Göçmen ve mültecilere İtalyan işi çözüm

02 Eylül 2016
İtalya’nın özerk bölgesi Sicilya’da bir çiftlik göçmenlere ve mültecilere iş eğitimi ve uzun vadeli çalışma olanakları sunuyor. Sicilya’nın Palermo kentinin kent limanı, Libya denizi açıklarından kurtarılmış olan yüzlerce mülteci ve göçmene kapılarını açtı. Onları herhangi bir günde limanda büyük gemileri boşaltırken görmek mümkün. Bu sessiz sakin adaya Orta Doğu ve Sahra Altı Afrika bölgelerinden gelen […]

İtalya’nın özerk bölgesi Sicilya’da bir çiftlik göçmenlere ve mültecilere iş eğitimi ve uzun vadeli çalışma olanakları sunuyor.

Sicilya’nın Palermo kentinin kent limanı, Libya denizi açıklarından kurtarılmış olan yüzlerce mülteci ve göçmene kapılarını açtı. Onları herhangi bir günde limanda büyük gemileri boşaltırken görmek mümkün.

Bu sessiz sakin adaya Orta Doğu ve Sahra Altı Afrika bölgelerinden gelen insan sayısı oldukça şaşırtıcı boyutlarda. Fakat bu durum yerli halkı gelenleri hoş karşılamaktan ve onların İtalya’ya gelmiş olmasının ülkeye nasıl bir katma değer yaratabileceği hakkında yaratıcı olmaktan alıkoymuyor.

Palermo kent merkezine 40 dakika uzaklıkta olan Ciminna kasabasında Caritas International sivil toplum kuruluşunda çalışan Rahip Sergio Mattaliano, göçmenlerin ve mültecilerin tarım becerilerini geliştirmeleri amacıyla bir program yürütüyor. Program aynı zamanda uzun vadeli entegrasyon için de bir model oluşturuyor.

onecikangorsel

Çiftlik, Ciminna’nın zeytin ağaçları ile kaplı bir tepesinde yer alıyor ve içerisinde kocaman bir beyaz ev ile birlikte bir ambar, ahır ve arka bahçesinde yeşillik bir alanı barındırıyor.

Caritas çiftlik için kullanılan mülkü bir grup rahibeden kiralamış. Kuruluş, çok kısa bir süre önce evlerinden kaçmak için hayatlarını riske atmış, Kuzey Afrika kıyılarından İtalyan adasına ulaşmak için zorlu şartlar altında seyahat etmiş, güvenlik ve ekonomik fırsatlar arayışı içinde olan mültecileri ve göçmenleri çalışmaları için buraya yerleştiriyor.

Projenin amacı ise adanın değer ve inançları ile mükemmel bir uyum içerisinde. Sicilya yabancıları kabul etmeye ve entegre etmeye alışkın, Sicilya’nın tarihi tekrar tekrar istila edilip fethedilme vakalarıyla dolu bir tarih. Sicilya ayrıca 1980’lerden beri birçok göçmen için İtalya’ya, oradan da Avrupa’ya açılan bir geçit olarak da hizmet etmiş.

Gambiya, Senegal, Mali ve Liberya’dan Avrupa’ya 2 yıl önce ulaşan ve artık akıcı bir şekilde İtalyanca konuşan dokuz kişi şuan çiftlikte çalışıyor. Dokuz kişiden üçü çiftlik evinde yaşıyor, diğerleri ise her gün gidip geliyorlar.

Zeytinyağı üretiyor, meyve sebze topluyor ve tavuklarla, tavşanlarla ve koyunlara bakıyorlar. Her gün Palermo pazarında da satış yapmak için bir stant açıyorlar.

Palermo’nun Caritas şubesini işleten Mattaliano fikri iki sene önce bulduğunu söylüyor. Palermo’da yaşıyor olmasına rağmen genç erkeklere çiftçiliği öğretmek ve bir nevi onlara bir baba figürü olabilmek için her gün çiftliğe gelip gidiyor.

Caritas Palermo’nun koordinatörü Anna Cullotta göçmenlerin Mattaliano’ya hayran olduklarını söylüyor ve Caritas’ın yürüttüğü projeyi kısaca şu sözlerle açıklıyor; “İlk yardım ve kalıcı olarak göçmenlere barınak sağlamanın ardından Caritas, bu insanları topluma entegre etmek istiyor. Biz de bu amaçla göçmenlere ve mültecilere çalışma imkanı sağlamak için bu çiftliği kurduk.”

prospery

Çiftlikte aynı zamanda Mattaliano ve diğer gençlerin üzerine titrediği bir başka isim daha var; 3 yaşındaki Sierra Leoneli Prospery Sesay. Prospery iki yıl önce Afrika’dan çıktıkları yolda annesini kaybetmiş.

Okulda olmadığı zamanlar Prospery, babası Alpha Palermo pazarında ürünlerini satarken vaktini çiftlik hayvanları ile oynayarak geçiriyor.

Caritas İtalya 1971 yılında kuruldu. Kuruluşun ada genelinde şuanda destek verdiği kişi sayısı 6 bin civarında. Verdikleri destek öncelikli olarak göçmenlerin ve mültecilerin adaya vardıkları ilk birkaç ayı kapsıyor.

Ciminna’daki bu gençlerin Sicilya’ya ulaşma tecrübeleri ise oldukça trajik. Çiftlikte yaşayan ve domateslerden ve hayvanların yetiştirilmesinden sorumlu olan Kolly Cooulibaly İtalya’ya varmak için çıktığı yolculukta kuzeni ile beraber olduğunu fakat kuzeninin bu yolculuktan sağ kurtulamadığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre bu yıl İtalya’ya varan mülteci ve göçmen sayısı 100 bini aşmış durumda. Mültecilerin hepsi ise Kuzey Afrika’dan kaçakçılık şebekeleri vasıtasıyla İtalya’ya ulaşmışlar.

Kuzey Afrika-İtalya yolu mülteciler için oldukça tehlikeli bir rota. Mültecileri taşıyan botlar da taşıma kapasitesinin çok üstüne çıkıyor. Bu zamana kadar binlerce mülteci yolda hayatlarını kaybetmiş.

Ciminna’ya ulaşan ve orada çalışmaya başlayanlar, bu yolculuğu sağ salim tamamlayabilen şanslı kesim. UNHCR, bu yıl içerisinde Sicilya’ya 200 bin daha mültecinin geleceğini öngörüyor.

Şuan Ciminna’da bulunan mültecilerin ise tek bir dileği var; Ciminna’nın onlara kalıcı bir iş imkanı sunmasını diliyor ve kazandıkları para ile evde kalan ailelerine destek olmayı umuyorlar. Caritas, oluşturduğu bu modeli de başka ülkelerde ve şehirlerde uygulayarak yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Kaynak