Kullanılmış plastiklerden evsizlere ev

24 Ağustos 2016
Evsizler için ev yapan bir adamın videosu geçen haftalarda sosyal medyada oldukça ses getirdi. Videonun başrol sahibinin ev yapımı için kullandığı malzeme ise sadece kullanılmış plastik malzemeler. Video sosyal medyada çok kısa bir süre içerisinde 86 milyon kullanıcıya ulaşarak viral videolar arasındaki yerini aldı. David Wolfe tarafından Facebook’ta paylaşılan video birçok insana, evsizlerin durumlarını anlamalarında […]

Evsizler için ev yapan bir adamın videosu geçen haftalarda sosyal medyada oldukça ses getirdi. Videonun başrol sahibinin ev yapımı için kullandığı malzeme ise sadece kullanılmış plastik malzemeler. Video sosyal medyada çok kısa bir süre içerisinde 86 milyon kullanıcıya ulaşarak viral videolar arasındaki yerini aldı.

David Wolfe tarafından Facebook’ta paylaşılan video birçok insana, evsizlerin durumlarını anlamalarında ve böyle bir sosyal mesele ile sadece atık plastikler kullanılarak nasıl baş edilebileceğini görmelerinde için yardımcı oldu.

Bir taşla iki kuş

Evsizler kuşkusuz küresel ve ülkelerin sürekli olarak karşılaştığı bir sorun. Buna yanına çevresel bir sorun olan çöp meselesini de ekleyebiliriz.

Videoda izlediğimiz adam bu her iki soruna da hitap eden ve tüm ülkelerin örnek alması gereken basit bir çözüm ile karşımıza çıkıyor.

Videonun başrolünün sahibi Oscar Mendez. Öncelikli meselelere dikkat çekmek amacıyla Mendez, geri dönüştürülmüş plastikleri kullanarak evsizler için ev yapıyor.

Mendez projesine başlamadan önce Kolombiyalı bir şirket olan Concept Plastics ile bir araya geldi ve ekibi ile birlikte kullanılmış plastikleri ve lastikleri yeniden işleyip kalıplandırarak tuğlalara dönüştürdü, tıpkı lego parçaları gibi.

Daha sonra oluşturulan bu parçalar, barınmak için bir eve son derece ihtiyacı olan ve onurlarını geri kazanmak isteyen evsizler için yüksek-kaliteli ve düşük-maliyetli evlere dönüştürüldü.

Toplam 1500 metrekare

Videoya göre dört kişinin 40 metrekarelik bir evi inşa etmesi beş gün sürüyor. Mendez ve ekibi bugüne kadar toplamda 1500 metrekarelik ev inşa etti ve dahasını da yapmayı planlıyorlar.

Bugüne kadar, en azıdan videonun hazırlandığı güne kadar toplamda 300 ton plastik atık işleme sokuldu ve proje hem insanlara hem de çevreye oldukça olumlu sonuçlar getirdi.

Videonun bu kadar çok izlenmiş ve paylaşılmış olmasının sebebi kuşkusuz en önemli iki sosyal meseleyi işaret etmesi olarak yorumlanabilir; evsizlik ve çevre.

Videonun altına yapılan 7 binden fazla yorum içerisinde hükümet ve yönetimlerden insanların etiketlenerek videoyu izlemelerini ve evsizlerin hayatlarını değiştirecek bir değişiklik yapmalarını talep eden yorumlar yer alıyor.

Video bugün itibariyle toplam 86 milyon kez izlenmiş ve neredeyse 1,5 milyon kişi tarafından paylaşılmış. Ve bu rakamlar gün geçtikçe artmaya devam ediyor.