2017 İnsan Hakları İhlalleri Raporu: “Türkiye’nin insan hakları ekseni kaydı”

İnsan Hakları Derneği (İHD), 2017 İnsan Hakları İhlalleri Raporu’nu yayımladı. Raporda 2017 yılı boyunca süren Ohal kapsamında düşünce, ifade ve inanç özgürlüğü, cezaevleri, kadına şiddet, basın dahil birçok alanda yaşanan ihlaller açıklandı.

İnsan Hakları Derneği’nin yayımladığı İnsan Hakları İhlalleri raporuna göre 2017 yılında 33 kişi yargısız infaz edildi, silahlı çatışmalarda 656 kişi yaşamını yitirdi, 408 kadın ve 99 çocuk öldürüldü, 133’ü çocuk 5 bin 268 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı, 12 bin 145 kişi gözaltına alındı, 528 kişi hakkında 3 bin 125 yıl hapis cezası verildi.

OHAL Sürecinde Aleviler

Raporda Alevilerle ilgili de bir bölüm yer aldı. Bu süreçteki baskı ve şiddet inançsal açıdan değerlendirildiğinde Aleviler de tehdit ve nefret söylemlerine maruz kaldı. Raporda konuyla ilgili şu görüşlere yer verildi:

-Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı talepleri 2017 yılında da karşılığını bulamadı.

-AİHM’in zorunlu din derslerinin kaldırılması ve cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ile ilgili kararlarının gereği yerine getirilmedi.

-Alevi, Hıristiyan ve Museviler radikal sünni ve ırkçı grupların tehdit ve nefret söylemlerine maruz kaldı.

-OHAL yasaları gerekçe gösterilerek TV 10 ve YOL TV’nin de aralarında bulunduğu birçok Alevi, muhalif yayın organları kapatıldı.

-Malatya’da Alevi yurttaşların yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi’nde 13 evin kapısının işaretlenmesine ilişkin polislerin inceleme başlatmasına rağmen şu ana kadar hiç kimse hakkında soruşturma başlatılmadı.

-Yaşananları Maraş Katliamı sürecine benzeten Aleviler, faillerin bir an önce yakalanmasını bekliyor.

-Kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler ibadet gününde Habipler Cemevi’nin ibadethanesinin camını kırarak içinde ateş bulunan kovayı içeriye attı.

 

 

İlgili Yazılar

Tüm Haberler