Yeşil Düşünce Derneği Gönüllülerini Arıyor!

Gelen başvurular arasından yaş, cinsiyet dağılımı, YDD’yi tanımak ve gönüllü olma motivasyonları üzerinden değerlendirilip seçilecek 20 kişiyle 19 Mayıs Cumartesi günü bir araya geleceğiz. Burada hep birlikte yol haritamızı şekillendireceğiz. Son Başvuru Tarihi 4 Mayıs Cuma saat 16.00

Gönüllü Başvurusu İçin linke tıklayabilirsiniz.

Yeşil Düşünce Derneği Nedir/Ne Yapar?

2009 yılında yeşil politikaların yaygınlaştırılması amacıyla İstanbul’da kurulduk. Geride bıraktığımız 9 yılda iklim, enerji, ekoloji, demokrasi, sürdürülebilirlik, alternatif yaşam, toplumsal cinsiyet, yeşil ekonomi, gıda gibi konu başlıklarında etkinlik ve projeler yürüttük. Geçtiğimiz dönem yenilenebilir enerji kooperatifleri, iklim değişikliği ve yeşil ekonomi üzerine yoğunlaştık ve bu konseptte “İşini Güneşe Dön” ile “Yeşil İklim, Yeşil Ekonomi” projelerini tamamladık. Şu an hali hazırda Bornova Belediyesi ile iklim değişikliğine karşı yerel çözümler üretebilmek üzerine “Yeşil İklim, Yeşil Belediye” projesini yürütüyoruz.

Aynı zamanda uluslararası yeşil hareketin de bir parçasıyız. Avrupa’da yeşil politika yürüten bir çok dernek ve vakfın çatı kuruluşu olan Avrupa Yeşil Vakfı (Green European Foundation)’nın Türkiye ortağıyız.

Bunların dışında her yıl düzenli olarak Türkiye ve dünyada yeşil hareketin nabzını tutabilmek adına Yeşil Diyalog ve Yeşil Ekonomi toplantıları ile Yeşil Kamp etkinliklerini gerçekleştiriyoruz.

Önümüzdeki dönem yenilenebilir enerji kooperatifleri, eğitim, ekonomi ve gıda alanlarında yoğunlaşmayı planlıyoruz. 

Neden Gönüllü İhtiyacımız Var?

Son dönemde yaptığımız etkinlik ve projeler bize gösterdi ki bu döngüye katkı koymak isteyen çok sayıda insan var. Elimizden geldiğince yeşil düşünceyi yaymak için çabalıyoruz ancak yetersiz kaldığımız yerler olabiliyor. Araştırma yapmaktan video çekmeye, temizlik yapmaktan etkinlik organize etmeye, toplantılarda not tutmaktan kaynak geliştirmeye kadar bir çok konuda bizlerle gönüllü olarak çalışacak insanlara ihtiyacımız var.

Gönüllü Olacaklara Ne Sunuyoruz?

İstanbul Beşiktaş’ta bir ofisimiz var. Çalışmalarımızı ve gönüllü iletişimini bu mekan üzerinden yapacağız. Buluşmalarımız ve gündelik çalışmalarımız için bu mekanın fiziksel imkanlarını kullanabileceğiz. Yani internet, toplantı, çay/kahve, projeksiyon, ses düzeni vs. gibi. Gönüllülerimize sunacağımız diğer imkan ve fırsatlar ise;

Birlikte Öğrenme – Hem bizim çalışmalarımızın hem de ekoloji camiasının yaptığı çalışmaların içerisinde yer alarak birlikte öğrenme deneyimini yaşama fırsatınız olacak. 

Network – Hem Türkiye’de hem Avrupa’da zengin ağlarımız ve ilişkilerimiz var. Bu ağlarda yürüttüğümüz çalışmalarla sizler de bu alanda sosyalleşme, örgütlenme ve alan çalışmaları yapma fırsatına erişeceksiniz.

Gönüllülerden Ne Bekliyoruz?

Gönüllülük çalışmamızın uzun erimli olmasını istiyoruz. Kurulacak ekibin kendi becerileri ve Yeşil Düşünce Derneği’nin ihtiyaçlarıyla eş güdümlü olarak sürekli bir çalışma içinde olması hedefindeyiz. Yani umudumuz 1 yıllık bir gönüllülük süreci sonrası gönüllü çağrısını bizim yerimize 1 yıl bizimle çalışan ekibin yapması 🙂

İlkelerimize uyum sağlaması, heyecanlı ve motivasyonlu olması, işini ciddiye alması, ekip çalışmasına ayak uydurabilmesi, devamlılık sağlaması ve zaman ayırması, iletişiminin kuvvetli olması, genç ya da ruhu genç olması ve en önemlisi birlikte öğrenmeye açık olması gönüllülerden ilk beklentilerimiz arasında.

Gönüllülerden beklentilerimizi bir kaç başlıkta şöyle toparlayabiliriz;

Çalışma Grupları Kurmak – Yapacağımız gönüllü oryantasyonu buluşmasında Yeşil Düşünce Derneği işlerini birlikte detaylandıracağız. Bu alanlara dair çalışma grupları oluşturarak hem kendimizi hem derneği bilgilendirecek/güçlendirecek araştırmalar ve etkinliklerle düzenli bir buluşma temposuna girmek istiyoruz.

Etkinliklere Destek Olmak – Yine buluşmamızda anlatacağımız ‘etkinliklerde neler yapıyoruz’ sunumu sonrası beklentilere cevap veren kendi yetenekleriniz ölçüsünde bize destek olabilirsiniz. Video çekimi/kurgusu, mekan kurgusu, fotoğraf çekimi, not tutma, etkinlik raporlama, tasarım yapma, temizlik ve mekan yönetimi şu anki ihtiyaçlarımızdan bazıları mesela. Ancak bunun ötesinde sizlerin de katkılarıyla birlikte yeni işler üretebiliriz.

Yaklaşımımız

Gönüllülere yaklaşımımız Yeşil Düşünce’nin ilkeleri etrafında olacak. Doğanın bir parçası olduğumuzu hiç unutmayan, şiddetten uzak, ayrımcı olmayan, dayanışmaya açık olan bir gönüllü çalışması yürütmeyi arzuluyoruz. 

Yeşil Düşünce Derneği’ne gönüllü olacaklardan daha önce en az bir etkinliğimize katılmış olmalarını bekliyoruz. 

Birlikte çalışacağız; Gönüllülerle yapacağımız çalışmaları yatay örgütlenme zemininde yürüteceğiz, aramızda bir hiyerarşi kurmayacağız. Erişilebilir olacağız. İmkanlarımız ölçüsünde yapılan çalışmalara destek olacağız.

Gönüllülerimiz için bir yıl içinde yeşil politika alanında kapasite geliştirme eğitimleri yapacağız ve yeşil politika alanında daha çok iş ve fikir üretmek üzere beraber ilerleme kaydedeceğiz.

Başvuran herkesin Yeşil politika alanına ve yeşil düşünce derneğine koyacakları katkının önemini belirterek bir noktanın altını çizmek isteriz. Biz küçük bir derneğiz ve ilk defa başlayacağımız bu gönüllü porgramında hem gönüllüler hem derneğimiz için sağlam adımlarla ilerlemek üzere ilk yılda 20 kişilik bir grupla döngümüzü tamamlayacağız. Bu ekibi oluştururken de belli kriterlerle hareket edeceğiz…

Yürüdüğümüz yolda birbirimizle karşılaşmak, tanışmak, beraber iş yapmanın keyfini yaşamak ve gülümseyen bir bugün için yarını beraber inşa etmek dileğimizle…