Avrupa Birliği Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi ile Mücadele Günü nedeniyle deklarasyon yayınladı

Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi ile Mücadele Günü nedeniyle Avrupa Birliği adına Yüksek Temsilci Federica Mogherini tarafından yayınlanan deklarasyonda LGBTİ bireylere uygulanan şiddet ve ayrımcılık kınandı. Deklarasyon şu şekilde; “Dünyanın dört bir köşesinden milyonlarca insanla birlikte Avrupa Birliği de bugün, Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi ile mücadele gününü kutluyor. Bugün bizlere, insan haklarının evrensel niteliğinin […]

Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi ile Mücadele Günü nedeniyle Avrupa Birliği adına Yüksek Temsilci Federica Mogherini tarafından yayınlanan deklarasyonda LGBTİ bireylere uygulanan şiddet ve ayrımcılık kınandı.

Deklarasyon şu şekilde;

“Dünyanın dört bir köşesinden milyonlarca insanla birlikte Avrupa Birliği de bugün, Uluslararası Homofobi, Transfobi ve Bifobi ile mücadele gününü kutluyor. Bugün bizlere, insan haklarının evrensel niteliğinin desteklenmesi ve toplumsal cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi ne olursa olsun herkesin hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan bu haklardan faydalanmasının sağlanması konusunda hükümetlere düşen sorumluluğu hatırlatmamız için de büyük bir fırsat sunuyor.

“Son yıllarda lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks bireylerin (LGBTI) tüm insan haklarından faydalanmaları konusunda dünya genelinde kayda değer ilerlemeler sağlanmıştır. Birçok ülke homoseksüelliği bir suç olmaktan çıkartmış; bir dizi ülke de bireylerin cinsel yönelimleri ve toplumsal cinsiyet kimlikleri temelinde korunması maksadıyla, yeni bir takım mevzuat çıkartmıştır.

“LGBTI bireyler için eşit hak mücadelesini yürütmekte olan cesur ve kararlı aktivistler olmadan, bu değişikliklerin hiçbiri mümkün olamazdı.

“Dünyanın pek çok yerinde büyük engeller var olmaya devam etmektedir. LGBTI bireyleri hedef alan ayrımcılık ve şiddet halen yaygındır. Eşcinsel ilişki 70’ten fazla ülkede suç teşkil etmekte, hatta bazılarında idam cezası ile cezalandırılabilmektedir.

“AB, LGBTI bireylere karşı uygulanan ayrımcılığı ve şiddeti en kuvvetli biçimde kınamaktadır.

“AB, dünya çapında LGBT örgütlerinin görünürlüğünü ve kabul görmesini destekleyen, kanunların değiştirilmesi için bu örgütlerin resmi makamlarla olan diyaloğunu arttıran, homofobi ile mücadele eden ve LGBTI bireyleri şiddete karşı koruyan projeleri finanse etmektedir. Ayrıca, LGBTI bireylere ve sivil toplum örgütlerine yönelik eğitim, bilgilendirme ve hukuki yardım faaliyetlerini de desteklemektedir.

“Haziran 2016’da Konsey, Komisyon’un LGBTI eşitliği konusundaki Eylemler Listesine yanıt vererek ilk defa bu konuda kararlar kabul etmiştir.

“AB, cinsel yönelime ve toplumsal cinsiyet kimliğine bakmaksızın herkesin insan haklarının iyileştirilmesi için tüm ortaklarıyla çalışmaya devam edecektir.”

Kaynak