İşte Facebook ve Google’ın Size Dair Sahip Olduğu Tüm Veriler

Ürpermeye hazır mısınız? Siz farkında bile değilken Facebook ve Google gibi şirketlerin hakkınızda ne kadar bilgi sakladığını size göstereceğim.

Google bulunduğunuz yerleri biliyor

Eğer konum izlemeyi etkinleştirdiyseniz Google, telefonunuzu her açtığınızda konum bilginizi kaydeder. Telefonunuzda Google’ı kullanmaya başladığınız ilk günden itibaren bulunduğunuz yerleri gösteren zaman çizelgenizi görebilirsiniz.

Size ait veriyi görmek için bu bağlantıyı tıklayın: google.com/maps/timeline?…

Burada son 12 ayda İrlanda’da bulunduğum her konum görülüyor. Günün hangi saatinde nerede olduğumu ve bir önceki konumumdan oraya gitmemin ne kadar sürdüğünü görebiliyorsunuz.

‘Bu yıl İrlanda’da bulunduğum her yeri gösteren bir Google haritası.’ Fotoğraf: Dylan Curran

 

Google aradığınız –ve sildiğiniz– her şeyi biliyor

Google, bütün cihazlarınızdaki arama geçmişinizi depoluyor. Yani, arama geçmişinizi ve telefon geçmişinizi bir cihazda silmiş olsanız bile, diğer cihazlarınızdan kaydedilmiş bilgileri hâlâ tutuyor olabilir.

Kendi bilgilerinizi görmek için bu bağlantıyı tıklayın: myactivity.google.com/myactivity

Google sizin reklam profilinize sahip

Google, size ait konum, cinsiyet, yaş, hobi, kariyer, ilgi alanları, ilişki durumu, muhtemel ağırlık (bir günde 4 kilo vermek mi istiyorsunuz?) ve gelir gibi bilgilerinize dayanarak kişiselleştirilmiş reklam profilinizi oluşturur.

Kendi bilgilerinizi görmek için bu bağlantıyı tıklayın: google.com/settings/ads/

Google, kullandığınız bütün uygulamaları biliyor

Google kullandığınız her uygulama ve eklentiye dair bilgileri depoluyor. Bunları ne sıklıkla kullandığınızı, nerede kullandığınızı ve bunlar aracılığıyla kimlerle etkileşime girdiğinizi biliyorlar. Bu, Facebook’ta kiminle sohbet ettiğinizi, hangi ülkelerle konuştuğunuzu, saat kaçta yattığınızı bildikleri anlamına geliyor.

Kendi bilgilerinizi görmek için bu bağlantıyı tıklayın: security.google.com/settings/secur…

Google, YouTube geçmişinize sahip

Google, YouTube geçmişinizin tamamını depoluyor. Bu sayede yakında anne/baba olabileceğinizi, muhafazakâr mı yenilikçi mi olduğunuzu, hangi dine mensup olduğunuzu, depresif veya intihara meyilli olduğunuzu, anoreksiden muzdarip olduğunuzu… Kısaca her şeyi biliyor olabilirler.

Kendi bilgilerinizi görmek için bu bağlantıyı tıklayın: youtube.com/feed/history/s…

Google’ın hakkınızda tuttuğu veriler milyonlarca Word dosyasını doldurabilir

Google size, hakkınızda tuttuğu bütün veriyi indirme seçeneği sunuyor. Ben indirmek için talepte bulundum ve dosya 5,5 GB boyutunda; bu da kabaca bir tahminle 3 milyon Word dosyasına tekabül eder.

