Kadın görünürlüğünü artırmak için Vikimaraton

Art+Feminism topluluğunun, müşterek bilgi kaynaklarında kadınların görünürlüğünü artırmaya yönelik Vikimaratonlarının dördüncüsü, bu sene de aralarında İstanbul’un da olduğu yüze yakın şehirde gerçekleşecek. 2011 yılındaki Wikimedia Vakfı araştırması, içeriğinin yazarlarının %10’undan azının kadın olduğunu ortaya çıkardı. “Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi” Vikipedi’deki mevcut cinsiyet eşitsizliğini dengelemek, kadınlar üzerine ve(ya) kadınlarca üretilmiş içeriği desteklemek amacı ile yola […]

Art+Feminism topluluğunun, müşterek bilgi kaynaklarında kadınların görünürlüğünü artırmaya yönelik Vikimaratonlarının dördüncüsü, bu sene de aralarında İstanbul’un da olduğu yüze yakın şehirde gerçekleşecek.

2011 yılındaki Wikimedia Vakfı araştırması, içeriğinin yazarlarının %10’undan azının kadın olduğunu ortaya çıkardı.

“Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi” Vikipedi’deki mevcut cinsiyet eşitsizliğini dengelemek, kadınlar üzerine ve(ya) kadınlarca üretilmiş içeriği desteklemek amacı ile yola çıkan Art+Feminism topluluğunun, 8 Mart haftası boyunca gerçekleşecek Vikimaraton etkinliklerinin bir ayağı da ikinci kez olarak İstanbul’da, 4 Mart Cumartesi günü öğleden sonrasında düzenleniyor.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın Fener’de yer alan tarihi binasında, mimar ve editör Yağmur Yıldırım tarafından düzenlenen ve vakıfça desteklenen etkinlik, Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye (WMTR) iş birliğinde gerçekleşecek. Bir günlük “düzenleme maratonu”nda, Vikipedi’ye madde girişi ve düzeltmesi yapılarak hem kadın içeriğinin artırılması hem de konu üzerine gündem oluşturulması gözetiliyor.

MEKANIN KAPISI HERKESE AÇIK

Etkinlik, tüm cinsiyetlerden ve cinsel yönelimlerden katılımcıları ve içeriklerini davet ediyor. Mümkün ise dizüstü bilgisayarlarını getirmeleri rica edilen katılımcıların; feminist sanat, kadın sanatçılar, kadın hareketi, feminist düşünce gibi konulara temastaki katkıları bekleniyor. Vikipedi kullanımını bilmeyen katılımcılara bilgilendirici sunumlar ve gün boyunca yaratmayı hedeflediği söyleşi ve tartışma ortamı ile de mekânın kapısı herkese açık.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası Art+Feminism Vikimaraton etkinlikleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü haftası içinde, bir gün süre ile gerçekleşiyor. 2014 yılından bu yana, beş kıtada toplam 280’in üzerindeki Art+Feminism etkinliğinde 4600 katılımcı, Vikipedi’de 5000’e yakın madde ile katkı sağladı. 600 katılımcı ile 31 mekânda yola çıkan ilk Vikimaraton’un düzenleyicilerinin çabaları, onların Foreign Policy’nin “Öncü Küresel Düşünürler/Leading Global Thinkers” listesinde yer almalarını sağladı.

ART+FEMİNİSM NEDİR?

Art+Feminism sanatçılar, küratörler, yazarlar, editörler, kütüphaneciler, Vikipedistler, uzmanlar ve meraklıların iş birliğinin ürünü; ortak bilgiye müşterek bir katkı girişimi. Tohumları Siân Evans (Art Libraries Society of North America’s Women ve Art Special Interest Group), Jacqueline Mabey (failed projects) ve Michael Mandiberg tarafından, Professional Organization for Women in the Arts (POWarts) ve The Museum of Modern Art (MoMA) iş birliğinde atılmıştır. Art+Feminism bu yıl tüm dünyada, aralarında London Royal Academy of Arts, MOCA Detroit, Washington National Museum of Women in the Arts, Paris Archives Nationales, National Library of Wales, Mexico City Museo Universitario Arte Contemporáneo’nun da olduğu 100’e yakın mekânda gerçekleşecek.

Katılımcıların, artandfeminism.org/find-an-event üzerinden, detaylarına da ulaşabilecekleri İstanbul etkinliğine kayıt olmaları bekleniyor. Etkinlik 4 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te, bilgilendirici sunumlarla birlikte başlayacak ve kütüphane 20.00’ye kadar açık olacak.

KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ VE BİLGİ MERKEZİ HAKKINDA

1990’da kurulan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Türkiye’deki ilk ve tek kadın kütüphanesi ve arşivi. Vakfın temel misyonu, kadınların geçmişine ait belgeleri bugünün araştırmacılarına derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak.

Kadın Eserleri Kütüphanesi sadece bu belgeleri toplamakla yetinmiyor, aynı zamanda kadınlarla ilgili başka kurumlarda bulunan belgelerin yerlerini saptıyor, bibliyografyalar, kataloglar hazırlayarak bu belgeleri kayda geçiriyor.

Kadın Eserleri Kütüphanesi, kadınlara dair günlük ve özel yaşamla ilgili kaynakları elde etmek için özel bir çaba gösteriyor; bu kaynaklar, günceler, kadınların kişisel arşivleri, aile evrakları ve arşivleri, mektuplar, kadın örgütleri ve kampanyalarının kayıtları, sanat eserleri, özgeçmişler, biyografiler, slaytlar, filmler, video bantları, çizimler, afişler, efemeralar, sözlü tarih kayıtları ve transkripsiyonları olup, kadınlar hakkında başka hiçbir yerde bulunamayacak çok değerli bilgi kaynaklarını oluşturuyor

Kaynak: KAOSGL