İnsan Hakları Örgütlerinden Bakanlığa, Açlık Grevindekiler için Diyalog Çağrısı

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi açlık grevindeki mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğini açıkladı, Adalet Bakanlığı’nın mahpuslarla diyaloğa geçmesini talep etti. İnsan hakları örgütleri bugün süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olanlarla ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı. Hak örgütleri ayrıca, mahpusların taleplerini bir kez daha hatırlattı: Cezaevlerindeki […]

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlükçü Hukukçular Platformu ve Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi açlık grevindeki mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması gerektiğini açıkladı, Adalet Bakanlığı’nın mahpuslarla diyaloğa geçmesini talep etti.

İnsan hakları örgütleri bugün süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olanlarla ilgili bilgilendirme açıklaması yaptı.

Hak örgütleri ayrıca, mahpusların taleplerini bir kez daha hatırlattı:

  • Cezaevlerindeki insani koşullarının iyileştirilmesi,
  • Düşünceleri ve siyasal çalışmaları nedeni ile aralıksız olarak sürdürülen gözaltı ve tutuklamaların sona erdirilmesi, halka yönelik askeri ve siyasi baskının sona erdirilmesi,
  • PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması.

Hala açlık grevinin devam ettiği cezaevleri ve mahpusların sayısı şöyle:

Bağımsız heyete inceleme izni

Açıklamada ayrıca, hak ve sağlık örgütleri olarak şu taleplerinin Adalet Bakanlığı ve kamuoyu tarafından dikkate alınması gerektiği ifade edildi:

  • Açlık grevinde bulunan mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından görevlendirilecek hekimlerin cezaevlerinde muayene yapmalarının sağlanması,
  • Açlık grevinde bulunanların talepleri ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın diyaloga geçmesi ve bu taleplerin konuşulması amacı ile başta milletvekilleri olmak üzere hak, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcileri ile görüşmeler yapılması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaret yapmalarına izin verilmesi,
  • Mevzuata aykırı olarak sürdürülen, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin bir an önce sona erdirilmesi, avukatları ve ailesi ile görüşlerin başlatılması.

“Zaten hakları olanı talep ediyorlar”

PKK ve PJAK davasından tutuklu veya hükümlü olanlardan 17’si kadın toplam 76 mahpus, altı farklı cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine devam ediyor.

Süresiz-dönüşümsüz girilen açlık grevlerinden farklı olarak, Türkiye cezaevlerinde 15 Mart 2017 tarihinden itibaren beşer günlük dönüşümlü açlık grevleri de yapılıyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Hakkâri Milletvekili Nihat Akdoğan da açlık grevine başladı.

Bianet haberine göre insan hakları örgütleri, özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra, hapishanelerdeki durumun kötüleştiğini açıkladı:

“Darbe teşebbüsünden sonra yaklaşık 45 bin civarında kişinin tutuklanması, Kürt muhalefeti başta olmak üzere toplumsal muhalefete yönelik yargı baskısı nedeni ile de 5 binden fazla insanın tutuklanmış olması ve diğer suçlarla ilgili tutuklamaların aralıksız sürdürülmesiyle, kapasitesi yetersiz olan cezaevlerindeki aşırı doluluk arttı, cezaevleri yaşanılmaz hale dönüştü.

Olağanüstü hal (OHAL) ilanı ve kanun hükmünde kararnameler ile mevcut yasal haklardan birçoğu kısıtlandı.

Cezaevlerindeki tecrit uygulamaları, her türden keyfi muameleler, işkence ve kötü muamele iddiaları, sürgün ve sevk uygulamaları, keyfi disiplin cezaları, mahpusların sağlık sorunlarının zamanında ve etkili bir şekilde çözülmemesi, ağır hasta mahpusların tedavi edilmemesinin yanı sıra tahliye edilmemeleri gibi çok sayıda sorun bulunuyor.

Bu nedenlerle mahpusların talepleri, siyasal iktidarın mevcut Anayasal düzen içerisinde uyması gereken taleplerdir.”