Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi: Ataerkillik İslam’ın getirdiği bir düzen değildir

01 Aralık 2017
Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında düşünen herkesi bir araya getirerek dayanışma zeminini güçlendirmeyi hedefleyen Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi’nde İslam’ın eşitliğe yönelik yorumları konuşuldu. Moderatörlüğünü Deniz Bayramoğlu’nun yaptığı “İslamın eşitlikçi yorumları ve toplumsal cinsiyet” oturumuna Fatma Bostan Ünsal, Cihangir İslam, Ömer Atalar ve Rümeysa Çamdereli konuşmacı olarak katıldı.* Teorik bir eşitlikten bahsetmenin yeterli olmadığını vurgulayan Siyasetçi ve […]

Toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında düşünen herkesi bir araya getirerek dayanışma zeminini güçlendirmeyi hedefleyen Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi’nde İslam’ın eşitliğe yönelik yorumları konuşuldu.

Moderatörlüğünü Deniz Bayramoğlu’nun yaptığı “İslamın eşitlikçi yorumları ve toplumsal cinsiyet” oturumuna Fatma Bostan Ünsal, Cihangir İslam, Ömer Atalar ve Rümeysa Çamdereli konuşmacı olarak katıldı.*

Teorik bir eşitlikten bahsetmenin yeterli olmadığını vurgulayan Siyasetçi ve İnsan Hakları Aktivisti Fatma Bostan Ünsal, “Teorik bir eşitlikten bahsetmek yeterli değildir. Kur’an psikolojik ve hukuki olarak kadınları cesaretlendirir. Şu anki haliyle İslam kendi çıktığı halinden çok uzaklaşmış durumda. Kadının çalışmasını ailenin yapısını bozan bir unsur gibi göstermeye çalışıyorlar, halbuki Kuran’da ‘Hür kadınlarla evlenin’ diye emredilir. İslam’da hakikat kurucu olarak kadının kendisini görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Kadın mücadelesi ideolojiler üstü olmayı bu zamana kadar çok güzel başarmıştır”
Müslüman bir müzisyen kadın olarak çok fazla tepki çektiğini belirten Rümeysa Çamdereli “Müziğe başladığımda başıma gelenlerinin hepsini başörtülü olmama bağlıyordum, feminizm okumaları yapmaya başladığımda bu tepkilerin kadın olduğum için geldiğini anladım. Kadın mücadelesi ideolojiler üstü olmayı bu zamana kadar çok güzel başarmıştır. Bu nedenle farklılıklar ve bir arada durma konusunu en iyisi kadınlar başaracaklardır” dedi.

Konuşmasında saha çalışmalarından anekdotlar paylaşan İnsan Hakları Savunucusu Ömer Atalar, ”Üç norm kaynağından bahsederiz; en dar haliyle hukuk, sonra din ve en geniş olanı ahlak. Biz şu anda ahlak konusunda bile ortaklaşma sorunu yaşıyoruz. Halbuki bir insanı dost kılan şey siyasi düşüncesi ya da sınıfı değildir. Yeterince iyi Müslüman, yeterince iyi Ateist, yeterince iyi Türk, iyi Çerkes bir araya gelirse adaletsizlik ve eşitsizliğe karşı başarı şansımız artar” şeklinde konuştu.

Biz, eşitliği kurabilme yetisine sahibiz
“Ataerkillik İslam’ın getirdiği bir şey değildir, tüm dünyadaki mülklerin yüzde 96’sı erkeklere aittir. Sadece Müslüman toplumlarda değil en çağdaş bildiğimiz batı toplumlarında da böyledir.” diye konuşan Akademisyen ve Siyasetçi Cihangir İslam, “Hayata baktığımızda doğadan bir anlam çıkartacak olursak, doğada sadece olgular vardır. Aslanın ceylanı yemesini günah, ayıp, ahlaksız diye niteleyemeyiz. Doğada iyi diye bir kavram yok, ama biz insanlarda var. Biz eşitliği kurabilme yetisine sahibiz. İnsan etik ve estetik anlayışla bunu geliştirebilir” dedi.

*Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi Basın Bülteni

Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi Hakkında
Kadınların eşitlik ve adalet sorununun derinlemesine tartışılacağı Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi 30 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında WOW İstanbul’da gerçekleştirilecek. Zirveye her kesimden kadın sivil toplum örgütleri, bağımsız aktivistler, politikacılar, akademisyenler ve medya temsilcileri konuşmacı olarak katılacak. Tüm katılımcıların aktif katkıları ile ortak akıl yakalanarak geleceğe dönük etkin örgütlenme yolları aranacak. Zirve oturumları sırasında oluşan politik taleplerin etkin bir şekilde karar alıcı ve uygulayıcılarla toplumun her kesimine ulaşması için bir iletişim süreci yürütülecek. www.kadinzirvesi.org