Tarım dersi ilkokulda zorunlu ders olmalı mı?

02 Eylül 2016
Kenya hükümeti ilkokul ve orta okul düzeyindeki okullarda okutulmak için tarım dersini zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor. Çiftçi ortalama yaşı 63’e yükselen Kenya’da hükümet, gençler arasında tarımı daha cazip hale getirmenin yollarını arıyor. Ağustos ayında Kenya Tarım ve Eğitim Kabinesi ilkokul ve ortaokullarda tarım dersinin zorunlu ders olarak müfredata girmesi için bir araya geldi. Kenya’nın 63 […]

Kenya hükümeti ilkokul ve orta okul düzeyindeki okullarda okutulmak için tarım dersini zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor. Çiftçi ortalama yaşı 63’e yükselen Kenya’da hükümet, gençler arasında tarımı daha cazip hale getirmenin yollarını arıyor.

Ağustos ayında Kenya Tarım ve Eğitim Kabinesi ilkokul ve ortaokullarda tarım dersinin zorunlu ders olarak müfredata girmesi için bir araya geldi. Kenya’nın 63 olan çiftçilik yaşına dikkat çeken kabine temsilcileri Kenya’nın tarımda ihtiyaç duyduğu insan kaynağını kapsamlı bir eğitim programıyla birlikte genç tarım profesyonelleri ile buluşturmayı planlıyor.

Tarım sadece gelecek nesillerin gıda güvenliği için değil genç işsizliğini önlemek için de önemli

Kenya Tarım Kabine Sekreteri Willy Bet uygulamalar başarılı olursa tarım dersinin Kenya’nın gelecek nesilleri için gıda güvenliğini sağlamakla kalmayacağını aynı zamanda genç işsizliğinin çözümüne de yardımcı olacağına vurgu yapıyor.

“Kenya güvenli gıda ülkesi sayılabilir. Çünkü her ne kadar ihtiyacımız olan tüm gıdaları üretemesek de satın alacak ve bu ürünlerden halkımıza yarar sağlayacak kapasiteye sahibiz. Ancak gıdada kendi kendine yeter bir ülke konumuna gelmek bam başka bir hikaye. Okullar ise daha sistemli bir tarım uygulamasını hayata geçirmek için en uygun ortamlardan biri.”

“Biz tarımı gençler için cazip bir alan haline getirmek, gençler ve ticaret arasında bir davranış değişikliği yaratmak istiyoruz. Amacımız tarımı cazip hale getirerek Kenya’nın gelecek nesillerdeki gıda güvenliğini sağlamak ve gençler arasında tarım ticaretinin para kazandıran, iyi bir iş modeli olarak görülmesini sağlamak.”

Kenya eğitim kitaplarında tarımı görmek isteyen tek ülke değil

Daha önce Avustralya ve Jameika da bu dersin eğitim müfredatına girmesi için çalışmalar yapmıştı. Türkiye’de ise tarım dersi temelde tarım uygulayıcısı değil ancak tarım bilincine sahip, tarımın yaşamsal ve ülkesel öneminin farkında olan, tarım uygulamaları hakkında yeterli donanıma sahip genç bireyler yetiştirmek amacıyla ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda seçmeli ders olarak okutuluyor.

Kaynak: Modern Farmer