Aşağıdaki bağlantıda bulabileceğiniz bilgilerin bir kısmı şunlar: yer işaretleriniz, epostalarınız, kişileriniz, Google Drive dosyalarınız, yukarıda belirtilen bütün bilgiler, YouTube videolarınız, telefonunuzdan çektiğiniz fotoğraflar, alışveriş yaptığınız firmalar, Google aracılığıyla satın aldığınız ürünler, takviminizdeki veriler, Google hangout oturumlarınız, konum geçmişiniz, dinlediğiniz müzikler, satın aldığınız Google kitapları, dâhil olduğunuz Google toplulukları, oluşturduğunuz web siteler, sahip olduğunuz telefonlar, paylaştığınız sayfalar, günde kaç adım attığınız…

Bilgilerinizi görmek için tıklayın: google.com/takeout

Facebook da size dair tomar tomar bilgiye sahip

Facebook da Google gibi bütün bilgilerinizi indirme seçeneği sunuyor. Benimki yaklaşık 600mb idi, bu da aşağı yukarı 400 bin Word dosyasına karşılık geliyor.

Bu, gönderdiğiniz ve size gönderilen her mesajı, gönderdiğiniz ve aldığınız her dosyayı, telefonunuzdaki bütün kişileri, gönderdiğiniz ve aldığınız bütün sesli mesajları içeriyor.

Bilgilerinizi görmek için burayı tıklayın: https://www.facebook.com/help/131112897028467

‘Facebook’un hakkımda tuttuğu bilgilerin ekran görüntüsü.’ Fotoğraf: Dylan Curran

Facebook çıkartmalarınızdan çevrimiçi olduğunuz konuma kadar her bilgiyi saklıyor

Facebook, beğendiğiniz gönderilere, arkadaşlarınızla konuştuğunuz konulara dayanarak (görünüşe göre ben “kız” konusunu seviyormuşum) ilgilendiğinizi düşündüğü şeyleri depoluyor.

Facebook üzerinden gönderdiğiniz çıkartmalar da depolanıyor. Bunu neden yaptıklarını anlamıyorum. Bu noktada iş gülünç bir hal alıyor.

Ayrıca Facebook’a her girişinizi, girdiğiniz konumu, saati ve cihazı da kaydediyorlar.

Bunun yanı sıra Facebook hesabınıza bağlı olarak kullandığınız uygulamaları kaydediyorlar; böylelikle benim siyasetle, web tasarımıyla, grafik tasarımla ilgilendiğimi, X ve Y arasındaki dönemde Tinder yüklediğim için ilişkimin olmadığını, Kasım’da HTC marka telefon aldığımı tahmin edebiliyorlar.

Not: Eğer Windows 10 kullanıyorsanız, aşağıdaki resimde 16 farklı alt-menüsü olan gizlilik seçenekleri bulunuyor. Windows 10’u yüklediğinizde bu seçeneklerin hepsi varsayılan şekilde etkin olur.

Windows 10’daki gizlilik ayarları. Fotoğraf: Dylan Curran

Web kameranıza ve mikrofonunuza ulaşabilirler

Sizin hakkınızda topladıkları bilgilerin bir kısmı şunlar: nerede olduğunuz, hangi uygulamaları yüklediğiniz, bunları ne zaman ve niçin kullandığınız, web kameranıza ve mikrofonunuza her zaman erişebilme, kişileriniz, epostalarınız, takviminiz, çağrı geçmişiniz, gönderdiğiniz ve aldığınız mesajlar, indirdiğiniz dosyalar, oynadığınız oyunlar, fotoğraflarınız ve videolarınız, müzikleriniz, arama geçmişiniz, tarama geçmişiniz, hatta hangi radyo istasyonlarını dinlediğiniz.

Google bilgilerinize bu yöntemlerle ulaşıyor

Bütün bilgilerimi içeren Google Arşiv dokümanlarımı aldım, aşağıdaki resimde bilgilerinize hangi yollarla ulaştıklarının detaylı tasnifini görüyorsunuz.

‘Google Arşiv dokümanlarım.’ Fotoğraf: Dylan Curran

Aşağıda ise 90.000 farklı girdiyi, indirdiğim resimleri, eriştiğim web siteleri içeren arama geçmişi belgemi görüyorsunuz. (Bu bilginin bize neye mal olabileceğini göstermek adına Pirate Bay torrent sitesine ait bölmeyi seçtim).

