Çağdaş Drama Derneği Trabzon Şubesi: Farkındalık için Hayde Dramaya

Çağdaş Drama Derneği Trabzon Şubesi temsilcisi Ümit Arslan, farkındalık yaratmak için herkesi drama atölyelerine çağırırken, özellikle ev kadınlarına “Evinize kapanmayın drama atölyelerinde kendinizi bulacağınız çok şey var” diye sesleniyor.

Ankara’da kurulan Çağdaş Drama Derneği, Trabzon’da da yaklaşık 5 yıldır faaliyet yürütüyor. Çağdaş Drama Derneği Trabzon Şubesi temsilcisi Ümit Arslan, Trabzon’da özellikle öğretmen ve öğretmen adaylarının düzenlemiş oldukları atölyelere ilgi gösterdiğini belirterek, tüm Trabzonluları derneklerindeki atölyelere çağırıyor. Dramanın farklı disiplinleri bir arada tutan önemli bir eğitim aracı olduğunu söyleyen Arslan, yaratıcı drama, yaratıcı yazarlık gibi atölyelere ilginin oldukça yoğun olduğunu söylüyor. Ayda bir düzenledikleri seminerlere de katılımın yüksek olduğunu söyleyen Arslan,  “Özellikle öğretmenler çocuklarla farklı tekniklerle iletişim kurmak için kurslara, atölyelere geliyor. Bu bizi çok mutlu ediyor. Çünkü, çocuklara farklı yaklaşan öğretmenler, Trabzon’da da farklılık yaratmış oluyor” diyor.  

‘Gönüllü çalışmalarımız da var’

Zaman zaman talep edildiğinde okullara giderek etkinlikler ve şenlikler düzenlediklerini anlatan Arslan, engelli öğrenciler için düzenlenen şenliklere en az 600 öğrencinin katıldığı bilgisini paylaşıyor. “Oyunun birleştirici gücünün çocukların yaşamında özel bir yeri var” diyen Arslan, bu etkinliklerde bunu gördüklerini söylüyor. Elbette bu etkinlikleri gönüllü olarak yaptıklarını ve kendilerine de yine gönüllü olarak drama eğitmenlerinin destek olduğunu söyleyen Arslan,  Trabzon için bu faaliyetlerin arttırılması gerektiği görüşünde.

Çocuk şarkıları ve ritm atölyesi de var

Drama ve ritmin birbirinden ayrılamaz öğeler olduğunu söyleyen Arslan, şuanda en ilgi çeken atölyelerinden birinin çocuk şarkıları ve drama atölyesi olduğunu söylüyor. Arslan, “Çocuk şarkılarına ritimle, dansla çıkılan bu yolculukta hem öğrenen hem de eğlenen katılımcılarımıza enerjileri için, rehberliği ve yönlendirmesi ile çocuklara ulaşmada çocuk şarkılarının gücünü gösteren eğitimcimize de teşekkürler. Drama sevgisiyle çemberlerde buluşmaya devam ediyoruz” diyor.  

Son olarak özellikle ev kadınlarının evlerden çıkarak, atölyelere katılması gerektiğini söyleyen Arslan, kadınları da,  “Evinize kapanmayın drama atölyelerinde kendinizi bulacağınız çok şey var. farkındalık yaratmak için hayde dramaya” diyerek atölyelere davet ediyor.

Çağdaş Drama Derneği hakkında

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İnci San ve Devlet Tiyatrosu sanatçısı Tamer Levent ve bir grup eğitim, eğitim bilimleri, sanat, sanat eğitimi alanlarında çalışan kişiler tarafından 5 Mart 1990 yılında kurulmuştur. Derneğin temel amacı, yaratıcı dramayı tiyatro, eğitim ve sosyal yaşamda bir disiplin ve yöntem olarak geliştirmek ve yaygınlaştırmaktır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için eğitim ve tiyatro ilişkisine odaklanan Derneğimiz, seminer, kurs, yayın, konferans, danışmanlık vb. akademik düzeyde bilimsel araştırma ve projeler gibi ulusal ve uluslararası etkinlikler yapmakta, üniversite dâhil hemen her eğitim basamağında bulunan öğretmen ve öğretim elemanlarına hizmet içi eğitimler vererek alana yaratıcı drama eğitmeni/lideri yetiştirmektedir.

Çocuk, ergen, yetişkinlere yönelik olarak da yaratıcı drama atölyeleri organize eden dernek, eğitimci, öğretmen, polis, ev kadınları, mühendis, avukat, sağlık çalışanları, çeşitli sendika üyeleri, turizm alanında çalışanlar gibi pek çok farklı grup ile de yaratıcı drama eğitim ve kurslarını düzenlemektedir. Derneğin bütün bu çalışmalarda ulaşmak istediği uzak hedefi yaratıcı drama yoluyla daha yaratıcı, çağdaş, demokratik, empati becerisi gelişmiş, kendi ile başkaları ile barışık, eleştirel düşünebilen, paylaşımcı bireyleri estetik bir kaygı bütünlüğünde yetiştirmek ve katkıda bulunmaktır.

Derneğin merkezi Ankara’dadır ve Türkiye çapında şube ve temsilciliklere sahiptir. İstanbul, İzmir, Eskişehir’de şubelerimiz ; Adana, Antalya, Burdur,Bursa, Denizli, Hatay, Kayseri, Kocaeli, Muğla, Mersin, Şanlıurfa ve Trabzon’da da temsilcilikleri bulunmaktadır.