Bisikletli Kadınlar Facebook Sahnesinde

Facebook “Communities Summit Europe (FCS)“ etkinliği ile topluluk liderlerini Londra’da bir araya getirdi. Avrupa’dan 150 grubun katılığı etkinlikte Türkiye’den de temsilciler yer aldı. Türkiye katılımcılardan öne çıkan topluluk ise Bisikletli Kadın İnisiyatifi oldu. Facebook, 2017 yılının başından beri bir yandan sahte haberler ve hesaplar, sansür ve kutuplaşma ile mücadele ederken bir yandan da sosyal medya […]

Facebook “Communities Summit Europe (FCS)“ etkinliği ile topluluk liderlerini Londra’da bir araya getirdi. Avrupa’dan 150 grubun katılığı etkinlikte Türkiye’den de temsilciler yer aldı. Türkiye katılımcılardan öne çıkan topluluk ise Bisikletli Kadın İnisiyatifi oldu.

Facebook, 2017 yılının başından beri bir yandan sahte haberler ve hesaplar, sansür ve kutuplaşma ile mücadele ederken bir yandan da sosyal medya bağımlılığına sebebiyet verdiği gerekçesiyle gelen eleştiriler ile uğraşıyor. Bu sorunlarla mücadele etmek için sosyal medya kullanımının olumlu yönlerini ortaya çıkarıyor ve organik oluşan anlamlı grupların topluma en iyi katkılardan biri olarak görüyor.

Buradan hareketle Facebook, ilkini geçtiğimiz sene Chicago’da düzenlediği “Topluluk Liderleri Zirvesi“ne, bu yıl Londra ile devam etti. 8-9 Şubat tarihinde gerçekleşen etkinlik, Avrupa’daki Facebook topluluk  liderlerini bir araya getirdi. Facebook Communities Summit Europe (FCS) etkinliğinde Londra’da buluşturdu.

Avrupa’dan 150 grubun katıldığı etkinliğe Türkiye’den Bisikletli Kadın İnisiyatifi, Kalpler Erisin, Interrail Türkiye, İhtiyaç Haritası, Mide Lobisi, Saçım Saçın Olsun ve Araştıran Anneler katıldı.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi, zirveye katılan Avrupa’daki en önemli topluluklar arasında seçilerek Facebook Ürün Ortakları Başkan Yardımcısı Ime Archibong tarafından sahneye davet edildi. Grubun kurucu üyeleri Seçil Öznur Yakan ve Zeynep Araboğlu sahnede, Bisikletli Kadın İnisiyatifi’nin oluşum hikayesini, sosyal medyada ve gerçek yaşamda grup üyeleriyle iletişimi ve yaptıkları etkinlikleri paylaştı.

Bisikletli Kadın İnisiyatifi Kurucu Üyesi Seçil Öznur Yakan zirveyle ilgili değerlendirmesinde “Facebook, demokratik bir dünya için gruplar aracılığı ile insanlar arası iletişimin daha güçlü olması gerektiğine inanıyor. Facebook mühendisler ve ürün geliştiricileri ile atölyeler yaptık. Grup içinde ne gibi sorunlar yaşadığımızı dinlediler ve grup iletişimi nasıl geliştireceğimize dair çalışmalar yaptık. Bisikletli Kadın İnisiyatifi online değil daha çok offline olarak kullanılıyor. Kadınlarla birlikte sürüş yapıyoruz, bisiklet binmeyi öğretiyoruz. Grubu daha uzaktaki üyelerimizle haberleşmek için kullanıyoruz.” dedi.

Zeynep Araboğlu “Anlamlı gruplara yönelik destek çalışmalarını son derece doğru buluyorum. Gündelik hayatı güçlendirici bir rol almak istiyor. Burada birçok grupla tanıştık. Kendi kültürünü oluşturan oldukça değişik gruplar vardı. Bu işten para kazanan veya gönüllü hareket eden, çevreyi temizleyen, sosyalleşmeye yönelik etkinlikler yapan, anne ve baba olmaya yönelik destek veren ve daha birçok alanda faaliyet gösteren gruplar vardı.  Bisikletli Kadın İnisiyatifi olarak etkinlikte ayrı bir ilgi gördük. Örnek grup olarak Keynote’larda sahne aldık. Etkinlik boyunca yapılan çalışmalardan şunu gördük, gruplar sosyal medya üzerinden kendi kültürünü oluşturmayı ve iletişimi ne ölçüde başarıyor, bunu gerçek sosyal hayata ne kadar taşıyabiliyor, bu Facebook için başarı göstergesi olarak kabul ediliyor.“

Facebook zirvede anlamlı grupları güçlendirmek için “Topluluk Liderliği Programı” ilan etti. Bu küresel girişimin amacı; insanların gruplarla daha fazla etkileşimini sağlamak, dünyadaki topluluk liderlerini güçlendirmek için eğitim, destek ve fon sağlamak. Facebook Topluluk Liderliği Programı kapsamında seçilecek 5 gruba 1.000.000 dolara kadar ödül verecek. Burs programı kapsamında seçilecek 100 lidere topluluk inisiyatifi için kullanılmak üzere 50.000 dolar fon sağlayacak. Topluluk Liderlik Çemberleri ile yerel topluluk liderlerini birbirine bağlayarak iş birliği yapmaları için bir araya getirecek ve eğitimler verecek.

 

İlgili Yazılar

Tüm Haberler