Nasıl bir kitlesel fonlama? : Avrupalı aşırı sağcılar mültecileri kurtaran STK’lara karşı bağış kampanyası başlattı

Twitter’daki görsel çok “insani”. Şişme botun üzerinde birkaç kişinin bulunduğu görselde “Mürettebatımızı finanse edin. Teşekkürler” yazılı. Görselin altında ise “Bağışlarınız sayesinde kurtarma operasyonlarına başlayabileceğiz” ifadeleri kaleme alınmış. Fakat bu bağış kampanyasının hedefi “Göçmenleri durdurmak”, “Avrupa’yı savunmak” (#StopImmigration #DefendEurope ). Avrupa’daki aşırı sağcılar Akdeniz’deki mülteci kurtarma operasyonlarını sabote etmek için şimdiye kadar internet üzerinden 64 bin […]

Twitter’daki görsel çok “insani”. Şişme botun üzerinde birkaç kişinin bulunduğu görselde “Mürettebatımızı finanse edin. Teşekkürler” yazılı. Görselin altında ise “Bağışlarınız sayesinde kurtarma operasyonlarına başlayabileceğiz” ifadeleri kaleme alınmış. Fakat bu bağış kampanyasının hedefi “Göçmenleri durdurmak”, “Avrupa’yı savunmak” (#StopImmigration #DefendEurope ).

Avrupa’daki aşırı sağcılar Akdeniz’deki mülteci kurtarma operasyonlarını sabote etmek için şimdiye kadar internet üzerinden 64 bin Euro topladı. Online ödeme sitesi PayPal üzerinden kitlesel fonlama (crowdfunding) kampanyasını örgütleyen Fransız “Génération Identitaire”  (Kimlikçi Nesil)  adlı örgüt İngiliz The Guardian gazetesine verdiği demeçte “Gemi, seyahat masrafları ve eylemlerini filme çekmek” için söz konusu parayı topladıklarını açıkladı. “Avrupa’yı Savun” başlığı altında açılan bağış kampanyası 14 Mayıs’ta başlatılmıştı.

Avrupalı yetkilileri “göçmen taraftarı”, sivil toplum örgütlerini de onların “iş birlikçileri” olarak gören söz konusu aşırı sağcı örgütün kampanya videosunda sadece ama sadece tek arzularının sivil toplum örgütlerine ait göçmen kurtarma gemilerinin engellenmesi olduğu belirtiliyor. Hazırlanan videoda “Avrupa’yı yasadışı göçten kurtarmak için Akdeniz’de büyük bir misyona hazırlanıyoruz. Profesyonel bir ekip kurup, büyük bir gemi kiralayarak, insan tacirleriyle beraber çalışan sivil toplum örgütlerine karşı koymak için Akdeniz’de yolculuğa çıkmayı arzuluyoruz” ifadeleri kullanılıyor.

https://www.facebook.com/GenerationIdentitaire/videos/1190224071088919/

“Génération Identitaire” adlı örgüt  The Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, SOS Méditerranée  (SOS Akdeniz) adlı sivil toplum kuruluşunun kullandığı Aquarius gemisinin ana hedefleri olduğunun altını çiziyor. Aquarius bir senede 20 bin göçmen kurtarmıştı. Geminin Libya ile İtalya arasında sadece mayıs ayında kurtardığı göçmen sayısı ise 2900.

SOS Méditerranée adlı örgüt ise aşırı sağcı örgütün kampanyasını üzerine yorum yapmayı “değirmenlerine su taşıyacağı” ve yaptıkları eylemlere fazlaca önem verildiği intibası doğuracağı nedeniyle reddediyor. Öte yandan Göçmenleri Karşılama ve Refakat Bürosu  (Bureau D’accueil Et D’accompagnement Des Migrants – BAAM) Facebook üzerinden başlattığı imza çağrısı ile PayPal’a “yasadışı” bağış kampanyasını durdurma talebinde bulunuyor.

Aşırı sağcı “Bloc Identitaire”e (Kimlikçi Blok) bağlı Génération Identitaire, gençlere yönelik olarak 2012’de kurulmuştu. Aşırı sağcı örgüt eylemlerini haklılaştırmak için “Avrupa’nın işgal altında olduğunu”, “medeniyet kaybı” yaşadıklarını ileri sürüyor.  Geçen cumartesi günü aşırı sağcılar 50 bin Euro toplayarak hedeflerine ulaştıklarını ve fakat “bağış” almaya devam edeceklerini paylaşmışlardı. Söz konusu örgüt geçen mayısta da İtalya’nın Sicilya bölgesindeki limanı kurtarma gemilerine kapatmaya çalışmış fakat polis tarafından tutuklanmışlardı.

Hatırlatma: 2017  başından bu yana en az 150’si çocuk olmak üzere 1620 göçmen Akdeniz’i geçerken hayatını kaybetti.

Bu yazı Le Parisien, 24matins, Ouest-France, 20minutes haber sitelerinden derlenmiştir.

Derleyen: Erdal Aktaş