Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği: Belediyelerin ve mekanların engellerine inat, sokakta iftar yapıyoruz!

“Belediyelerin ve mekanların engellerine inat, sokakta hep birlikte iftar yapıyoruz!” diyen Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği 4 Haziran Pazar günü yapılacak iftara çağrı yaptı. Derneğin çağrısının devamı şu şekilde; “Özel davetlerde özel mekanlara taşınara değil, her mekanda herkesle birlikte iftar yapmak, yemek yemek istiyoruz. “Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyesi engelliler olarak ailelerimiz ve arkadaşlarımızla birlikte iftar […]

“Belediyelerin ve mekanların engellerine inat, sokakta hep birlikte iftar yapıyoruz!” diyen Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği 4 Haziran Pazar günü yapılacak iftara çağrı yaptı.

Derneğin çağrısının devamı şu şekilde;

“Özel davetlerde özel mekanlara taşınara değil, her mekanda herkesle birlikte iftar yapmak, yemek yemek istiyoruz.

“Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyesi engelliler olarak ailelerimiz ve arkadaşlarımızla birlikte iftar yapabilmek için Kadıköy’de ve Anadolu yakasındaki ilçelerde günlerce araştırmamıza rağmen engelliler, aileler ve arkadaşlarının birlikte iftar yapabileceği mekan bulamadık. Mevcut mekanların ya girişi ENGELLİ ya içeride engellilere uygun tuvalet yok. Ya masa aralıkları çok ya da toplu taşıma olmayan yerde ulaşılabilir değil. Bazı pahalı ve özel mekanlar dışında, gastronomi sektöründe de maalesef uygun mekan olmadığını bir kez daha deneyimledik.

“Engelliler söz konusu olunca hep ayrıştırılmış mekanlardan söz edilmesi bir ayrımcılıktır. Herkesle hep birlikte yaşamak istiyoruz. Belediyelerin ve kurumların özel mekanlarda verdikleri iftarlar ve engelliler için yemek organizasyonlarının yapıldığı yerlere de genellikle toplu taşıma ile veya bağımsız olarak ulaşabilmek mümkün değil.

“Engelliler olarak bir hizmetten faydalanırken birine bağımlı olmak istemiyoruz. Bağımsız hareket edebilmek içinde her yerin herkes için erişilebilir ve ulaşılabilir olması gerekiyor. Belediyeler Engelsiz Erişilebilir ve Ulaşılabilir kent olmak konusunda kanuni zorunluluk olmasına rağmen gerekli düzenlemeleri 12 yıldır yapmıyorlar. Engellilere “zavallı, yardıma muhtaç kişiler” olarak yaklaşımda bulundukça, Engellileri eşit yaşam hakkı olan bireyler olarak görüp tüketici olma haklarına saygı gösterilmedikçe ZİHNİYETLERİNDE ENGELLER YARATMAYA DEVAM edeceklerdir.

“Engellilerin zavallı ve yardımca muhtaç görülmesi engelleri oluşturan koşulların temelidir. Oysa Türkiye de kayıt altına alınmış 9 milyon civarında engelli aileleri ile birlikte ortalama 30 milyon kişi yani nüfusun büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. 9 milyon engellinin arasında 1 milyon sekiz yüz bin kişi FAKİR olduklarını ispatladıkları için devletten nakdi destek alabilmektedir. 7 milyon engelli fakirlik seviyesinde olmadığı için devletten nakdi destek alamamakta ve toplumun diğer kesimi ile aynı ekonomik dağılıma sahiptir ve tüketici durumdadır.

“Gastronomi sektörünün ve insanlar için ürün ve hizmet üretenlerin bu konuyu doğru anlayıp engelli bireyler içinde ürün ve hizmet üretmeleri gerekmektedir. Belediyelerin görevlerini yapmaması, mekan sahiplerinin engelli bireylerin müşteri olma hakkına saygı göstermemesi insan haklarına aykırıdır, ayrımcılıktır. Belediyelerin ve mekan sahiplerinin erişilebilir sokak ve mekan konusunda dikkatlerini çekip farkındalıklarını arttırmak için Kadıköy’ de yiyecek – içecek mekanlarının en çok olduğu yerde girebileceğimiz mekan bulamadığımız için İFTARIMIZI SOKAKTA YAPACAĞIZ.

“Bir arada yaşamı destekleyen herkesi iftar açmak ya da akşam yemeği için “Sokakta İftar Soframız”a bekliyoruz. Yiyeceklerimizi yanımızda getireceğiz ve birbirimizle paylaşacağız.

“Umuyoruz ki Belediyeler ve Mekan sahipleri artık Engellilerin de Yaşam hakkına ve tüketici olma hakkına saygı gösterirler.”

Yer : Kadıköy PTT şubesi önü

Tarih : 04 Haziran 2017 Pazar

Saat : 20.00

*Ana görselde kullanılan fotoğraf Kadıköy’de yapılmış başka bir sokak iftarında çekilmiş ve bu haberde temsili olarak kullanılmıştır.