Basmane’nin ‘Kapılar’ı Herkese Açık

Kapılar İzmir Basmane’de kurulmuş bir sosyal mekan. Burası insanların becerilerini ve bilgilerini  paylaşmak  için örgütlendiği, arkadaşlık kurduğu kolektif bir çalışma merkezi…  2015 sonlarında kurulan Kapılar’da yüzden daha fazla kişiye dil dersi, Suriyeli gençler ve kadınlar için eğitim programları, yakından ve uzaktan gelenler için topluluk mutfağı etkinlikleri, çocuk hakları ile ilgili atölyeler ve eğitimler, mahalleli çocuklarla […]

Kapılar İzmir Basmane’de kurulmuş bir sosyal mekan. Burası insanların becerilerini ve bilgilerini  paylaşmak  için örgütlendiği, arkadaşlık kurduğu kolektif bir çalışma merkezi…

 2015 sonlarında kurulan Kapılar’da yüzden daha fazla kişiye dil dersi, Suriyeli gençler ve kadınlar için eğitim programları, yakından ve uzaktan gelenler için topluluk mutfağı etkinlikleri, çocuk hakları ile ilgili atölyeler ve eğitimler, mahalleli çocuklarla ve genç işçilerle haftalık futbol maçları, film gösterimleri, konserler ve farklı eğitim aktiviteleri ile mahalleliye gönüllü hizmet vermekte.

Gülistan Öz, Zeynep Yılmaz ve Serkan Sultan Kapılar’ın çıkış noktasını ve faaliyetlerini şöyle anlatıyor:

Serkan Sultan; Öncelikle dernek, sivil toplum kuruluşu ya da çerçevesi belirgin hatlarla çizilmiş bir oluşum değiliz. Farklı birikim ve deneyimlere sahip bir çok insanın bir araya gelmesiyle oluşan bir inisiyatifiz. Basmane bölgesi geçmişten günümüze çeşitli sebeplerden ötürü İzmir’e göç etmek zorunda kalan insanların yaşamak için tercih ettiği bir bölge. Tarihsel süreçte iç ve dış göçler sonucu bölgeye yerleşen farklı sosyokültürel gruplar, bölgenin dinamiğinin değişmesine sebep olmaktadır. Değişen dinamikler, insanların günlük hayatlarından sosyal hayatlarına kadar, yaşantılarına ilişkin bir çok alanda olumlu/olumsuz etki ortaya çıkarmaktadır. Farklı yaşantılardan gelen, farklı birikimlere ve deneyimlere sahip olan bizler de gördüğümüz ve bizi kişisel hayatlarımızda rahatsız eden bu olumsuzluklar üzerinden, değişen dinamiklerin içinde kalıcı bir mekan inşasıyla yer edindik. Mahalle mali açıdan oldukça fakir, evler kalabalık, eğitim sınırlı, iş olanakları ender ve temel ihtiyaçlar kıt kanaat karşılanabiliyor. Basmane de ayrımcılık günlük hayatın bir parçası. Kapılar’ın amacı insanların becerilerini ve bilgilerini paylaşmak için örgütlendiği, arkadaşlık kurduğu, sosyal bir ortam yaratmak. 2015’in sonlarından beri Basmane/Kapılar’da varlığımızı sürdürmekteyiz.

Gülistan Öz: İzmir’de yaşam olanakları ve çeşitli haklar konusunda bilgi alacakları bir mekan olmaya çalışıyoruz.

Yaptığımız çalışmalar, ilk günden itibaren mekana gelip giden bir çok insanın ihtiyaçları doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Mekana gelen Türkçe bilmeyen kadınların, günlük hayatlarındaki sorunları azaltacaklarını düşündüklerinden Türkçe öğrenme talepleri sonucu, kadınlar için Yemekli Türkçe Atölyesi yapmaya başladık. Çocuklara yönelik resim ve drama/oyun atölyeleri, gençler içim uygulamalı bilgisayar atölyesi, yetişkinler ve çocuklar için İngilizce dersleri yaptığımız çalışmalardan bazıları. Her bir atölyenin programını katılımcı olan çocuklar ve yetişkinlerden gelen geri dönüşlere ve yorumlara göre tekrar belirliyoruz. Onun dışında pazartesi günleri bilgi noktasında insanların İzmir’de yaşam olanakları ve çeşitli haklar konusunda bilgi alacakları bir mekan olmaya çalışıyoruz.

Zeynep Yılmaz: ‘Ahali mutfağı’… İnsanların, yemek yapma sürecinin en başından en sonuna her aşamasında yer edinebileceği eğlenceli bir etkinlik Mekan oluştuktan sonra farklı bir çok grup, mekanı insanlara yemek yapıp dağıtma amacıyla kullandı. Sınırlı ve belirli zamanlarda yapılan bu faaliyetlerin insanların beslenme sorununu ortadan kaldırmayacağının farkındaydık. Başka bir alternatif düşünmeye başladık. İnsanların, yemek yapma sürecinin en başından en sonuna her aşamasında yer edinebileceği bir yönteme dahil olduk. Pazarcıların, bir sonraki pazara kadar bozulma ihtimali olan yiyecekleri bize ücretsiz vermesiyle başlamasıyla gelişti. Daha sonra zaman içerisinde mahalleli de yemek yapma sürecine dahil oldu. Yemeğin hazırlanması, yapılması, masaların kurulması ve bir yemek yapma/birlikte yemek yeme sürecinin bütün aşamalarını mahalleli ve etkinliği duyup gelen herkesin içinde olduğu bir şekilde sürdürdük.