Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nden konuşma başlıkları

08 Ağustos 2016
7 Ağustos Pazar günü gerçekleşen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılım milyonları buldu. AKP, MHP, CHP liderleri ve Genelkurmay Başkanı Akar konuşma yaptı. Bunların yanı sıra sanatçılar, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları da mitinge katıldı. HDP ise davet edilmedi. Bahçeli: “Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz.” Kürsüde ilk konuşmayı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye […]

7 Ağustos Pazar günü gerçekleşen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılım milyonları buldu. AKP, MHP, CHP liderleri ve Genelkurmay Başkanı Akar konuşma yaptı. Bunların yanı sıra sanatçılar, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları da mitinge katıldı. HDP ise davet edilmedi.

Bahçeli: “Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz.”

Kürsüde ilk konuşmayı yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye tek yürek olduğunu göstermiştir. Ayrımız, gayrımız yoktur. Müştereklerimiz, farklılıklarımızdan daha çoktur. Birliğimizi kıskançlıkla kararlılıkla korumalıyız. Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz,” sözlerini kaydetti.

Kılıçdaroğlu: “Bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmış olacağız.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi; “Parlamentoda grubu bulunan dört siyasi partinin liderleri ve milletvekilleri darbeye karşı açık net bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep birlikte imzalamışlardır. Gönlüm ister ki bu güzel mitinge, beraberliğe eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, parlamento dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı. Çünkü Gazi Mustafa Kemal şunu söylüyor, ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’.”

“15 Temmuz bir uzlaşma kapısı araladı bize. 15 Temmuz’da artık yeni bir Türkiye vardır. Eğer biz bu gücü, bu uzlaşma kültürünü daha da ileriye taşıyabilirsek, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmış olacağız.”

Genelkurmay Başkanı Akar: Bu rezaleti yaşatan hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır.”

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ise yaptığı konuşmada şu sözleri kaydetti; “15 Temmuz günü ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte TSK’ya sızmış bir kısım illegal çete üyesi, terörist hain FETÖ tarihimizde görülmemiş bir şekilde, vatanımıza, milletimize, cumhuriyetimize bu zilleti ve rezaleti yaşatmış ve TSK’nin şan ve şerefle dolu geçmişine kara bir leke sürmüşlerdir.”

“Her yönüyle milli ve yerli olan yüksek siyasi liderlikçe verilen direktifler doğrultusunda aziz milletimiz ve TSK’nin gerçek evlatlarıyla emniyet mensupları kahramanca bu hain girişime karşı koymuşlardır. Bu rezaleti yaşatan hainler en ağır şekilde cezalandırılacaktır.”

Başbakan Yıldırım’dan CHP ve MHP’lilere: “Bu tabloyu yaşattığınız için teşekkür ederim”

Başbakan Binali Yıldırım da kalabalığa; “16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan ayrılırken ne kadar umutluysa milletimiz bugün o kadar umutludur. 6 Ekim 1923’te geldikleri gibi giden düşmanın arkasından ne kadar coşkuluysa bugün de o kadar coşkuludur,” sözleri ile seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak her kökenden insanıyla dünyayı kendine hayran bırakan tüm vatandaşlarımızın gazası mübarek olsun.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle oldu;

“O gece adeta ölümü öldürerek sokakları dolduranlar arasında şehitlik ve gazilik şerefine nail olanlar isimlerini tarihe yazdırdılar.”

“Tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak her kökenden insanıyla dünyayı kendine hayran bırakan tüm vatandaşlarımızın gazası mübarek olsun.”

“Verdiğimiz şu görüntü var ya, işte bu görüntü inanın bana, ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir.”

“15 Temmuz’da sokaklara inerek, namluların, tankların, helikopterlerin, uçakların karşısına dikilme cesareti gösteren tüm kardeşlerime bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bu kardeşlerimizden 172’si sivil, 63’ü polis, 5’i asker olmak üzere, 240’ı şehadet makamına ulaştılar. Kendilerine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.”

“Çanakkale’de hangi iradeyle kanını akıttıysa, 15 Temmuz’da da aynı iradeyle FETÖ’yü, darbecileri geri püskürttük. 15 Temmuz dostlarımıza bu ülkenin sadece diplomatik saldırılara değil, askeri sabotajlara karşı da güçlü olduğunu, rayından çıkmayacağını göstermiştir.”

Dış basın neler söyledi?

BBC: “Türkiye’de darbe karşıtı büyük gösteri”

Reuters: “Yüz binlerce Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başarısız darbe girişimini lanetlemek için toplanıyor”

Corriere della Sera: “İstanbul’da Erdoğan yanlısı mitinge insan seli”

La Repubblica: “İstanbul’da Erdoğan ile birlikte insan seli”

İtalyan haber ajansı ANSA: “İstanbul’da demokrasi için büyük miting. Meydanda Erdoğan ve muhalefet lideri de var”

Le Figaro: “İstanbul’daki devasa miting başladı”