Taş Mektep 23 Yıl Sonra İmeceyle Açıldı

Rize Fındıklı’ya bağlı Gürsu Köyü’ndeki ilk okul 23 yıl önce, taşımalı eğitime geçilince, kapatılmıştı. Kendisinin de mezun olduğu ilkokulun kapalı haline seyirci kalmayan Ercüment Cervatoğlu öncülüğünde imece usulü ile harekete geçen köylüler, okulu yeniden eğitime açtı.  “Egemenler, karlarını yükseltmek için her şeyi yıkıyor onlara inat biz daha çok üretmeliyiz, var etmeliyiz” diyen Cervatoğlu, herkesi Taş […]

Rize Fındıklı’ya bağlı Gürsu Köyü’ndeki ilk okul 23 yıl önce, taşımalı eğitime geçilince, kapatılmıştı. Kendisinin de mezun olduğu ilkokulun kapalı haline seyirci kalmayan Ercüment Cervatoğlu öncülüğünde imece usulü ile harekete geçen köylüler, okulu yeniden eğitime açtı.  “Egemenler, karlarını yükseltmek için her şeyi yıkıyor onlara inat biz daha çok üretmeliyiz, var etmeliyiz” diyen Cervatoğlu, herkesi Taş Mektep’e destek vermeye çağırıyor.

Rize’nin Fındıklı İlçesi’ne bağlı Gürsu Köyü’nde de 1961 yılından 1994 yılına kadar eğitim veren ilk okul taşımalı eğitim nedeni ile çürümeye bırakılmış okullardan biriydi. Ancak, kendisinin de mezun olduğu okulun çürümeye terk edilmesine seyirci kalmayan mimar mühendis Ercüment Cervatoğlu öncülüğünde imece usulü harekete geçen Gürsu sakinleri okulu onardı. Açılışı yapılan okulda alternatif bir yaz okulu düzenlenmesi planlanıyor.

Okulun açılış gecesinde, Taş Mektep’in ortaya çıkış öyküsünü anlatan Cervatoğlu, 2 yıl önce, okulun bahçesinde arkadaşlarıyla bir araya geldiklerinde,  “Bu okul neden böyle burası için ne yapabiliriz?” diye düşündükten sonra okulu yeniden eğitime açmaya, en azından çocuklar için yaz aylarında kullanılabilecek bir eğitim yerine dönüştürmeye karar verdiklerini söylüyor.

Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara, Eskişehir, Gaziantep, Trabzon Şubeleri’nin de desteklerini alan Cervatoğlu, köy halkının kentlerden gelen mimarları ve mühendisleri evlerinde misafir ettikleri ve Taş Mektep’in yapılma sürecinin başladığını belirtiyor. “Bu da ayrı bir deneyimdi. Birbirini hiç tanımayan insanlar yan yana geldiler ve ortak bir projede çalıştılar” diyen Cervatoğlu, köy sakinleri için bunun ayrı bir tecrübe olduğuna da dikkat çekiyor.  İmece usulü ortaya çıkan Taş Mektep’in maddi sorumluluğu da yine imece usulü yöntemlerle çözülmüş. “Hiçbir sorunu para ile çözmedik” diyen Cervatoğlu, inşaat malzemelerinden boyalara kadar her şeyi imece usulü tedarik ettiklerini belirtiyor. 

Taşımalı eğitimi, eğitimin içini boşaltmak olarak değerlendiren Cervatoğlu, egemenlerin yıktığı yok ettiği geçmişi tükettiği bu dönemde ilk amaçlarının üretmek ve var etmek olduğunu söylüyor. “Taş Mektep’te bizim hayallerimiz var” diyen Cervatoğlu, ““Egemenler, karlarını yükseltmek için her şeyi yıkıyor onlara inat biz daha çok üretmeliyiz, var etmeliyiz” vurgusu yapıyor. Türkiye’deki sanatçılara, fotoğrafçılara herkese çağrı yapan Cevatoğlu, son olarak şunları söylüyor: “Size Doğu Karadeniz’de bir tatil vaad ediyoruz. Gelin, çocuklarımıza öğretin. Bizim köydeki evlerde kalacaksınız ve çocuklarımıza eğitim vereceksiniz”

 

Etiketler

İlgili Yazılar

Tüm Haberler