Nefret söylemleri ve tehditlere rağmen Mersin’de Onur Haftası

Mersin’de ‘Mozaik’ temasıyla bu yıl üçüncü Onur Haftası ve Yürüyüşü’nü düzenleyen Mersin 7 Renk LGBT Derneği, kendilerine yönelen tehdit ve nefret söylemlerine karşı “Onurumuza Dokunamazsınız” kampanyası başlattı.   5-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Mersin 3. Onur Haftası ve Yürüyüşü medyadaki nefret söylemleri ve tehditlerle başladı. Haftayla ilgili sosyal medya ve haber sitelerinde nefret söylemi […]

Mersin’de ‘Mozaik’ temasıyla bu yıl üçüncü Onur Haftası ve Yürüyüşü’nü düzenleyen Mersin 7 Renk LGBT Derneği, kendilerine yönelen tehdit ve nefret söylemlerine karşı “Onurumuza Dokunamazsınız” kampanyası başlattı.

 

5-11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Mersin 3. Onur Haftası ve Yürüyüşü medyadaki nefret söylemleri ve tehditlerle başladı. Haftayla ilgili sosyal medya ve haber sitelerinde nefret söylemi içerikli paylaşım ve haberlerin ardından etkinliklerin büyük bir kısmının yapılacağı The Monard Otel, verdiği hizmeti geri çekti. Haftayı düzenleyen 7 Renk LGBTi Derneği ise, yayınladığı açıklamada, haftayı iptal etmeyeceklerini ve kendilerine yönelen bu tehditlere karşı suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Onur Yürüyüşünün, LGBTİ+’ların onurlu bir hayat taleplerinin simgesi olduğunu ve bundan vazgeçmeyecekleri belirtilen açıklamada, “Onur Haftası’na ve LGBTİ+’lara yönelik tehdit ve saldırı çağrıları, insan haklarının temel ilkelerini çiğneyerek ifade ve örgütlenme özgürlüğümüzü ihlali ediyor. Gerçekleştirilen hakaretlerle açıkça nefret ve ayrımcılık suçu işlenmektedir. Bu tehditler karşısında yetkililere düşen biz LGBTİ+ bireyler için adaleti ve güvenliği sağlamaktır. İnsan haklarına saygılı tutum alarak, barışçıl ve güven içinde bir Onur Haftası’nı gerçekleştirmemizi sağlanması gerekmektedir. Hatırlatmak isteriz ki, bize yapılan tüm haksızlıklar, baskılar ve nefret söylemleri onurumuzu savunmaktan alıkoymayacaktır. Biz bugüne kadar olduğu gibi hep var olacak, varoluşumuzu hep haykıracak ve varoluşumuzdan hep onur duyacağız. Yapılan tehditlere ve nefret söylemlerine karşı hakkımızı savunacağız ve gerekli hukuki süreci başlatacağız” denildi.  Dernek açıklamasını “Şehirlerin kuytularında değil her yerindeyiz. Alışın, Buradayız” diyerek bitirdi.

Haftanın bu yıl ki teması: Mozaik

Onur Haftası’nın kapsamı ve içeriği hakkında görüşlerini aldığımız Mersin 7 Renk LGBTİ Derneği’nden Gizem Derin: ‘herkesin katkı sunabileceği şekilde, bir mekanizma oluşturmaya’ çalıştıklarını belirterek, “Mersin denilince aklımıza çok göç alması ve çok kültürlü olması üzerinden bir mozaik yapıda olması ön plana çıktı. O yüzden yerelde bir onur haftasının temasına uygun olacağını düşündük. Ayrıca mücadelemizde aslında birçok ayrımcılık karşıtı gruplarla, ideolojilerle de ortaklaşıyor bu noktada. Bu yüzden de bu büyük mücadelenin bir parçası biziz, bir parçası engelliler, bir parçası kadınlar, bir parçası Aleviler, Kürtler ve ötekiler. En az bir kimliğinden dolayı herkes ötekiyken, mücadele ortakken mozaikte bu küçük mücadele parçalarının oluşturduğu daha büyük mücadele fotoğrafını bize gösterdiği, bunu anımsattığı için temayı buradan doğru mozaik olarak seçtik. Mozaik sansür algısı yaratıyor. Son süreçte özellikle, hep vardı ama bir şeylerin üzerini örtmek, yok saymak daha da artmışken, sesimiz kısılmaya çalışılırken mozaiğe karşı da biz ses çıkarmayı ön plana çıkardığımız için. Üç nedenimiz var yani” diyerek özetliyor bu temayı seçme sebeplerini.

