Ortak Gelecek için Diyalog Platformu:Siyasette ve sivil toplumda doğruluk payı ve kayda değer fikirler

26 Temmuz 2016
2014 yılında kurulmuş olan Ortak Gelecek için Diyalog Platformu’yla kurulduğundan bu yana yaptıkları çalışmaları ve gençlik çalışan sivil toplum kuruluşları üzerine değerlendirmeleri hakkında konuştuk. Ortak Gelecek için Diyalog Platformu Proje Koordinatörü Batuhan Ersun “Oransal olarak gençler arasında sivil toplum katılımı, diğer ülkeler ile kıyaslandığında ciddi şekilde düşük” diyor.   “Oldukça genç bir ekibiz” – Ortak Gelecek için Diyalog Platformu […]

2014 yılında kurulmuş olan Ortak Gelecek için Diyalog Platformu’yla kurulduğundan bu yana yaptıkları çalışmaları ve gençlik çalışan sivil toplum kuruluşları üzerine değerlendirmeleri hakkında konuştuk. Ortak Gelecek için Diyalog Platformu Proje Koordinatörü Batuhan Ersun “Oransal olarak gençler arasında sivil toplum katılımı, diğer ülkeler ile kıyaslandığında ciddi şekilde düşük” diyor.

foto

 

“Oldukça genç bir ekibiz”

– Ortak Gelecek için Diyalog Platformu kimdir?

Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği, Ocak 2014 tarihinde kuruldu. Türkiye’nin geleceğinin, içinde yaşayan tüm insanların ortak paydaları üzerinde şekillenmesi gerektiğini düşünen ve bu hedef için gençleri temel alarak çalışmalar yapan bir kurumuz. Derneğin yaş ortalaması da 26, oldukça genç bir ekibiz aslında.

 

– Projelerinizden bahseder misiniz?

Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği gençlerin siyasal ve sosyal katılımı, geleceğimizi ve gençleri doğrudan etkileyen siyaset mekanizmasının denetlenmesi, diyalog yoluyla farklı kültürlerin bir araya gelmesi üzerine çalışmalar yapıyor. Derneğin en ses getiren ve adını daha geniş kitlelere duyuran projesi Doğruluk Payı. dogrulukpayi.com adresi üzerinde iki yılı aşkın süredir yayında olan bir çalışma. Türkiye’deki siyasetçilerin iddialarının doğru olup olmadığını araştırıyoruz ve sonuçlarımızı günlük olarak kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Diğer büyük projemiz ise Kayda Değer. Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin problemlerini, fikirlerini, eleştirilerini, gelecek hedeflerini herkes paylaşabildiği ve bu konuşmaların profesyonel şekilde kayıt altına alınıp kamuoyuna yayıldığı bir proje Kayda Değer. Önümüzdeki aylarda Kayda Değer’in ikinci versiyonu, formatı biraz değişerek yayına başlayacak.

“Farklı alanlarda çalışan STK’lar ciddi iletişim eksikliklerinden yakınıyor”

– Sivil toplum dünyasında STK’lar arası diyaloğu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çalışma alanlarına göre değişiyor bence bu durum. Biz daha çok siyasal katılım ve hesap verebilirlik üzerine çalıştığımız Doğruluk Payı projesinde, bu alanda çalışan birçok STK ile iyi ilişkilere sahibiz. Hem yaptığımız işlere karşılıklı katkılar sunuyoruz hem de kurumlar arası diyaloğu canlı tutarak olası işbirliklerini planlamaya çalışıyoruz. Ancak farklı alanlarda çalışan STK’ların ciddi iletişim eksikliklerinden yakındıklarına da bizzat çok kez şahit oldum.

“Türkiye’de bırakın gençlik platformlarını, sivil toplumun bütününü nitelik ve nicelik açısından yeterli bulmak pek mümkün değil”

– Bir gençlik derneğisiniz. Ülkedeki gençlik platformlarını nitelik ve nicelik açısından yeterli buluyor musunuz?

Türkiye’de bırakın gençlik platformlarını, sivil toplumun bütününü nitelik ve nicelik açısından yeterli bulmak pek mümkün değil. Oransal olarak gençler arasında sivil toplum katılımı, diğer ülkeler ile kıyaslandığında ciddi şekilde düşük. Son yıllarda bu konuda artışlar gözlemlense de, kesinlikle yeterli düzeyde değil. Burada elbette gençleri suçlayıcı bir anlayışta değiliz, kendi hatalarımız ve ülkenin temel anlayışları neticesinde bu durum ortaya çıkmış süreç içinde.

Gençlik platformlarının sayılarını arttırmak da değil çözüm, daha nitel çözümlere yönelmek gerekiyor. Her kurum, kendi alanında yapabildiğinin en iyisini yaptığında bile yeterli görmemeliyiz bu durumu. Özellikle gençler ile diyalog konusunda en iyisini başarmak diye bir şey olduğuna inanmıyorum, bu alan her zaman yeni fikirlere ve daha iyi olmaya açık olacak. Biz de bu konuda ekibimizle bir hayli çalışıyoruz doğrusu.