Kaos GL, dava gözlem atölyelerine çağırıyor

Kaos GL, LGBTİ’lerin tarafı olduğu davaları gözlemlemek, duruşma salonlarından haber yazmak, yargı sürecindeki insan hakları ihlallerini izleyip raporlamak isteyen LGBTİ aktivistleri ve KaosGL.org gönüllü muhabirleri için “Dava Gözlem Atölyesi” düzenliyor. 22-25 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapılacak dört günlük atölyelere katılmak isteyenlerin en geç 6 Mayıs tarihine kadar iletişim bilgileri, kendilerini tanıtan kısa bir metin ve […]

Kaos GL, LGBTİ’lerin tarafı olduğu davaları gözlemlemek, duruşma salonlarından haber yazmak, yargı sürecindeki insan hakları ihlallerini izleyip raporlamak isteyen LGBTİ aktivistleri ve KaosGL.org gönüllü muhabirleri için “Dava Gözlem Atölyesi” düzenliyor.

22-25 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapılacak dört günlük atölyelere katılmak isteyenlerin en geç 6 Mayıs tarihine kadar iletişim bilgileri, kendilerini tanıtan kısa bir metin ve neden katılmak istediklerini içeren bir maille konu kısmına “Dava Gözlem Atölyesi” yazarak web@kaosgl.org a başvurmaları gerekiyor. Şehir dışından katılmak isteyenlerin ulaşım ve konaklama masrafları Kaos GL Derneği tarafından karşılanacak. Katılımcıların bütün atölyelerde yer alması gerekiyor.

Atölyelerde Kaos GL’nin önümüzdeki günlerde yayınlayacağı “Dava Gözlem Kılavuzu” da katılımcılarla paylaşılacak.

Çağrı metni

Atölyelerin çağrı metni şöyle:

“Ceza davalarının bir parçası olan soruşturma ve kovuşturma süreçleri, mevzuatta sıkça yapılan değişikliklerin sonucu olarak anlaşılması ve aktarılması zor, bütünlükten uzak bir karmaşayı çağrıştırmaktadır. Temel yasalarda dahi dil ve kavram birliğinin sağlanamamış olması, benzer durumlara farklı mercilerin farklı isimlendirmeyi tercih etmeleri bu karmaşayı arttırıcı bir etki yaratmaktadır. İşin içerisine 2012 Eylül’ünden bu yana hak ihlallerine karşı bireysel başvuru mercii olarak görev yapan Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin karar ve başvuru süreçleri dahil edildiğinde, koskocaman bir kavram yığını, konunun uzmanlarının dahi zaman zaman anlamasını güçleştiren bir bütünü ortaya çıkarmaktadır.

“Konunun uzmanı olan avukatların veya en genel anlamda hukukçuların dahi takip etmekte bazen zorlandığı bu süreçleri kavramak, hukuk eğitimi almamış veya pratiğe ilişkin bilgisi, genel geçer bilgi ve gözlemleri ile sınırlı olan birçok kişi açısından çok daha zor bir hal almaktadır.

“Bu atölye ile amaçlanan, konu ile ilgili herhangi bir eğitim sürecinden geçmemiş ve bu yönde profesyonelleşmemiş, dolayısıyla bu teknik bilgiye her yönü ile sahip olması beklenemeyen aktivistlerin ve bir anlamda haber gönüllülerinin yani gönüllü muhabirlerin bu çalışmalarını kolaylaştırmaktır.

“Öte yandan soruşturma ve kovuşturma birer rutin halini alan hak ihlallerinin yanı sıra, görünmeyen veya görünür kılınması için başka bilgilere ihtiyaç duyulan birçok ihlal, dava dosyaları ile birlikte tozlu arşiv raflarına kalkmaktadır. Oysa görünürde ihlal gibi gelmeyen birçok olay aslında bir ihlalin perdesini aralayabilmektedir. Soruşturma veya kovuşturma makamlarının, bu faaliyetleri sırasında muhatap oldukları LGBTİ bireylere yaklaşımlarından, kişilere göre farklılaşan kararlarına; kişilere farklı usul kurallarını uygulamaktan yargılama sonucunda hükmedilen ceza veya ceza yerine verilen ve seçenek yaptırımlar olarak adlandırılan alternatif cezalandırma biçimlerine değin, uygulanan standartta yaratılan farklılıklar, başka bir ifade ile çifte standart, takip edilen vaka ile ilgili olarak o vakadan ayrı bir araştırmayı da zorunlu kılmaktadır.”

Atölye programına buradan ulaşabilirsiniz