Bisiklet dostu kentlere doğru İzmir’den bisiklet park yeri hikayesi

Kentte bisiklet kullananların sayısı arttıkça bisiklet dostu iş yerlerinin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Peki var olan düzenlemeler bisiklet dostu bir şehir taleplerini ne kadar karşılıyor? Bisiklet dostu bir şehir için iş yeri sahipleri ve aktivistler neler yapabilir? İzmir’de Gestin Cafe sahibesi Tülin Çalışkan ve Bisikletizm bloğunun sahibesi Pınar Pinzuti 11 bisikletlik bir park yeri için verdikleri […]

Kentte bisiklet kullananların sayısı arttıkça bisiklet dostu iş yerlerinin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Peki var olan düzenlemeler bisiklet dostu bir şehir taleplerini ne kadar karşılıyor? Bisiklet dostu bir şehir için iş yeri sahipleri ve aktivistler neler yapabilir? İzmir’de Gestin Cafe sahibesi Tülin Çalışkan ve Bisikletizm bloğunun sahibesi Pınar Pinzuti 11 bisikletlik bir park yeri için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

Tülin Çalışkan: İzmirlilerin alışverişe, işe, gezmeye, bisikletle gittiğini gözlemliyorduk. İzmirliler bisiklet turları düzenliyor, bisikleti sadece spor amaçlı değil aynı zamanda gerçek bir ulaşım aracı olarak kullanıyorlar. Bu nedenle günlük hayatlarına bisikleti dahil eden İzmirlilerin önemli bir ihtiyacı da bisiklet parkı. Biz de mekanımızın önüne kendi kurum aracımızı park etmek yerine 11 bisikletliyi ağırlayacak bir bisiklet parkı yapmaya karar verdik. Bu parkı yapmaya karar verdiğimizde İzmir’den bisiklet aktivisti Pınar Pinzuti ve Sema Gür ile iletişime geçtik.

Pınar Pinzuti: Gestin Cafe’nin tatlı sahibesi Tülin Hanım, bahar aylarında beni arayıp giriş kapıları önünde bulunan alana bir bisiklet park yeri koymak istediklerini söyledi. “Kamu” alanına yerleştirecek ve yine kamuya hizmet verecek bu bisiklet park yeri fikri beni çok sevindirdi ve uzun soluklu bir çözüme örnek olması adına Büyükşehir Belediyesi’ne hemen bilgi verdim.
“Alsancak’ta bulunan mekanlardan talep gelmesi durumunda bir çok farklı noktaya belediyenin standartlarını belirlediği, kentin dokusuna uygun şık bisiklet park yerleri koyulsa” dedim…
Cevap yok.
Tülin Hanım sabırla belediyenin bir çözüm sunmasını bekledi ama aynı sabrı kafesinin girişini kapatan otomobiller için göstermeye de hiç niyeti yoktu. Bir bisiklet park yeri yaptırdı ve kafenin önüne yerleştirdi. Park yerini gören bir de kamera koyarak, güvenliğini sağladı. Kafede çalışan herkes, müşterilerin bisikletlerine dikkat ediyordu.

Cyclists are welcome, bicycles can feel at home #bicyclefriendly #gestincafe

Bisikletizm (@pinarpinzuti) tarafından paylaşılan bir fotoğraf ()

Aradan birkaç hafta geçtikten sonra hiç de hoş olmayan haberlerle zabıta geldi “48 saat içinde bu park yerini sökün, yoksa biz sökeceğiz”.
Bir vatandaş belediyeye yazılı şikayet dilekçesi göndermiş. Bisiklet park yeri istemiyormuş. Zabıta bisiklet park yerini sökecek, boşalmış alanın fotoğrafını çekecek ve vatandaşa “sorun çözümlendi, ilginiz için teşekkür ederiz” diye yazılı dönüş yapacakmış. Ben de Facebook sayfamda işletmenin kendi imkanları ile çözüm bulduğu sorunu anlattım. Duyuru Facebook ve Twitter kanalları üzerinden dağıtıldı, herkes tepkisini koyuyordu. Diğer işletmelere hatta belediyeye örnek olacak bu girişimin yerle bir edilmesine izin vermemeliydik.

Tülin Çalışkan: Bir vatandaşın yaptığımız bisiklet park yerini şikayet etmesi üzerine park yerimiz bisikletli ulaşımı kullanan ve destekleyen onbinlerce insanın ilgi odağı oldu. Eylem ve haber yapmak isteyenler oldu. iyi niyetli her türlü girişime, ilgi gösteren tüm İzmirlilere defalarca teşekkür ettik. Tüm arayan, gelen, ilgi gösteren, bu meseleye sahip çıkan arkadaşlara söylediğimiz gibi;‘’evet biz bisiklet dostu bir mekan olarak sivil bir girişim başlattık. Kendi insiyatifimizi kullandık. Ancak bu meseleyi diyalog yolu ile çözmek istiyoruz. Haber olacaksa da olumlu bir sonucu duyurmak istiyoruz.’’ dedik.

Pınar Pinzuti: Gestin Cafe’ye verilen 48 saatlik sürenin sonuna geliyorduk. Bisiklet grupları “eylem yapalım, sökmelerine izin vermeyelim” demeye başlamışlardı. İzmir Bisiklet Derneği Kurucu Başkanı Mustafa Karakuş hemen Konak Belediyesi’ne giderek “bisikletin başkenti olma iddiasında olan bir şehrin bu gibi durumlarda çözüme yönelik hareket etmesi gerektiğini” hatırlattı. Tamam işte. Neden belediyeden cevap alamadığımız belli oldu. Belediye çözümün ne olduğunu bilmiyordu. O zaman biz bildiklerimizi anlatabilirdik. Bisiklet Derneği tarafından hazırlanan bisiklet park yeri teknik çizimleri belediye ile paylaşıldı. Ben de Milano, Kopenhag ve Paris’te gördüğüm basit ama çok amaçlı kullanılabilen bisiklet park yeri fotoğraf ve tasarımlarını ilettim.

Verilen 48 saat doldu.
Elim telefonda Tülin Hanım’dan haber bekliyorum.

Tülin Çalışkan: Taleplerdeki ısrar, doğru diyaloglar ve bisikletli ulaşımı destekleyen bir belediye anlayışı ile sonuca ulaştık. Görüşmelerimizde bize olumlu haberi Konak Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Eser Atak Twitter’dan bizzat duyurdu. Bisiklet parkımız kaldırılmayacaktı.

“İzmir’in her geçen gün daha yaşanır, insana, çocuğa, bisikletliye duyarlı bir kent olma yolundaki gelişimi sevindirici.” Tülin Çalışkan

IMG_1916 (2)

“Kamu kurumları, kentte yaşayanların ihtiyaçlarını göremediğinde, çözüm sunmalarını olanaksız hale getiriyor. STK ve aktivistler, ihtiyaçlarını yetkililere iletmekten pes etmemeli ve ihtiyaç listesi ile birlikte çözümleri de sunmalı.” Pınar Pinzuti

pinar pinzuti