İstanbul’a taşınmalı mıyım?

24 yaşında bir genç Quora adlı seyahat sitesinde “İstanbul’a taşınmalı mıyım?” başlığı açarak İstanbul’da yaşamak için ihtiyacı olan aylık geliri öğrenmek istedi. Aldığı anonim bir cevabı sizler için Türkçeleştirdik. 24 yaşındayım ve hayatım boyunca Londra’da yaşadım. İngiliz ve Türk pasaportum var. Türkçe konuşabiliyorum fakat aksanım var. Profesyonel bir şekilde Türkçe yazamıyorum. İngilizce yazabiliyorum ve konuşabiliyorum. […]

24 yaşında bir genç Quora adlı seyahat sitesinde “İstanbul’a taşınmalı mıyım?” başlığı açarak İstanbul’da yaşamak için ihtiyacı olan aylık geliri öğrenmek istedi. Aldığı anonim bir cevabı sizler için Türkçeleştirdik.

24 yaşındayım ve hayatım boyunca Londra’da yaşadım. İngiliz ve Türk pasaportum var. Türkçe konuşabiliyorum fakat aksanım var. Profesyonel bir şekilde Türkçe yazamıyorum. İngilizce yazabiliyorum ve konuşabiliyorum.

Ortalama bir hayat standardına sahip olmak için (Türkiye’de) ihtiyacım olan aylık gelir nedir?

-İstanbul’dan Amerika’ya taşınmış biri olarak vurgulayarak söylüyorum. HAYIR, sakın yapmayın bunu

İstanbul’daki trafik İNANILMAZ DERECEDE kötü. Kötünün de ötesinde. Ne kadar kötü olduğunu hakkını vererek tanımlayamam bile.

İstanbul’u seven, İstanbul’dan başka yerde yaşayamayacağını söyleyen insanlarla karşılaşacaksınız. Onları görmezden gelin. İstanbul yalnızca orada en fazla birkaç hafta yaşayacaksanız ya da zengin bir turist olarak gelip günün sonunda Hilton ya da Hyatt gibi otellerde kalacak kaynağa sahipseniz iyidir.

Türkçe konuşmak iyi bir gelir elde etme şansınızı kötü etkileyecektir. Çeşitli nedenlerle, yurt dışından gelenlerin parası daha iyi. Diğer yandan, eğer isminiz Türkçeyse veya Türkçe konuşuyorsanız, oldukça nitelikli olsanız bile, niteliğinizin karşılığı olan saygıyı göremeyecek veya  parayı alamayacaksınız.

Güncelleme: 24 Şubat 2016 tarihli bu fotoğrafı paylaşmak istedim.

Bunlar, yaya geçidine girmek için merdivenleri kuyrukta bekleyen insanlar. Öncelikli otobüs (metrobüs) güzergahı orta şeritte bulunur, bu nedenle sokağın her iki yanına giden tek yol budur. Bununla birlikte, bu sıra dışı değil, günlük yaşam. Bu insanlar aslında şanslıdır – metrobüs sizi daha hızlı oraya götürür. Kendi arabanız olsaydı, trafikte çok daha fazla zaman geçirirdiniz.

Ancak yine de kendinizi aceleniz varken yukarıdaki gibi bir durumda bulmayı hayal edebiliyor musunuz? 🙂

Güncelleme: İstanbul’da Mart 2016 tarihli bir gazeteden çıkan başka bir trafik fotoğrafı.

“Metrobüs” hattı solda, birkaç taksi görülebiliyor. Orta ve sağda, aynı yönde iki ayrı yol bölümü bulunmaktadır. Ters yön sol kenarda ve çok görünür olmasa da, şeritlerin dolduğunu hala görebilirsiniz. Şeritlerin arasında duran insanları unutmayın. Bazıları trafikte duran arabalara eşyalar satan sokak satıcılarıdır. Diğerleri trafik hareket etmediği için arabalarından çıkmayı seçen sürücülerdir. Arka kısımda sarı / siyah çapraz çizgileri olan beyaz vanlar, “servis” otobüsleri ya iş yerlerinden ya da bürolardan sefer yapıyor ya da çocukları okuldan alıyor veya okula götürüyor. Sol tarafta görünen hız sınırı işareti, 70 km / saat gösterir.

