“Hakkarililer Üzgün, Kırgın ve Kızgın”

Hakkari İl Kalsın Komisyonu Sözcüsü Cemal Erip, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hakkari’nin il statüsünden çıkarılmasını tekrar gündeme getirmesini kentte hayal kırıklığı ile karşılandığını belirterek, “Geçen sene olduğu gibi yaşamı olumsuz etkileyen bir hava var. Herkes bu konuyu konuşuyor. Kimse bir iş yapmak istemiyor. En basit yatırımlar bile durduruldu. Konunun gündeme gelmesi bile esnafımızın işlerini olumsuz etkiledi. Hakkarililer […]

Hakkari İl Kalsın Komisyonu Sözcüsü Cemal Erip, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hakkari’nin il statüsünden çıkarılmasını tekrar gündeme getirmesini kentte hayal kırıklığı ile karşılandığını belirterek, “Geçen sene olduğu gibi yaşamı olumsuz etkileyen bir hava var. Herkes bu konuyu konuşuyor. Kimse bir iş yapmak istemiyor. En basit yatırımlar bile durduruldu. Konunun gündeme gelmesi bile esnafımızın işlerini olumsuz etkiledi. Hakkarililer üzgün kırgın ve kızgın bir ruh hali içindedirler” diyor.

 Geçtiğimiz hafta kentin kanaat önderleri, iş insanları, Hakkari Barosu, STK temsilcileri, esnaf ve vatandaşların katılımıyla bir yürüyüş düzenleyen Hakkari İl Kalsın Komisyonu Sözcüsü Cemal Erip’le Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,  “Hakkari, Yüksekova’ya Şırnak’ta Cizre’ye dönüştürülecek” açıklamasıyla tekrar gündeme gelen meseleyi ve ildeki yansımalarını konuştuk.

Hakkari’nin il statüsünün kaldırılması geçen yıl da gündeme gelmişti ama sonra vazgeçildi şimdi tekrar gündeme gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hakkari İl Kalsın Komisyonu Sözcüsü Cemal Erip

Geçen sene Hakkarililerin mücadelesi ve sağduyu sahibi kişi ve kurumların desteğiyle yürütülen kampanya sonucu, meclisteki dört partinin ortak önergesi ile tasarı meclis genel kuruldan geri çekilmişti. Biz yasanın bu şekilde bir daha gündeme geleceğini beklemiyorduk. Ama yanılmışız. Sayın Cumhurbaşkanı’nın konuyu en azından bizim anladığımız şekilde kapatmadığı ortaya çıktı. Konunun tekrar gündeme gelmesi yine üzüntü ve hayal kırıklığı yarattı. 16 Nisan Referandumu’ndan sonra Hakkarililer bu konunun gündeme geleceğini kesinlikle beklemiyordu. Çünkü referandum sonuçlarına göre Ak Parti oylarını 7 Haziran 2014 seçimlerine göre yaklaşık yüzde 200 artırmıştı. Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri defalarca bu artıştan dolayı memnuniyetlerini dile getirmişti. Hakkari’deki Ak Partili yetkililer, referandum öncesi il meselesinin gündeme gelmemesi için oy istemiş ve seçim sonrasında da memnuniyetlerini dile getirmişti. Ama ne yazık ki, il meselesinin tekrar gündeme gelmesinden sonra sesleri pek çıkmaz oldu. Hakkari’nin il statüsünden düşürülmesi meselesinin tekrar gündeme gelmesi; eğer bir gündem değiştirme hamlesi değilse haksız, onur kırıcı  yanlış ve savunulamaz bir karardır.

Hakkari halkı ve sivil toplumu bu konuda ne düşünüyor?

 Hakkarililer konunun tekrar gündeme gelmesinden dolayı tabi ki üzüntülüler ve hayal kırıklığı yaşamaktadırlar. Geçen sene olduğu gibi yaşamı olumsuz etkileyen bir hava var. Herkes bu konuyu konuşuyor. Kimse bir iş yapmak istemiyor. En basit yatırımlar bile durduruldu. Konunun gündeme gelmesi bile esnafımızın işlerini olumsuz etkiledi. Hakkarililer üzgün kırgın ve kızgın bir ruh hali içindedirler.

Sivil toplum bu konuda bir araya gelmişti daha önce şu an platform neler yapıyor?

Geçen sene olduğu gibi bu senede kanaat önderleri STK temsilcileri, muhtarlar toplumun tüm kesimleri yine bir araya geldi. Hakkari İl Kalsın Komisyonu adına bazı arkadaşlarımız hükümet, Ak Parti yetkilileri ve muhalefet partisinin genel başkan ve yetkilileri ile bir takım görüşmeler yaptı. Özellikle muhalefet partileri bu konuda geçen sene olduğu gibi Hakkarililere destek vereceklerini beyan ettiler. Bu sevindirici bir durum. Ayrıca komisyonumuz geniş bir halk toplantısı ve yürüyüş düzenledi. Toplum geçen sene olduğu gibi bu sene de konuya duyarlı ve yapılması gereken ne varsa yapacağını belirtmektedir. Konu meclise gelirse halkın ve esnafımızın tepkisi daha da artacak ve değişik eylemlerle desteklenen bir kampanya yürütülecektir.

Yürüyüşteki pankartlarda kentin kültür mirasına atıfta bulunan pankartlar vardı ama sanki katılım diğer yürüyüşlere göre düşüktü bunu neye bağlıyorsunuz?

Aslında geçen seneki ilk yürüyüşümüzde de  katılım daha da azdı. Ben; ilk olması, Ramazan ayında olmamız ve OHAL şartları nedeniyle katılımın olması gerektiğinden az olduğunu düşünüyorum. Ama konu meclise gelirse tüm Hakkarililer kanunun geçmemesi için büyük bir mücadele vereceklerdir. Çünkü bu mesele hem onur kırıcı hem de büyük çapta olumsuz sonuçlar yaratacak bir mesele. Hakkarililer bu meseleyi bir ölüm kalım meselesi olarak görüyorlar. Eğer Hakkari il statüsünü kaybederse, kent büyük oranda göç verecek ve hayalet bir kente dönüşecektir.

Platformun bundan sonraki çalışmaları neler olacak?

Konunun canlı kalması ve tüm Türkiye toplumunda tartışılması için görüşmelerimiz ve eylemlerimiz devam edecek. Hükümet yetkilileri, muhalefet partileri  TOBB, TESK gibi etkili meslek kuruluşları ile görüşmeler yapmaktayız. Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmek istiyoruz. Ama geçen seneden beri randevu alamadık. Ulusal basının geçen sene olduğu gibi bize yer vermesini, bizi sahiplenmesini istiyoruz. Kampanyamızın basında yer alması ve konunun Türkiye gündeminde yer almasını çok önemsiyoruz.

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör