Relief International ve Yerel STK Ortakları Binden fazla Mülteciye Fizik Tedavi ve Ruh Sağlığı Hizmetleri Sağlıyor

Relief International,  iki yerel STK ve Avrupa Birliği ile ortaklı yaparak 1400den fazla Suriyeli mülteciye fizik tedavi ve ruhsal sağlık hizmeti sunuyor.   Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi  (ECHO) “Çatışmada Etkilenen Suriyeliler için Türkiye’de Uzmanlaşmış Sağlık Hizmetlerine Erişimi Güçlendirme” (SASH) başlıklı projeye 4 milyon  Euro fon sağlamaktadır. Kar amacı gütmeyen ve dünya […]

Relief International,  iki yerel STK ve Avrupa Birliği ile ortaklı yaparak 1400den fazla Suriyeli mülteciye fizik tedavi ve ruhsal sağlık hizmeti sunuyor.

 

Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi  (ECHO) “Çatışmada Etkilenen Suriyeliler için Türkiye’de Uzmanlaşmış Sağlık Hizmetlerine Erişimi Güçlendirme” (SASH) başlıklı projeye 4 milyon  Euro fon sağlamaktadır.

Kar amacı gütmeyen ve dünya çağında  acil yardım, rehabilitasyon ve geliştirme hizmetleri veren Relief International İnsani Yardım Derneği uzmanlaşmış sağlık hizmetleri sağlarak ECHO SASH projesinin  her iki bölümünü de uygulamaktadır. .  Relief International İnsani Yardım Derneği’nin sağlayacağı  hizmetler sırasıyla  ruhsal sağlık ve fizik tedavi hizmetleridir. Bu projede, uzmanlaşmış sağlık  hizmetlerine  Suriyeli ve diğer mültecilerin erişimi sağlanarak, mültecileri toplumun esnek ve üretken üyeleri haline getirmek  amaçlanmaktadır.

Eylül 2017 tarihinde, SASH projesinin  bir parçası olarak, Relief International İnsani Yardın Derneği  Gaziantep  ofisi, Reyhanlı’da Protez Uzuvlar için Ulusal Suriye Projesi (NSPPL) isimli sivil toplum kuruluşunu uygulama ortağı olarak  desteklemeye başladı. NSPPL, çatışmadan etkilenen Suriyeli ve diğer mültecilere ücretsiz protez uzuv ve ortez sağlamaktadır. Relief International İnsani Yardım Derneği’nin diğer yerel uygulama ortağı,  Tıbbi Bakım ve Yardım Kuruluşları Birliği (UOSSM) isimli Sivil Toplum Kuruluşudur; ruh sağlığı alanında uzmanlaşmış olan kuruluş bu Suriyeli mültecilerin ruh sağlığını iyileştirmek, topluma katılımını sağlamak amacıyla psiko sosyal destek, danışman ve psikiyatri hizmetleri sunmaktadır. Relief International, ruh sağlığı hizmetlerinin kalitesi konusunda UOSSM’un kapasitesini arttırma çalışmaları yapmaktadır.

RI Türkiye Ülke Direktörü Andrea Patterson:  “NSPPL ile olan bu önemli işbirliğini ve aynı zamanda UOSSM ile çalışmaya devam etmeyi içtenlikle beklemekteyiz. Bu proje, son derece hassas durumdaki ve genellikle gizli kalmış mülteci nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak için kritik önem taşımaktadır”

 

Amputasyondan  kaynaklanan hareketlilik eksikliği, istihdamdan benlik saygısına ve aile fertleriyle ilgilenme kabiliyetine kadar insan hayatının tüm alanlarını etkilemektedir. Relief International ve ECHO SASH fonuyla desteklediği  yerel uygulama ortağı NSPPL sağladıkları ortez ve protezlerle hastalara  hareket yeteneklerini geri kazandırmaktadır; ortez ve protezin sağlanmasının ardından hastalara fizik tedavi ve psiko sosyal destek sunan bu proje bütüncül rehabilitasyon anlayışını benimsemiştir.  Bütüncül rehabilitasyon,  hastaların engelsiz olarak yaşama katılmasını sağlayarak onların toplumsal yaşamla bütünleşmesini amaçlamaktadır.

Suriyeli mültecilerinin diğer önemli sorunu çatışma ve şiddet deneyimlerinin ardından yaşadıkları travmalarla ruh sağlıklarının kötü yönde etkilenmesidir. Bu problemler, mültecilerin yaşama katılımını engelleyecek düzeyde olabilmektedir.   Depresyon ve kaygı en yaygın ruhsal hastalıklardan ikisidir ve her ikisi de büyük acılara sebep olabilir.   Relief International, ECHO SASH projesinin ikinci ayağında yerel uygulama ortağı UOSMM’un  bireysel psikiyatrik ve danışmanlık hizmetleri vererek 1000den fazla Suriyeli mültecinin bu hizmetlere erişimini sağlayarak Suriyeli mültecilerin ruh sağlığında iyileşme sağlamayı amaçlamaktadır.

AB İnsani Yardım ve Sivil Koruma Merkez Başkanı Jane Lewis:  “Türkiye’de binlerce mülteci, hem fiziksel hem de zihinsel olarak çatışma ile ilgili travma yaşıyor” diyerek şöyle devam etti: “Bu proje, acil ve uzmanlaşmış bakıma ihtiyacı olan mültecilere odaklanacaktır ve bu, AB’nin Türkiye’deki mülteci ve göçmenlere yardım etme konusundaki kararlılığının ayrılmaz bir parçasıdır.”

Relief International İnsani Yardım Derneği, 20 ülkede faaliyet gösteren ABD-İngiltere merkezli bir yardım kuruluşudur. Relief International, Türkiye’de temsilcilik statüsünde Gaziantep İl Dernekler Müdürülüğü’ne kayıtlıdır. Relief International, AFAD, Göç İdaresi, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Üye devletleriyle birlikte Avrupa Birliği, insani yardım alanında dünya çapında çok önemli bir bağışçıdır. Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Departmanı (ECHO) aracılığıyla AB, her yıl 120 milyondan fazla çatışma ve afet mağduruna yardım etmektedir. Merkezi Brüksel’de bulunan ve küresel saha ofisleri ağı olan ECHO, ırk, etnik grup, din, cinsiyet, yaş, uyruk veya siyasi düşünce ayrımı yapmadan sadece insani ihtiyaçlara dayanarak en hassas durumdaki insanlara yardım sağlamaktadır.

Relief International hakkında daha fazla bilgi için lütfen web sitemizi ziyaret ediniz: www.ri.org