‘Arama geçmişi belgemde 90.000 farklı girdi bulunuyor.’ Fotoğraf: Dylan Curran

Google hangi etkinliklere ne zaman katıldığınızı biliyor

Aşağıda Google Takvimi’mi, eklediğim bütün etkinlikleri, bunlara katılıp katılmadığımı, hangi saatte katıldığımı gösterecek şekilde listelenmiş hâlde görüyorsunuz (bu kısımda bir pazarlama işi mülakatına kaçta gittiğim görülüyor).

‘Katıldığım bir iş mülakatını gösteren Google takvimim.’ Fotoğraf: Dylan Curran

Google sildiğiniz bilgilere de sahip

Aşağıdaki resimde, özgeçmişim, aylık bütçem, şimdiye kadar yaptığım bütün kodlar, dosyalar ve web siteler, hatta epostaları şifrelemek için kullandığım PGP kişisel anahtarım gibi kesinlikle sildiğim dosyaları içeren Google Drive klasörüm görülüyor.

Google egzersiz rutininizi biliyor

Burada ise attığım her adımı, bir yere yürüdüğüm zamanları, yaptığım meditasyon/yoga/egzersizi kaydettiğim bütün zamanları gösteren Google Fit klasörüm görülüyor (Bu bilgiyi silmiş ve Google Fit’in bütün izinlerini kaldırmıştım).

Ve yıllar boyunca çekilmiş fotoğraflara sahipler

Bu, telefonumdan çekilmiş bütün fotoğrafların yıl yıl ayrılmış, ne zaman ve nerede çekildiğine dair üst verileri içeren klasör.

Google gönderdiğiniz her epostayı kaydediyor

Sildiklerim ve spam olarak işaretlediklerim dâhil bugüne kadar gönderdiğim ve bana gönderilen bütün epostalar.

Ve dahası

Google Aktivitelerim başlığı altında bana gönderilen binlerce klasörde neler olduğuna dair kısa bir özet geçeceğim.

İlk olarak, gördüğüm veya tıkladığım her Google reklamı, başlattığım veya kullandığım bütün uygulamalar ve bunları ne zaman kullandığımın bilgisi, ziyaret ettiğim bütün web siteler ve bunlara hangi saatte girdiğimin bilgisi, indirdiğim veya arattığım bütün uygulamalar.

‘2009’dan beri yaptığım her Google aramasının bilgisi mevcut.’

Arattığım ve kaydettiğim her resme, arattığım veya tıkladığım her konuma, arattığım veya okuduğum her haber yazısına ve 2009’dan beri yaptığım her Google aramasına ait bilgilere sahipler. Ve son olarak, 2008’den bu yana arattığım veya izlediğim her YouTube videosunun bilgisi de mevcut.

Bu bilgiler sayamayacağımız kadar çok kötü amaca hizmet edebilir. Terörist olmadığınızı söylüyorsunuz. Öyleyse neden IŞİD’i arattınız? Google’da çalışıyorsunuz ve karınızdan şüphe mi ediyorsunuz? Mükemmel, konumuna ve 10 yıllık arama geçmişine bakmanız yeterli. Birinin Google hesabına erişim mi sağladınız? Mükemmel, artık bu kişinin son 10 yılda yaptığı her şeyin kronolojik günlüğüne sahipsiniz.

Modern çağa dair en çılgınca şeylerden biri bu. Hükümete veya bir kuruluşa asla evlerimize kameralar/mikrofonlar koyma, konumumuzu takip etme izni vermeyiz. Ama gittik bunu kendi kendimize yaptık, çünkü –kahretsin ki– şirin köpek videoları izlemek istiyorum.

Yazar: Dylan Gurran

Çeviri: Enise Gül Küçük

Kaynak