#8Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde Binlerce Kadın Yürüdü

İstiklal Caddesi'ni dolduran kadınlar "İsyandayız" ve "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz" sloganlarıyla yürüdü.

Dün gece gerçekleşen 16. 8 Mart Feminist Gece yürüyüşü yağmura rağmen rengarenk sahnelere tanık oldu. Yürüyüş 19:30’da Fransız Kültür Merkezi önünde başladı ve Tünel meydanına doğru hareket etti.

Polis gün boyu ve yürüyüş boyunca nöbetlerine devam ettiler. Tüm şartlara rağmen son zamanların en kalabalık eylemlerinden biriydi.

  

Gecede birbirinden renkli dövizler yer aldı.

 

Tünel meydanına gelindiğinde kortejin başında 8 Mart açıklaması okundu:

Kadınların mücadelesinin bildiğimiz tarihi yüzyılı aştı. Baskı varsa direniş baki, adları tarihe sığmasa da kadınlar hep direndiler, hayatlarına sahip çıktılar.

Bugün biz binlerce kadın burada, milyonlarca kadın dünyanın her yerinde duruyoruz, görüyoruz. Görüyoruz ki karşımızda kadın düşmanlığının, ırkçılığın, faşizmin çırpınışları var.

Her gün emeğimizi, cinselliğimizi, bedenimizi sömürmenin yollarını; bize tüm dünyanın bakım emeğini yıkarak, doğurganlığımızı kontrol altına almaya çalışarak, bizi maddi ve manevi eşitsiz koşullara mahkum ederek, cinsel yönelim tek, cinsiyet kimliği ikiden ibaretmiş gibi yaparak, ‘hiza’ya getirmek için şiddete maruz bırakarak, çocukları taciz ederek, hayatlarımızı erkek egemen ve dini kurumlara teslim ederek, sınırları kendi çizip ihlalinin ne zaman meşru olduğunu kendi belirleyerek, iktidarını kuramadığında silahına davranarak arayan bir düzen var. Kadınları karar alma mekanizmalarından dışlayan, bizlere istemediğimiz bir hayatı dayatan erkek egemen bir düzen var.

Artık yeter demek çok yersiz. Çokça zamandır yeter. En baştan beri yeter.

Biz bugün burada Bizi korkuyla, şiddetle, savaşla, tatlı dille, aile masalıyla terbiye etmeye çalışan düzene feminizmle direniyoruz, mücadele ediyoruz, isyan ediyoruz.

Bizler başka bir dünyayı hayal etmekle başladık, kurmanın birlikte, dayanışmayla mümkün olacağını biliyoruz.

Yaşasın feminizm, yaşasın feminist mücadele!