Çocuğum da vegan ve vegan olan her şeyi yiyoruz

Geçtiğimiz günlerde alevlenen vegan ebeveynlik tartışması üzerine son 9 yıldır vegan, toplam 26 senedir etyemez olan Yasemin ile vegan annelik üzerine konuştuk. Yetersiz beslenme ve kalp yetersizliği sebebiyle İtalya’da vegan bir çiftin bebeğinin velayetinin mahkeme kararı ile aileden alınması oldukça tartışıldı. Türkiye’de veganlık son yıllarda daha çok duyulsa da vegan anne sayısı oldukça az. Vegan […]

Geçtiğimiz günlerde alevlenen vegan ebeveynlik tartışması üzerine son 9 yıldır vegan, toplam 26 senedir etyemez olan Yasemin ile vegan annelik üzerine konuştuk.

Yetersiz beslenme ve kalp yetersizliği sebebiyle İtalya’da vegan bir çiftin bebeğinin velayetinin mahkeme kararı ile aileden alınması oldukça tartışıldı. Türkiye’de veganlık son yıllarda daha çok duyulsa da vegan anne sayısı oldukça az. Vegan anneler ise çocuklarını vegan yetiştirmekle ilgili eleştirilere maruz kalıyor. Kırk bir yaşındaki 26 senedir etyemez olan Yasemin vegan annelik üzerine sorularımızı yanıtladı.

– Yasemin seni biraz tanımak istiyoruz. Öncelikle nerede yaşıyorsun ve mesleğin nedir?  

İstanbul’da yaşıyorum, grafik tasarımcıyım. 

– 26 yıldır etyemezsin ve 9 yıldır da vegansın. Vegan olmak için en önemli gerekçen neydi?

Vejetaryen iken hayvansal gıdaların üretiminin onlara zarar vermediğini düşünürdüm. Gerçeklerle yüzleşmem vegan olma kararını vermemi sağladı. 

“ÖNEMLİ OLAN DOĞRU BESLENMEK” 

– Hamileliğinde de vegan mıydın? 

Evet.

– Hamilelik süresince vegan olmakla ilgili herhangi bir zorluk yaşadın mı?

Hayır, vegan beslenmenin hiçbir zorluğunu yaşamadım, yaşadığım tek zorluk aldığım fazla kilolardı (gülümsüyor). Doğru beslendiğinizde vegan hamileliğin zorlanacak, endişe duyulacak bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. 

– Çocuğun da vegan mı?

 Evet çocuğum da vegan. Gayet sağlıklı, enerjik, zeki bir çocuk. 

Çocuğunun vegan olması ile ilgili bir zorluk yaşıyor musun peki?

Kızımı 2,5 yaşına kadar emzirdim, katı gıdalara başladığından beri tüm yemekleri tattırdım, iştahlı olması da yemek seçmemesinde önemli bir etken oldu. Beslenmesi konusunda zorluk yaşadığımı söyleyemem. Vegan olan her şeyi yiyoruz.

– Çevrenden kendin ve çocuğunun beslenmesi ile ilgili nasıl tepkiler alıyorsun? 

Çok olumsuz tepkiler aldığımı söyleyemem. Sanırım bunda en önemli etken tecrübeli olmam. Hamileliğimde hatta öncesinde eşim ve ailem çocuğumu vegan besleyeceğimi biliyordu. Dolayısıyla tepki göstermelerini gerektirecek bir durum yoktu fakat eğer nasıl besleneceğini bilmeyen, doğru beslenmeyi beceremeyen biri olsaydım sanırım çok sert tepkiler alabilirdim. Bir annenin çocuğunu doğru besleyebilmesi için önce kendisinin doğru beslenebiliyor olması gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını yediklerinizle siz şekillendiriyorsunuz. Dolayısıyla beni eleştir(e)miyor olmalarında benim bazı şeyleri doğru yapıyor olmamın etkisi olduğunu düşünüyorum. 

– Çocuğun ileride hayvansal gıdaların tümünü tüketmek isterse nasıl bir tutum geliştirirsin?

Onunla bu konuyu konuşurum, neden böyle bir karar verdiğini öğrenmek isterim. Bu konuda kararlı olduğunu görürsem, ben de kararına saygı duyarım.

– Çevrenizde başka vegan arkadaş ve akrabaların var mı?

Sadece kızım ve ben veganız, bir de birkaç arkadaşım vegan.