Kimyasal hadıma kadınlardan tepki: “İnsan haklarına aykırı. Kadınların istediği bu değil.”

27 Temmuz 2016
Cinsel saldırı suçlularına, ‘kimyasal hadım’ olarak adlandırılan ilaçlı veya ilaçsız tedaviyi de içeren,yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe karşı ilk tepki ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan geldi: “Kadınların istediği bu değildir.” Tecavüz ya da diğer cinsel saldırı suçlarının cezalandırılması için kullanılan kimyasal hadım yönteminin kullanımına ilişkin hüküm,  Resmi Gazete’de “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü […]

Cinsel saldırı suçlularına, ‘kimyasal hadım’ olarak adlandırılan ilaçlı veya ilaçsız tedaviyi de içeren,yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe karşı ilk tepki ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan geldi: “Kadınların istediği bu değildir.”

Tecavüz ya da diğer cinsel saldırı suçlarının cezalandırılması için kullanılan kimyasal hadım yönteminin kullanımına ilişkin hüküm,  Resmi Gazete’de “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik” adı altında yayınlandı.

Yürürlüğe giren yönetmelik ile ilgili ilk tepki ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan geldi. Hadımın hem insan haklarına hem de tıp etiğine aykırı olduğunu belirten Platform, yıllardır kadın cinayetleri için mücadele eden kadınların isteğinin bu olmadığını, bu kararın OHAL uygulamasının bir sonucu olduğunu ifade etti.

Kimyasal hadım, cinsel dokunulmazlığa karşı suç işleyen hükümlülere cinsel dürtünün azaltılmasına, denetimine veya yok edilmesine yönelik ayakta veya yatarak ilaçlı ya da ilaçsız tedavi uygulaması olarak biliniyor. Bu işlem tecavüz ve diğer cinsel saldırı suçlarından hüküm giyenlere uygulanacak. Bu uygulamaya göre suçlular koşullu salındıklarında ya da ceza infazı sırasında cinsel isteklerini azaltıcı tıbbi ilaçlar verilecek. Uygulama için ise hükümlünün onayı aranmayacak.

Yönetmelik hükümleri suça sürüklenen çocuklara ise uygulanamayacak.

hukumlu

Nasıl uygulanacak?

  • Tıbbi tedavi yükümlülüğüne karar verilmeden önce hükümlü, bulunduğu kurum tarafından sağlık kurulu raporu alınmak üzere bünyesinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile üroloji veya endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı hekimler bulunan Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere sevk edilecek.
  • Kişi hakkında hazırlanacak raporda, tıbbi tedaviye ihtiyaç olup olmadığı eğer gerekli görülürse hangi yöntemin uygulanacağı hususlarının belirtilmesi istenecek.
  • Gelen rapor göz önüne alınarak, hükümlü hakkında tıbbi tedavi uygulanıp uygulanmayacağı veya diğer yükümlülükleri hakkında karar alınmak üzere dosya, raporlarıyla birlikte infaz hakimliğine gönderilecek.
  • Hakkında tıbbi tedavi yükümlülüğüne karar verilen hükümlü, gerek duyulması halinde bulunduğu kurum tarafından tedavinin uygulanması için ilgili sağlık kurumuna sevk edilecek

Ne zaman uygulanacak?

Kimyasal hadım suçluya ceza infazı sırasında uygulanacak. Bu yönetmeliğe uymayan personel olursa onlara da ceza verilecek. Yönetmelikte bununla ilgili “Cezalarının infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde; yapılan çağrılara, düzenlenen programlara ve hazırlanan denetim planına, tedavi ve iyileştirme çalışmaları kapsamında belirlenen yükümlülüklere, kararın infazı ve denetim için belirlenen kurallara, infazın yerine getirilmesinde görev alan personelin uyarı ve önerilerine uymak zorunda olacaklar.” denildi. Cezalara uymayan hükümlülerden cezaevlerinde bulunanlara disiplin cezası uygulanacak ayrıca salıverme kararlarında da etkili olacak. Bu yükümlülüklerin mazeretsiz ve kasıtlı bir şekilde yerine getirilmemesi halinde ise hükümlü uyarılmayacak.

kimyasal-hadim-2

Hükümlüler karara itiraz edebilecek mi?

Hükümlüler getirilen bu yükümlülüklere infaz hakimliği nezdinde itiraz edebilecek. Bu şekilde şikayet yoluna gidilmesi yapılan işlem ya da faaliyetin yerine getirilmesini durdurmayacak ancak infaz hakimi giderilmesi güç ya da imkansız sonuçların doğması ya da uygulamanın açıkça hukuka aykırı olduğunu saptaması halinde uygulamanın ertelenmesine ya da durdurulmasına karar verebilecek.

Kimyasal hadım dışında getirilen yükümlülükler

Yargı kararıyla getirilecek yükümlülükler arasında kimyasal hadım uygulamasının yanında, “Tedavi amaçlı programlara katılmak, suçun mağdurunun oturduğu ve çalıştığı yerleşim bölgesinde ikamet etmekten yasaklanmak, mağdurun bulunduğu yerlere yaklaşmaktan yasaklanmak, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren bir ortamda çalışmaktan yasaklanmak” da yer alıyor.

alan-turing

Kimyasal hadım tedavisi hakkında

  • Kimyasal hadım uygulaması kısırlaştırma yöntemi ile aynı değil. Kısırlaştırmanın aksine, tedaviye devam edilmezse tedavinin öznesi eski haline dönebiliyor. Yine de bir takım yan etkileri bulunmuyor değil. Tedavi tamamen sonlandırılsa bile ilerleyen zamanlarda kardiyovasküler problemler, kemik problemleri gibi sorunlar baş gösterebiliyor.
  • Tedavi ilk olarak 1944 yılında geliştirildi ve uygulandı. İlk uygulamada testosteron hormonunu azaltmak amacıyla dietilstilbestrol isimli ilaç kullanıldı.
  • Tedavi, 1981’de farklı maddeler kullanılarak bir seri düzenlemeye maruz bırakıldı ve daha az yan etkiyle kullanıma uygun hale getirildi. Bu defa, cinsel suçlu olarak geçmişi bulunan 48 deneğin 40’ının cinsel isteğini tamamıyla ortadan kaldırmış olduğu görüldü. Yeni düzenlemeler ile kullanılan ilaçların ise eskiye nazaran ileriye dönük yan etkileri de azaltıldı.
  • Ünlü matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog Alan Turing de, bu tedaviye maruz bırakılan tarihi kişiliklerden biri. Alan Turing kimseye tecavüz etmemişti, sadece homoseksüeldi. Ve homoseksüel olmak dönemin İngiltere’si için suç teşkil ediyordu. İngiliz hukuku, kendileri için bir halk kahramanı sayılan Turing’i hapse girmek ya da kimyasal hadım işlemine maruz kalmak arasında bir tercih yapmaya zorladı. Turing ikinci yoldan gitti, ama böyle bir yaşama fazla dayanamayıp siyanür enjekte ettiği bir elmayı ısırarak yaşamına son verdi.

Şule Serter

Üyelik Tarihi: 18 Şubat 2016
30 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör