FOMUBİRLİK Başkanı Gürkan: Karadeniz’de Her Evde Çernobil Var

Fındıklı Organik Meyve Üreticileri Birliği (FOMUBİRLİK) Başkanı Mehmet Gürkan, Karadeniz’de zehirli ilaçların (raid vs.) halk arasında yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekerek, “Bu ilaçlar Çernobil kadar zehir saçıyor. Karadeniz’de neredeyse her evde bu ilaçlardan var. Tarım ürünlerini yok ettiği gibi doğaya da kalıcı zarar veriyorlar. Bu ilaçlar asla kullanılmamalı” uyarısı yaptı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi […]

Fındıklı Organik Meyve Üreticileri Birliği (FOMUBİRLİK) Başkanı Mehmet Gürkan, Karadeniz’de zehirli ilaçların (raid vs.) halk arasında yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekerek, “Bu ilaçlar Çernobil kadar zehir saçıyor. Karadeniz’de neredeyse her evde bu ilaçlardan var. Tarım ürünlerini yok ettiği gibi doğaya da kalıcı zarar veriyorlar. Bu ilaçlar asla kullanılmamalı” uyarısı yaptı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Celal Tuncer’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de  yıllık yaklaşık olarak 40.000 ton tarım ilacı kullanılıyor. Bölgelere göre kullanılan ilaç oranı da değişiklik gösteriyor. Mesela, Akdeniz bölgesi ilaç kullanım oranı  % 30 iken bu oran  Marmara Bölgesi’nde % 19, Ege’de  % 18, İç Anadolu’da % 17, Karadeniz’de % 3.

Doğu Karadeniz Bölgesi’ne ait yöresel meyvelerin (karayemiş, böğürtlen, likapa) ve çay tarımının organik koşullarda yetiştirilmesi için Rize’nin Fındıklı ilçesinde faaliyet yürüten Fındıklı Organik Meyve Üreticileri Birliği (FOMUBİRLİK), bölgede organik tarımın öncülüğünü üstlenen sivil toplum kurumlarının başında geliyor. Analize gönderilmek üzere üreticilerden kivi ve yöresel meyveleri toplayan FOMUBİRLİK, bu analizler sonucunda çiftçilere de doğru ve organik tarım hakkında bilgilendirmeler de bulunuyor.

FOMUBİRLİK Başkanı Mehmet Gürkan

FOMUBİRLİK Başkanı Mehmet Gürkan, Doğu Karadeniz’de yaygın olarak kullanılan zehirli ot ve böcek ilaçlarının tehlikesine dikkat çekerek, bu ilaçların insan sağlığına zarar verdiği gibi doğaya da kalıcı zararları olduğunu belirtti. Doğu Karadeniz’de artan hastalık oranlarının tek nedeninin Çernobil Faciası sonrası oluşan radyasyon olmadığını, baş nedenlerinden birinin zehirli ot ve böcek ilaçları olduğunu belirten Gürkan’a göre bu ilaçlardan Doğu Karadeniz’de yaygın olarak kullanılıyor ve üstelik birçok ziraat odası dahil bu konuda gerekli bilgiden yoksun. Bu zehirli ilaçların girdiği alanlarda organik tarım yapılamayacağını vurgulayan Gürkan, sonraki nesillere bırakılacak toprakları zehirlemeye kimsenin hakkı olmadığını savunuyor. “Kendimiz için olmasa da çocuklarımız için bu zehirli ilaçları kullanmayalım” diyen Gürkan, bu ilaçların Avrupa’da 27 yıldır yasak olduğunu hatırlatıyor.

Dernek olarak üreticilerin tarlalarını gezdiklerini söyleyen Gürkan, bir çok yerde bu ürünlere rastladıklarını ve bunun kendisini çok üzdüğünü belirtiyor. “Çünkü bu ilaçlar Çernobil demek Doğu Karadeniz’de her evde neredeyse Çernobil var. Bu ilaçlar Çernobil kadar zehir saçıyor. Karadenizliler bu ilaçları asla kullanmamalı. Tarım ürünlerini yok ettiği gibi doğaya da kalıcı zarar veriyorlar. Bu ilaçlar asla kullanılmamalı” diyen Gürkan, yurttaşlara da derneklerine gelerek bilgi almaları çağrısı yapıyor.

Zehirli ilaçlara dair

1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yasaklanan ve Kocaeli Derince İlçesinde Koruma Tarım’a ait depoda saklanan Merkim A.Ş’ ye ait zehirli BHC ve DDT isimli zehirli tarım ilaçlarının bertarafına ilişkin meclise soru önergesi veren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’a verilen yanıt tehlikenin halen devam ettiğini ortaya koymuştu. Akar’ın soru önergesine cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçen 11 yıl içerisinde 515 ton zehirli atığın Almanya’ya gönderildiğini belirtmişti. Yaklaşık 2500-3000 ton olan BHC ve DDT isimli zehirli atığın 2006 yılından bugüne kadar yalnızca 515 tonunun Almanya’ya gönderilmesine tepki gösteren Akar, 11 yılda zehirli atığın yarısının dahi taşınmamasının kabul edilemez olduğunu ifade etmiş ve  bu kafa ile devam edilirse 50 yıl da bunun bertaraf edilemeyeceğini vurgulamıştı.