Dünya Şirket Bağışçılığı Günü

Sosyal sorunların çözümünde aktif rol oynayan, çalışanları ile gönüllülük programı oluşturan, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapan, onlara hibe desteği sunan şirketler, ve bu şekilde olumlu bir sosyal, ekonomik ve çevresel etki yaratmaya çalışan şirketler... Dünya Şirket Bağışçılığı Gününüz  kutlu olsun!

Henüz bu tür adımlar atmamış şirketler de yakına gelsin, onlar için geç değil. Çünkü bugün, yani Şubat ayının son pazartesisi, dünyanın dört bir köşesinde Dünya Şirket Bağışçılığı Gününü (International Corporate Philanthropy Day) sizi şirket bağışçılığını keşfetmeye davet ediyor.

 

Bugün neler mi yapılıyor? Şirketler dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için neler yaptıklarını anlatıyorlar; geçtiğimiz yıl kaç saat gönüllülük yaptıklarını, kaç çalışanın gönüllük programına katıldığını, ne kadar hibe desteği verdiklerini, kaç kuruluşu desteklediklerini, nasıl sonuçlar ortaya koyduklarını söylüyorlar; yeni destek programlarının duyurusunu yapıyorlar; hibe hedeflerini paylaşıyorlar; çalışanlarını yaptıkları bağış ve gönüllülük faaliyetleri için ödüllendiriyorlar. Bugün başarıları kutlama ve takdir etme günü olduğu kadar, şirketlerin sosyal yatırımcılarının yaratmış olduğu faydalar hakkında farkındalık uyandırma ve diğer şirketlere ilham verme amacı da taşıyor. Dolayısıyla sosyal yatırımlarınız hakkında bol bol konuşmamız ve mesaj vermemiz gereken bir gün.

 

Peki siz bugünden itibaren şirket olarak daha etkili bir bağışçı/sosyal yatırımcı olmak için neler yapabilirsiniz? İşte size 10 öneri.

 

  1. Şirketinizin içindeki ve dışındaki paydaşlarınızın sizden beklentilerinin ve ihtiyaçlarının farkına varın. Özellikle genç nesil şirketin sosyal değişimdeki yeri ve şirketin toplum üzerindeki olumlu etkisini önemsiyor ve gerek çalışan olarak gerek tüketici olarak şirkete olan mesafesini veya bağlılığını buna göre kuruyor.
  2. Yaptığınız sosyal katkıları masraf kalemi değil, geleceğe yatırım olarak görün.
  3. Sosyal ve çevresel problemler dış dünyaya ait, sizden kopuk faktörler olmadığını, dolayısıyla bunlar çözülmediğinde sizin de iş hedeflerinizin başarısını ve şirketinizin sürdürülebilirliğinin etkilenebileceğini unutmayın.
  4. Şirketlerin var oluş amacı paydaşlarınıza daha fazla kazandırmaksa, bunun yolunun toplumun gelişimine daha fazla yatırım yapmaktan geçtiğini hatırlayın.
  5. Henüz yapmadıysanız mutlaka bir sivil toplum kuruluşuyla eşleşin, onların uzmanlıklarından yararlanın ve birlikte fark yaratan çalışmalar gerçekleştirmeye başlayın.
  6. Çalışanlarınızın sahada, sivil toplum kuruluşu partneriniz ile omuz omuza çalışabilmesi için fırsatlar yaratın.
  7. Sivil toplum kuruluşlarının belli alanlarda kapasite ihtiyaçlarını karşılamak için çalışanlarınızın pro-bono destek vermeye / uzmanlık transferi yapmaya teşvik edin.
  8. Diğer şirketlerle biraraya gelin, neyi nasıl yaptığınızı konuşun, başarılı uygulamaları paylaşın, zorlandığınız noktaları birlikte değerlendirin ve birlikte çözüm bulmaya çalışın.
  9. Alandaki fikir liderleri ile bağlantı kurun, sosyal yatırımın kurumsal dünyadaki önemi hakkında farkındalık oluşturun.
  10. Şirketinizin sosyal yatırım programlarının etkisini ölçün ve sadece raporlama amacıyla değil aynı zamanda ilham vermek için bu sonuçları paylaşın.

 

Türkiye’de son on yılda şirketlerin sosyal alanda oynadıkları rol ve sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları işbirlikleri büyük bir gelişme gösterdi. Gerek yöneticiler gerekse çalışanlar projelerde yer aldıkça ve projeleri destekledikçe yaptıkları işin önemine inandılar, hem kendi hayatlarına anlam kattılar, hem sosyal değişime olumlu katkılarda bulundular. Şartların, ihtiyaçların ve beklentilerin çok hızlı değiştiği günümüzde planlama yapmak zor. Ama uzmanlıklarımızı ve farklı bakış açılarımızı biraraya getirdiğimizde herkes için anlamlı ve fayda yaratan yol haritaları çıkartmamız mümkün. Biz Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak şirketlerle daha sık biraraya gelmek, özellikle gençlere yönelik sosyal yatırım programlarınızın etkisini arttırmanıza yardımcı olmak, saha izlenimlerimizi sizinle paylaşmak ve sizi gençlerle buluşturmak istiyoruz. Bunun bir parçası olarak Mayıs ayında bir toplantı dizisi başlatacağız. Siz de bu önemli diyalogun parçası olmak istiyorsanız bizimle bağlantıya geçin.

 

Toplum Gönüllüleri Vakfı

Kaynak Geliştirme ve Kurumsal İletişim Yöneticisi

Derya Kılıçalp

derya.kilicalp@tog.org.tr