Güncelleme: Bugün Türkiye’nin önde gelen entelektüellerinden olan İlber Ortaylı, 24 Mart 2016’da CNN’de yaşadığı bir TV şovunda İstanbul hakkında şunları söyledi:

“‘İstanbul güzel’ demek 95 yaşında bir kadının hala güzel olduğunu söylemek gibi bir şey. İstanbul’un sadece bir zamanlar güzel olduğunu söyleyebiliriz.” Ortaylı bu sözlerin ardından kontrolsüz gelişme yüzünden şehrin çirkin betonarme binalarla dolu olduğunu ve yeşil alan bulunmadığını eklemeye devam etti.

Güncelleme: Aşağıdaki görsel, 1 Nisan 2016’da İstanbul’da yapılan bir protesto. Protestocular, amaçları için ana arterleri bloke ediyor ve trafik yoğunluğunu İstanbul’un geniş bir bölgesinde durduruyor.

Güncelleme: Yayalar tarafından yoğun bir trafiğe kapatılmış yaya köprüsünden bir başka çekim

İstanbul’un her zamanki trafiğini gösteren başka bir fotoğraf

Güncelleme: İstanbul’un trafiği meydana gelebilecek hatalar için kesinlikle boş alan bırakmıyor. 12 Nisan 2016’da bir turnikede biriken kalabalık, İstanbul bölgesindeki geniş trafik trafiğini etkiliyordu.

Güncelleme: Orta şeritte metrobüslerden oluşan uzun çizgiye bakın!

Güncelleme: İstanbul gece trafiğinden bir görüntü:

Güncelleme: Terörle ilgili endişeler nedeniyle yollar sık sık kapanır. Şoförler şüpheli paketlerin kolluk kuvvetleri tarafından çıkarılmasını beklemektedir.

Güncelleme: Ve işte bunun sebebi İstanbul’da gerçekleşen bir maraton!

Güncelleme: Aşağıda, İstanbul çevresindeki otoyolların bir fotoğrafı gösteriliyor. Yollar sokaklara kadar sıkışıkmış durumda. Sol tarafta, üç araç acil durum şeritini kullanıyor. Bu yasa dışı bir şey ve yakalanırsanız büyük para cezası alırsınız.

Birleştirilmiş şeritler!

Araç park etmiş durumda ve sürücü kayıp

Büyük kaos!

Öğrencileri taşıyan okul servisleri

İnsanların otobüslerde ve yollarda sıkış tepiş olduğunu gösteren bir başka fotoğraf:

Aşağıdaki görsel 14 Mayıs 2016 tarihinden. Türkiye’nin başbakanının kızının düğün töreni vardı. Peyzajlı orta alanı geçen üç resmi aracı görebilirsin, bunlar düğün alayının bir parçası. (Eğer sıradan bir vatandaş olsanız bu tür bir ihlal nedeniyle tutuklanırdınız. Bu inanılmaz!)

Güncelleme: Aşağıdaki resim, 7 Haziran 2016’da, bir kamyon yolundan ayrılarak metrobüs hattına bir döküm makinesiyle bindiğinde, metrobüs hizmetini durduran büyük bir kazaya neden oldu. Yolcuların yürümeye başlamaktan başka seçeneği yoktu.

3 Temmuz 2016 Güncellemesi: Aşağıdakiler 9 günlük olan uzun bir dini tatil için İstanbul dışına çıkmaya çalışan insanlar – günün hangi saati olduğu önemli değil, şehir dışındaki yollar tıkanıyor:

Ve altyapı, fırtına sularını düzgün bir şekilde boşaltmak için yeterli olmadığından, trafik daha da zorlaşıyor; 5 Temmuz 2016’da 30 dakika süren yaz yağmurlarının sonucu aşağıdadır:

Kendi kendinize, “Eh, ben de metroya binerim” dediğinizi duyabiliyorum – bu da bir İstanbul metro istasyonunun bir görüntüsü. Sel sularının turnikenin yüksekliğine ulaştığını görebilirsiniz.

Su altında kalmış turnikeler

Güncelleme: 2016 yılında açılan üçüncü bir büyük asma köprü, ancak trafiği kısıtlamak için çok az şey yaptı:

Güncelleme: Metrobüs üst geçitleri o kadar yetersiz ki yolcular otoyolları geçmek zorunda kalıyorlar. 7 Kasım 2016 tarihli bir haberden.

Üst: Diğer üst geçidi kullanmak için otoyolu geçen metrobüs yolcusu/Alt: Yayaların geçmesine yardım eden polis memurları
Yazının orijinaline ulaşmak için tıklayın