“Tarlabaşı: Bir Kent Mücadelesi” Kitabı Okurla Buluştu

Gazeteci Rıfat Doğan’ın da emekçiler arasında yer aldığı Tarlabaşı’ndaki yılıma karşı verilen mücadelenin anlatıldığı “Tarlabaşı: Bir Kent Mücadelesi” kitabı okurlarla buluştu. TMMOB Mimarlar Odası, 1985’ten beri Tarlabaşı’nda kentsel dönüşüm adı altında başlatılan yıkımlara karşı verilen mücadeleyi kitap haline getirdi. Ayrıca, kitapta yer alan bilgi ve belgeler,  TMMOB Mimarlar Odası Karaköy’deki binasında da meraklıların ilgisine sunuldu.  TMMOB şube yönetim […]

Gazeteci Rıfat Doğan’ın da emekçiler arasında yer aldığı Tarlabaşı’ndaki yılıma karşı verilen mücadelenin anlatıldığı “Tarlabaşı: Bir Kent Mücadelesi” kitabı okurlarla buluştu.

TMMOB Mimarlar Odası, 1985’ten beri Tarlabaşı’nda kentsel dönüşüm adı altında başlatılan yıkımlara karşı verilen mücadeleyi kitap haline getirdi. Ayrıca, kitapta yer alan bilgi ve belgeler,  TMMOB Mimarlar Odası Karaköy’deki binasında da meraklıların ilgisine sunuldu.  TMMOB şube yönetim kurulu üyesi Hande Akarca ve gazeteci Rıfat Doğan tarafından hazırlanan “Tarlabaşı: Bir Kent Mücadelesi” adlı kitapta Tarlabaşı mücadelesinin hukuk ve sokak ayağına tanık olmak mümkün.

Tarlabaşı’ndaki yıkımların, ekonomik, siyasi ve sosyolojik olarak neden ve sonuçlarının yer aldığı çok sayıda yazının yer aldığı kitapta, Şükrü Aslan’dan, “Tarlabaşı’nın Demografik Yapısı”,  Ali Rüzgar’dan “Tarlabaşı: Koruma Kültürü’nde Bir Dönüm Noktası”, Zeynep Altunbay’dan “Tarlabaşı’ndaki Mimari ve Kentsel Dokuya İlişkin Saptamalar” başlıklı makaleler yer alıyor. Yine dönemin tanıklarından Yücel Gürsel ve Mete Göktuğ ile gazeteci Rıfat Doğan’ın yaptığı söyleşiler kitabın dikkat çeken bölümlerinden. Kitabın emekçilerinden gazeteci Rıfat Doğan, bundan sonraki kitabın Park Otel mücadelesini anlatan bir çalışma olduğunu belirterek, bu çalışmalarının belgesel boyutunun da önümüzdeki dönem meraklılarının ilgisine sunulacağını söyledi.

2016 yılı Eylül’ünde bu çalışmalara başladıklarını belirten Doğan, Tarlabaşı döneminde çalışan uzmanlarla toplantılar yaptıklarını, bu toplantılar sonucunda bir rota belirlediklerini söyledi. Tarlabaşı’nda bir hafıza gezisi tarzında akademisyenlerle bir yürüyüş yaptıktan sonra tam olarak bu çalışmaya karar verdiklerini anlatan Doğan, “Akademisyenlerden değerlendirmeler aldık. Mesela mimarinin iktidarla, sermaye ile bağlantısı gibi konularda yazılar yazmasını istedik. O dönem mücadele etmiş TMMOB yöneticileri ile röportajlar yaptık. Son olarak da o dönemin tanıklarından Can Atalay ve Mücella Yapıcı’nın yazılarına yer verdik” dedi.

 

 

En büyük emek mücadele edenlerin

Çalışmanın kollektif bir emek olduğunu söyleyen Doğan, “Sonuçta bu bir oda çalışması. Çok sayıda kişinin emeği var ben de bir parçasıyım. En büyük emek Tarlabaşı için mücadele edenlerin” dedi.  “Tarlabaşı’nda ne oldu?” diye sorulduğunda kimsenin tam olarak sistemli bilgiye ulaşamadığını söyleyen Doğan, kitapta ve sergide yer alan tüm bilgi-belgelerin dijital ortama da aktarılacağını söyledi. “Böylece herkes sistematik olarak bilgilere ulaşma şansı yakalayacak” diyen Doğan, “O alan çok az insanın girebildiği yer. Gizemli bir yer, girilmesi riskli olan bir alan. Böyle bir çalışmanın ortaya çıkması bilgilerin belgelerin toparlanması, demografik yapıya dair çok net bilgiler veriyor. Mesela 6-7 Eylül olaylarından sonra sonra oranın değişen yapısının gözlenmesi açısından önemli. Tarihi çok bilgi var kitapta” diye konuştu.

Tarlabaşı’na dair bilgi belgelerin yer aldığı sergiyi,  3 Şubat’a kadar,  TMMOB Mimarlar Odası Karaköy’deki binasında ziyaret etmek, kitaba da aynı binadaki kitapevinden ve farklı kitapevlerinden ulaşmak mümkün.