Pasaportsuz Misafir: Akdeniz Foku

Geçtiğimiz yıl Samos’tan gelerek, Kuşadası Setur Marina içindeki bir teknenin içine çıkıp uyuyan Akdeniz Foku (Monuchus monachus), bu sefer Özdere’nin kayalıklarına çıkarak uyudu. Kuşadası Sahil Güvenlik’in ihbarıyla gittiğimiz Özdere’de, kayalıklarda hareketsiz olarak duran Akdeniz Foku’nu izleyenler “ölü galiba, yarası var herhalde…” gibi söylemlerle, gelen meraklıları daha da heyecanlandırdı. Fotoğraf ve video çekme yarışına giren izleyenlere, […]

Geçtiğimiz yıl Samos’tan gelerek, Kuşadası Setur Marina içindeki bir teknenin içine çıkıp uyuyan Akdeniz Foku (Monuchus monachus), bu sefer Özdere’nin kayalıklarına çıkarak uyudu.

Kuşadası Sahil Güvenlik’in ihbarıyla gittiğimiz Özdere’de, kayalıklarda hareketsiz olarak duran Akdeniz Foku’nu izleyenler “ölü galiba, yarası var herhalde…” gibi söylemlerle, gelen meraklıları daha da heyecanlandırdı.

Fotoğraf ve video çekme yarışına giren izleyenlere, Akdeniz Fokuyla ve geçmişiyle ilgili bilgiler verdik. Rahatsız edilmemesi konusunda uyardık. Fokun herhangi bir sıkıntısı olmadığını sadece uyumak istediğini söyledik. “Gidip başını okşamak istiyorum” diyenleri, böyle bir müdahalede bulunmamaları, ona bir köpek gibi davranılmamasını, bunun çok tehlikeli olacağı konusunda uyardık.

Akdeniz Fokuna yaklaşmamaları için etrafını bir şeritle koruma altına aldık. İzleyenlerin foka yaklaşmalarını önledik.

Akdeniz Foklarının yaşam alanlarının bulunduğu Ege kıyılarının korunmasının çok önemli olduğunu, hem Türkiye’ye hem de Yunanistan’a bu canlıların korunması için önemli görev düştüğünü söyledik. Akdeniz Foku hakkında, ilgili bakanlığa bağlı müdürlüğü ve foklar konusunda çalışma yapan SAD-AFAG’dan Cem Orkun KIRAÇ’ı bilgilendirdik.

Nesli tehlike altında olan memeli canlılar arasında dünyadaki en önemli 12 tür arasında özel bir yere sahip olan Akdeniz Fokları, 10-11 aylık hamilelik süresinden sonra, her yıl ya da 2 yılda bir yavru doğurmaktadır.

Dünyada 600-700 civarında bireyi kalan ve IUCN kriterlerine göre (CR) Nesli Kritik Derecede Tehdit Altında olan Akdeniz Fokları, yapılan araştırmalara göre kıyılarımızda 100 kadarının kaldığı tahmin edilmektedir.