Libya açıklarında binlerce mülteci kurtarıldı

03 Eylül 2016
Geçen Pazartesi Libya açıklarında İtalyan sahil güvenlik ekipleri ve sivil toplum gruplarına ait gemiler binlerce mültecinin hayatını kurtardı. Mülteciler Libya’nın sahil kenti Sabrata’nın yaklaşık 20 kilometre açıklarında kurtarıldı. İspanyol yardım kuruluşu Proactiva Open Arms gönüllüleri ve Sınır Tanımayan Doktorlar yaklaşık 20 tahtadan kayıkla sınırı aşmaya çalışan 3000 mülteciye yardım etti. Çoğunluğunu Eritre ve Somalililerin oluşturduğu mülteciler kurtarma […]

Geçen Pazartesi Libya açıklarında İtalyan sahil güvenlik ekipleri ve sivil toplum gruplarına ait gemiler binlerce mültecinin hayatını kurtardı.

Mülteciler Libya’nın sahil kenti Sabrata’nın yaklaşık 20 kilometre açıklarında kurtarıldı. İspanyol yardım kuruluşu Proactiva Open Arms gönüllüleri ve Sınır Tanımayan Doktorlar yaklaşık 20 tahtadan kayıkla sınırı aşmaya çalışan 3000 mülteciye yardım etti.

libyada multeciler kurtarildi

Çoğunluğunu Eritre ve Somalililerin oluşturduğu mülteciler kurtarma ekiplerinin gelmesini sevinçle karşıladı. Bazı mülteciler kurtarma gemilerinin yanaşmasını beklemeden denize atlayarak sahil güvenlik ekiplerine yüzdü, bazı mülteciler ise kucaklarındaki bebekleriyle kayıklarda bekledi.

Screen Shot 2016-09-02 at 22.06.15

Onbinlerce Afrikalı ve Suriye ve Afganistan’daki savaştan kaçan mülteciler Avrupa’da daha iyi bir hayat için Akdeniz’deki tehlikeli rotayı bir çıkış kapısı olarak görüyor. Libya’daki kaos ve sınırların kontrolsüzlüğü ise ülkeyi transit bir geçiş rotasına çeviriyor. 2011’de devrik lider Muammer Kaddafi’nin öldürülmesinden beri ülkede binlerce silah kayıp ve milisle de kontrol edilemiyor.

Pazartesi günü kurtarılan 3000 mültecinin ardından ertesi gün ise İtalyan sahil güvenlik teşkilatı yine Libya açıklarında 6 bin 500 mültecinin kurtarıldığını duyurdu.

Avrupa Birliği’nin Mart ayında Türkiye ile vardığı göçmen anlaşmasının ardından, Avrupa’ya gelen göçmen trafiği Ege Denizi’nden Akdeniz’e kaymış ve Libya’dan İtalya’ya ulaşmaya çalışan mülteci sayısında önemli artış gözlenmişti.

Kaynak: The Associated Press
Fotoğraf: Emilio Morenatti