa istediklerini” net bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.

Savita Halappanavar’ın ölümü

Referanduma yol açan kürtaj tartışması aslında 6 yıl önce başlamıştı. 17 haftalık hamile Savita Halappanavar’ın ağrıları ve düşük yapacağı endişesiyle yaptığı kürtaj başvurusu reddildi ve kadın kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Savita Halappanavar fotoğrafları “Bir daha asla” notuyla duvar afişlerinde yer aldı.

Anayasaya 1983’te eklenmişti

İrlanda anayasasına 1983 tarihinde eklenen pir maddeye göre doğmamış çocuğun da annesi gibi yaşam hakkına sahip olduğu savunularak anayasada kürtaj yasağı getirilmişti.

Kürtaj konusunda ağır cezai yaptırımlar getiren ihlal eden kadınlar 14 yıla kadar hapis cezası alabiliyor. Tecavüz kurbanı kadınların da kürtaj yapmaları engellenebiliyor.

Kürtaj yasası nedeniyle her yıl binlerce İrlandalı kadın, başta İngiltere olmak üzere farklı ülkelere giderek kürtaj yaptırmak zorunda kaldı.

Kaynak: Bianet