Giydiğiniz kıyafetlerin nasıl üretildiğini bilmek istiyorsanız siz de imzalayın!

Hiç Forever 21, Urban Outfitters, Walmart, Primark veya Armani’den alışveriş yaptınız mı? Buralardan satın aldığınız giysilerin tam olarak nerede, hangi koşullar altında üretildiğini nasıl öğrenebileceğinizi biliyor musunuz? Biz de bilmiyoruz! Genellikle giysilerimizin ve ayakkabılarımızın nerede yapıldığıyla ilgili pek fazla bilgimiz yoktur. Satın aldığınız tişörtün etiketinde “Made in China” (Çin’de üretilmiştir) yazabilir fakat ülkedeki binlerce fabrikadan […]

Hiç Forever 21, Urban Outfitters, Walmart, Primark veya Armani’den alışveriş yaptınız mı? Buralardan satın aldığınız giysilerin tam olarak nerede, hangi koşullar altında üretildiğini nasıl öğrenebileceğinizi biliyor musunuz? Biz de bilmiyoruz!

Genellikle giysilerimizin ve ayakkabılarımızın nerede yapıldığıyla ilgili pek fazla bilgimiz yoktur. Satın aldığınız tişörtün etiketinde “Made in China” (Çin’de üretilmiştir) yazabilir fakat ülkedeki binlerce fabrikadan hangisinde üretildi? Bu fabrikadaki işçilerin (çoğunlukla kadın işçilerin) çalışma koşulları nasıldı?

Küresel markalar için üretim yapan fabrikalar hakkında bilgi edinme ihtiyacı, son yıllarda tekstil fabrikalarında yaşanan korkunç felaketler yüzünden iyice arttı. 24 Nisan 2013’te Bangladeş’teki Rana Plaza binası 1.100’den fazla tekstil işçisini öldürdü ve 2.000’den fazla kişi yaralandı. Binanın çökmesinden bir yıl önce Pakistan’daki ‘Ali Enterprises’ ve ve Bangladeş’teki Tazreen Fashions fabrikalarında çıkan yangınlarda 350’den fazla işçi öldü ve birçoğu engelli kaldı.

Bu trajediler gerçekleştiğinde, bu fabrikalarda üretim yapan markalar hakkında halka açık hiçbir bilgi yoktu. Söz konusu markaları sorumlu tutmanın tek yolu hayatta kalanlarla röportaj yapmak ve yıkıntılar arasında dolaşarak giysilerdeki marka etiketlerini bulmaktı.

Rana Plaza trajedisinin üstünden dört yıl geçti. Tekstil sektörü genelinde şeffaflığın zamanı geldi. Sivil toplumun şirketler üzerinde oluşturduğu baskı sayesinde son on yılda üretim yaptıkları fabrikaların isimlerini açıklayan küresel giyim şirketlerinin sayısı arttı. Ancak hala açıklamayan çok fazla şirket var.

Hazır giyim firmalarından tedarikçi fabrikaların bilgilerini açıklamalarını talep etmek, sendikalara ve diğer emek odaklı sivil toplum örgütlerine markaları bu fabrikalardaki emek ihlallerine karşı uyarmaları için imkan verebilir ve bu uyarılar işçilere yardımcı olabilir. Bir fabrikada üretim yapan tüm markaların bilinmesi, markaların işçi hakları üzerinde iş birliği yapmasına yardımcı olur.

Giysi ve ayakkabı markaları için düzenlenmiş “Şeffaflık Sözleşmesi” hazır giyim sektöründe daha kaliteli bir çalışma alanı yaratmayı hedefliyor. Bu sözleşmeyi kabul eden markalar tedarikçi firmaları ile ilgili önemli bilgileri yayınlayacaklar. Bir sivil toplum koalisyonu tarafından geliştirilen ‘Şeffaflık Sözleşmesi’ giydiklerimizi üretenlerin kimler olduğuna ışık tutmak için çok önemli bir başlangıç noktası.

Bu başlangıç noktasına varmak için imzalayın, markalar tedarikçilerini açıklasın. Giydiklerimize temiz bir geçmiş kazandırmak için harekete geçin! Kampanyaya bir imza vererek markalara çağrıda bulunun.

İmza kampanyasına ulaşmak için tıklayın