 

‘Tüm teklik anlayışına da karşı çıkış’

Dernek üyelerinden Zarife Akbulut da, mozaik temasının ‘teklik’ vurgusunun çok yapıldığı gündeme karşı bir çıkış olduğunu belirterek, “Tüm teklik anlayışına da karşı çıkış. Referandum sonrası da bizim aklımızda böyle bir şey de uyandırdı. Tema çerçevesinde biraz bu bahsettiğimiz süreçle, OHAL KHK, uzaklaştırmalar, belediyeye yönelik baskı kurma. Bizim aslında tüm o sosyal çevremizi oluşturan alanın daraltılmasına yönelik bir baskı var. Ona karşı biz içeriğini mozaik koyarken aslında mozaiğinde bir direniş anlamı olduğunu vurgulamak istedik. “ dedi. Programı da buna göre hazırladıklarını vurgulayan Akbulut, şunları söyledi: “Mesela ‘ KHK Sonrası Hayatlar’ kısmında Barış Akademisyenleri olacak aramızda, eğitim emekçileri, sağlık emekçileri, büro emekçileri, ihraç edilen tüm memur statüsünde çalışan emekçi arkadaşımız olacak. Onlarla biraz bu süreci konuşacağız. Dayanışmayı nasıl geliştiririz diye. Daha sonra bu kentte yaşayan ötekilerle yine bir panelimiz olacak. Biz biraz daha direnişi nasıl büyütürüz, direnişimiz nedir kısmını aslında tartışmak istiyoruz. Yoksa halimiz belli, onu her defa yeniden konuşarak yürütmek istemiyoruz. Daha başka bir yerden bakmak istiyoruz. Biraz böyle kurguladık. Ötekilerin Kenti Tahayyülü var. Bizim küçük bir atölyemiz var. Nasıl bir kentte yaşamak istiyoruz? Onu maketle kurgulayıp, yaratıcı bir şey çıkarmak istiyoruz. Hayalimizi, fikrimizi geliştirmek için.

Akbulut, yerel bir LGBT örgütü oldukları için büyük şehirlerdeki örgütler kadar görünür olmadıklarını belirterek, “Farklı dinamiklerimiz var ve farklı bir direniş biçimi gerçekleştirmek zorundayız. Kaygılarımız çok farklı.  Bununla ilgili yerel LGBT örgütler buluşması yapıyoruz. Buraya birçok ilden insanlar gelecek. Bu insanlar LGBTİ aktivistler, kendi yerellerinde örgütlenen, belki örgütlülükleri devam eden, OHAL’den sonra sekteye uğrayan ya da yerelinde örgütlenmek isteyen aktivistler. O açıdan direniş bitmiyor, baskı artıkça, başka yerlerde alternatif direniş biçimlerine dönüyor. Bunların her birini tartışabileceğimiz, bir arada bulunabileceğimiz, birbirimizi güçlendirebileceğimiz ve yerelde örgütlenmeyi konuşabileceğimiz bir oturum olacak. Bunun ardından Akdeniz Trans Aktivistler Buluşması olacak. Akdeniz bölgesinde güçlü bir trans ağı oluşturulmasının yollarını konuşacağız” diye anlatıyor. Onur Haftası etkinliklerinden biri de sokak performansları. Bunlar arasında LGBT bireylerinin sıklıkla yaşadığı istediği gibi giyinememe sorunlarına dikkat çekmek için yapılacak bir kostüm etkinliği.