Promession: Ekolojik defin

19 Ağustos 2016
Yaşarken yapabileceklerinizin yanında öldükten sonra da ekolojik olarak gömülmek mümkün. İşveçli bilim insanı Susanne Wiigh-Mäsak tarafından bulunan konsept, insan kalıntılarını dondurarak kurutma yöntemine dayanıyor. İngilizce tabiri “Promession” olan konseptin adı İtalyanca’da “söz vermek” anlamına gelen “promessa” kelimesinden geliyor. İsveçli bilim insanı Susanne Wiigh-Mäsak, fikrinin ticari olarak devamlılığını sağlamak adına 1997 yılında Promessa Organic AB şirketini […]

Yaşarken yapabileceklerinizin yanında öldükten sonra da ekolojik olarak gömülmek mümkün. İşveçli bilim insanı Susanne Wiigh-Mäsak tarafından bulunan konsept, insan kalıntılarını dondurarak kurutma yöntemine dayanıyor.

İngilizce tabiri “Promession” olan konseptin adı İtalyanca’da “söz vermek” anlamına gelen “promessa” kelimesinden geliyor. İsveçli bilim insanı Susanne Wiigh-Mäsak, fikrinin ticari olarak devamlılığını sağlamak adına 1997 yılında Promessa Organic AB şirketini kuruyor.

Promessıon yöntemi nasıl çalışıyor?

Ekolojik gömülmenin arkasında yatan metot olan “Promession”; kavraması oldukça kolay, net ve kabul edilebilir bir yöntem. Yöntem, ölmüş insan bedenini ayrışması için doğal sürece hazırlayan deneme/test etme tekniklerinin bir kombinasyonuna dayanıyor. Prosedür etik, ahlaki, çevresel ve teknik açılardan meşru ve bedeni herhangi bir şiddete ya da yıkıcı bir kullanıma maruz bırakmıyor.


Promession yöntemi 5 adımdan oluşuyor;

1.Tabuttan ayırma: beden tabuttan çıkarılıyor ve işlemin gerçekleşeceği hazneye alınıyor.

2.Kriyojenik dondurma: -196 °C’deki sıvı nitrojen ile beden kristalize ediliyor.

3.Titreşim: beden dakikalar içerisinde partiküllere ayrılıyor.

4.Dondurarak kurutma: ayrışan partiküller kurutma haznesinde dondurarak kurutuluyor, böylece bedenin toplam ağırlığının %30’u kadarı geride bırakılıyor.

5.Metal ayrıştırma: kalıntılarda kalan metaller (örn: diş dolgusu alaşımları, yapay kalça vb.) mıknatıs veya eleme yoluyla ayrıştırılıyor. Kuru toz haline gelen kalıntılar, biyolojik olarak parçalanan bir kutuya konuyor ve toprağa defnediliyor. Toprakta bulunan aerobik (oksijen kullanarak yaşayabilen) bakteriler, kalıntıları 6 ila 12 ay içerisinde bitkisel çürüklü toprak haline getiriyor.

susanne-polaroid

Wiigh-Mäsak’ın buluşuna ilgi gösteren ise 60’dan fazla ülke var. Bu ülkeler arasında Vietnam, İngiltere, Güney Afrika, Hollanda, Kanada ve Amerika da dahil. İlgi gösteren ülkeler arasında olan Güney Afrika’da ise yöntem tamamen yasallaştırılmış durumda.

Buluşun sahibi Wiigh-Mäsak, web sitesinde yazdığı mektubu şu sözler ile bitiriyor; “Ekolojik döngü ile ilgili derin bir kavrayışa sahip olmak, dünyadaki yaşama daha fazla saygı duymamızı ve onu daha iyi anlamamızı sağlar. Ve ölümden sonra bedene ne olduğunu bilmenin herkese fiziksel kaderleri hakkında bir güvence vereceğini umuyorum. Bunun karşılığı olarak da zihnimiz, içimizde taşıdığımız manevi meseleleri daha iyi ölçüp tartması için gereken özgürlüğe sahip olacaktır.”

Şule Serter

Üyelik Tarihi: 18 Şubat 2016
30 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör