Anne Olmak 2,5 Tam Zamanlı İşe Denk

“Anne olmak tam zamanlı bir iştir” sözünü çok duyduk; fakat araştırmaya göre aslında iki buçuk zamanlı işe daha yakın.

Amerika’da yeni yapılan bir çalışmada, ortalama bir annenin haftada 98 saat gibi inanılmaz uzunlukta mesai yaptığı tespit edildi; yani ortalama 39 saat olan iş süresinin iki katından fazla.

Araştırmacılar 5-12 yaşları arasında çocukları olan 2000 çalışan annenin haftalık programını inceledi. Bu incelemeye göre bir annenin ortalama iş günü sabah 6.23’te başlıyor, akşam 8.31’de bitiyor.

Annelerin “boş vakitlerini” bile farklı görevlerle doldurdukları ve tabii hafta sonlarının da en az iş günleri kadar yoğun olduğu görülüyor.

Çoğu anne gün içinde kendilerine ancak bir saat yedi dakika ayırabildiğini söyledi: Bu kısa süreyi de genellikle banyoda tek başımıza hızlıca duş almaya çalışarak geçiriyoruz…

Araştırmaya katılan annelerin yüzde 40’ı hayatlarının, sonu asla gelmeyen işler silsilesi gibi olduğunu söyledi; yüzde 70’i de çocuklarını sağlıklı bir şekilde besleme konusunda baskı hissettiğini açıkladı.

Araştırmayı yürüten meyve suyu firması Welch’s’de sağlık ve beslenme uzmanı olan Casey Lewis, “Araştırmanın sonuçları, annelik rolünün ne kadar meşakkatli olabildiğine ve durmaksızın yenilenen görevler içerdiğine dikkati çekiyor.” dedi.

Araştırma ayrıca annelerin bütün bu işleri yaparken zorlandıklarında sığındıkları “hayat kurtaran” şeyleri de inceledi. Bu uzun listede yer alan bazı şeyler şarap, zaman zaman çocuğu emanet edebilecekleri büyükanne-büyükbaba veya güvenilir çocuk bakıcısı, Netflix (çocuk ya da ebeveyn için), ıslak mendiller, arabaya servis öğünler, sağlıklı atıştırmalıklar ve meyve suları, oyuncaklar ve iPad.

Kahve içmek, fırsat buldukça kestirmek ve gerektiğinde “kızgın” ses tonuyla konuşabilmek de annelerin hayat kurtaran şeyler listesinin ilk 20’sinde yer alıyor.

Stresli durumlarda başvurmak üzere yukarıda yer alan şeylerin ne kadar etkili olduğunu biz de kesinlikle doğrulayabiliriz. Özellikle sabahları içilen kahve yahut uzun bir günün ardından içilen bir kadeh şarap…

Siz ne düşünüyorsunuz, anneler? Sizin de hayatınızdaki sıradan bir hafta böyle mi geçiyor? İşler zor bir hâl aldığında sizin başvurduğunuz hayat kurtaran şeyler neler?

Çeviri: Enise Küçük

Etiketler